Samsun'da 900 bin TL destekle 666 orman köylüsüne güneş enerjisi sağlanarak, ormana zarar azaltıldı, köylüler sıcak suya kavuşturuldu. Alternatif enerji kaynaklarının kullanılması ve orman varlığının korunması için Samsun'da 3 yıl içerisinde bin 452 orman köylüsüne Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Projesi uygulandı.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ BAĞLANIYOR
2009 yılı içerisinde Havza, 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinde 21 köyde toplam 666 aileye 899 bin TL yatırımla Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Projesi sağlandı. Köylülerin sıcak su ihtiyaçlarını karşılayan ve giderek yaygınlaşan projeye katılan köylülere, 2 yıl geri ödememiz 4 yıl sonunda ödeme imkanı ile bin 35 TL'ye güneş enerjisi sistemi bağlanıyor.
ORMANLAR KORUNACAK
Samsun İl Çevre ve Orman Müdürü Ömer Albayrak, proje ile köylerde yaşayan insanların sıcak su elde etmek için orman üzerindeki oluşturacakları baskıyı azaltmak ve orman köylüsünün sıcak suya ulaşımını kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Bir ailenin yıllık sıcak su tüketimi için yaklaşık olarak 15 ster (1ster=600 kilogram) odun yakıldığını belirten Albayrak, "Bu günkü fiyatlarla ortalama olarak 1 ster odunun fiyatı 70 TL' den satılmaktadır. 50 hanelik bir köyde sıcak su ısıtmak amacıyla 750 ster odun tüketilmekte olup bunun bugünkü piyasa satış fiyatı ile yılda yaklaşık 52 bin 500 TL olduğu hesaplanmaktadır. Bu proje sayesinde 3 yıl içerisinde orman köylüsüne verilen bin 452 adet Güneş enerjisi ile Su Isıtma Projesi sonucu yaklaşık olarak 21 bin 780 ster, 14.520 ton odunun yakacak olarak kullanımının önüne geçilmiş olunacaktır" dedi.
Abayrak, güneş enerjisi ile su ısıtma sisteminin aynı zamanda köylerdeki hijyenik ortamın artmasını, sağlık koşullarının iyileştirilmesini ve hava kirliliğinin önlenmesi açısından da önem arz ettiğini kaydetti.