Otobüsçüler iflas eşiğinde

Hat ve otobüslerin satışa çıkartıldığı iddia edildi

Büyükşehir Belediyesi tarafından özelleştirmesi yapılan Özel Halk Otobüslerinin iflasın eşiğine geldiğini söyleyen araç sahipleri, Samsun tarfiğinde seyireden 106 otobüsün her gün binlerce YTL zarar ettiğini öne sürdü


Samsun'da 27 milyon YTL'lik bir sermayeye sahip olan özel halk otobüsleri iflasın eşiğinde. Araç sahipleri her ay 200 bin YTL zararlarının olduğunu belirterek, "Önemli olan satmak değil arkasında durmaktır, 50 kuruşa muhtaç haldeyiz" dedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından özelleştirilen halk otobüslerini alan araç sahipleri sıkıntılı. Samsun'da trafikte bulunan ve 98'i özele ait olmak üzere toplam 106 otobüsün her gün binlerce YTL zarar ettiği öne sürüldü


GİDER GELİRİ GÖTÜRÜYOR
Samsun Özel Halk Otobüsçüleri Derneği'ne üye araç sahipleri, bir otobüsün aylık cirosunun ortalama 7 bin ile 8 bin YTL arasında değiştiğini belirterek, toplam giderin ise 10 ile 11 bin YTL arasında olduğunu söyledi. Konuyla ilgili görüş bildiren araç sahipleri şunları söyledi: "Bir otobüsün aylık masrafı mazot, belediye kesintisi, şoför maaşı, bakım derken gelirini götürüyor. Aracın yaşına göre belediyeye bilet üzerinden kira parası veriliyor. Bir aylık kira, 400 tam bilet ile bin 500 tam bilet arasında değişiyor. Bu durum bir yandan bizleri mağdur ederken, öte yandan da kalitenin ister istemez düşmesine sebep oluyor."

50 KURUŞA MUHTAÇ HALDEYİZ
Araç filosunu yenileyemediklerini belirten araç sahipleri, "Minibüs, dolmuşlarla rekatbet ediyoruz. Otobüsleri kapatıp kenara çekmek gibi de bir şansımız yok. Belediye her geçen gün araç sayısını artırıyor, sefer ve hat sayısını artırıyor, bu da bizi mağdur ediyor. Önemli olan araçları satmak değil, ileride arkasında durabilmektir. Samsun'da bu kadar sermayeye sahip olan kim var? Hangi şirket var? Toplamda 500 kişiye ekmek yediriyor bu işletme. Ayrıca, 106 otobüsten, lastikçisi, sanayicisi, benzincisi de yararlanıyor" diye konuştu.

HER AY 200 BİN YTL ZARAR
Toplamda her ay 200 bin YTL'lik bir zararın yaşandığını kaydeden araç sahipleri, sorunun çözümü için belediye yetkililerine ve şehir içi ulaşımı sağlayan kurumlara önerileri olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Minibüs ve dolmuşlar da yolcularını bizim gibi duraklardan almalıd. Yollar çok bozuk, yapılmalı. Gereksiz hat açılması ve araç alımının önüne geçilmeli. Bizim bir otobüsümüz, 15 dakikalık yolu Samsun trafiğinde bir buçuk saatte gidiyor. Trafik ise ayrı bir sorun zaten. Günde her otobüs trafik karmaşası nedeniyle 30 litre mazot daha fazla yakıyor. Bu da 100 araçta 3 bin litre demektir. Zarar demektir. ayrıca, otobüslerin yolcu alıp yolcu indireceği tüm duraklar park yeri gibi kullanılıyor. Hepsi dolu. UKAME bu konuyu ele almalı. UKAME yalnızca zam kararı için toplanmamalı."

Miraç Öztürk

GÜNCEL Haberleri