Önlem alınmalı!

Samsun'da son 45 gün içinde 3 ayrı depremin meydana gelmesi akıllara olası bir deprem riskine Samsun'un hazırlıklı olup olmadığı sorusunu getirdi. Samsun'un büyük bir kısmının jeolojik yapısı nedeniyle deprem riski altında olduğunu söyleyen;

Samsun'un yarısı birinci derece deprem bölgesi
Samsun'da olası bir deprem riskine karşın görüşlerine başvurduğumuz Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kasım Öztekeşin, Samsun'un büyük bir kısmının jeolojik yapısı nedeniyle deprem riski altında olduğunu söyledi. Öztekeşin, "Gerekli önlemler alındığı takdirde panik yaratılacak durumlarla karşı karşıya gelinmez" dedi.
TÜRKİYE'NİN YÜZDE 92'Sİ RİSK ALTINDA
Türkiye'deki fay hatları hakkında bilgi veren Öztekeşin, "Ülkemiz Akdeniz Alp Himalaya deprem kuşağında yer almaktadır. Türkiye'nin yüzde 92'si deprem tehlikesi altındadır. Nüfusun ise yüzde 95'i bu bölgelerde yaşamaktadır. Depremler yer kabuğunun aktif faylar boyunca kırılması sonucu oluşur. Karadeniz Bölgesi'nin depremselliğine büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fayı damgasını vurmaktadır. Bu fay doğrultu atılımlı ve sağ yönlü aktif bir fay olarak tanımlanmaktadır ve bu zonun dışında da depremler oluşmaktadır" diye konuştu.
SAMSUN DİRİ FAY HATTININ YAKININDA
Türkiye Diri Fay Haritası'na bakınca Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde ve Samsun'a yaklaşık 60 km mesafede olduğuna dikkaet çeken Başkan Öztekeşin, şöyle konuştu: "Bu fay hattı Ladik, Havza, Vezirköprü ilçelerinden geçtiği görülmektedir. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'nda Ayvacık, Asarcık, Kavak, Ladik, Havza, Vezirköprü ilçelerinin birinci derece deprem bölgesi, Tekkeköy ,Salıpazarı ilçeleri, Samsun Merkez ve Çarşamba İlçesi'nin güney kesimleri ikinci derece deprem bölgesi, kuzey kesimleri üçüncü deprem bölgesi, Terme, Ondokuz Mayıs, Bafra, Alaçam, Yakakent ilçeleri ise üçüncü deprem bölgesi içinde yer almaktadır. Bafra ve Çarşamba'nın kuzey kesimleri, Ondokuzmayıs, Terme ilçeleri üçüncü derece deprem bölgesi içinde bulunmalarına rağmen ,kötü zemin özellikleri zeminin tutturulmamış veya çok az tuturulmuş kum, çakıl, silt ve milden oluşması yeraltı suyunun yüzeye çok yakın olması nedeniyle Kuzey Anadolu Fay zonunda meydana gelebilecek bir depremde üçüncü derece deprem bölgesi içinde bulunan diğer yerleşim yerlerine göre daha fazla etkileneceklerdir"
SAMSUN'UN ZEMİNİ ÜÇ GRUBA AYRILIYOR
Samsun'daki zemin çeşitlerini üç gruba ayırdıklarını kaydeden Öztekeşin, "Samsun'daki zeminleri biz 3 guruba ayrıyoruz. Bunlar dolgu alanları (Deniz dolgusunun yapıldığı alanlar), alüvyon zeminler, kaya ve ayrılmış zeminlerdir. Dolgu sahalarda özellikle yapılaşmadan kaçınılmaıdır, kum ve çakıldan oluşan alüvyon zeminlerde ise yeraltı su seviyesi yaklaşık 1,5 veya 4 metre arasında değiştiğinden ince taneli zeminlerde deprem anında sıvılaşma meydana gelebileceğinden projelendirmede son derece dikkatli olunmalıdır. Kaya ve ayrışmış zeminleri bazı lokasyonlarda aktif ve potansiyel heylanlar mevcuttur. Bu alanlar jeolojik ve jeoteknik etüt sonucuna göre yapılaşmaya açılması gerekmektedir" dedi.
YAPILAN GÜÇLENDİRİLMELİ
Samsun'da yaşanan depremleri de hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kasım Öztekeşin, "Ladik fay hattında 2009 yılı içinde 2,5 ve 3.4 şiddetinde 6 adet, Asarcık İlçesi'nde 2.7 büyüklüğünde 1 adet deprem olmuştur. Son olarak 6 Aralık 2009 tarihinde Samsun merkezde saat 15.10'da 6.9 km derinliğinde 2.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Hızlı yapılaşmanın devam ettiği Samsun'da bu konu ile ilgili gerekli önlemlerin alınması gereklidir. Düşük kalitede malzeme ve işçilikle üretilen yapılar mutlaka güçlendirilmeli, yerleşim alanalarında zemin seçimlerine dikkat edilmelidir. Bu konuda yerel yönetimler teknik yeterliliği sahip personel bulundurmaya özen göstermelidir. Eğitim kurumlarında ve toplamda deprem anında sergilenmesi gereken davranışlar konusunda yapılması gerekenler sık sık gündeme getirilerek bu bilincin topluma yerleştirilmesi gerekmektedir. Unutmayalım ki, insana zarar veren deprem değil deprem gerçeği göz ardı edilerek yapılan yapılaşmalardır" diye konuştu.
SİVİL SAVUNMA HER ZAMAN HAZIR
Sivil Savunma Merkez İlçe Müdürü Tuğrul Bayar ise Sivil Savunma Müdürlüğü olarak olağanüstü hallere karşı her zaman hazırlıklı olduklarını söyledi. Bayar, "Sivil Savunma Müdürlüğü olarak olağanüstü hal ve savaş hali esnasında görev yapıyoruz. Bunun planlaması kısmında afetlerle ilgili görev yapan kuruluşlarla birlikte ortak çalışıyoruz. Afet durumunda Sivil Savunma Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Sivil Savunma'da görevli kurtarma birliklerimiz, yerel yönetimlerimiz görev alıyorlar. Yaşanabilecek bir doğal afeti yönetebilecek şu anda bir kriz merkezimiz var. Kriz merkezinin görevi yapılacak olan çalışmayla ilgili koordinasyonu sağlamaktır. Bu kriz merkezi diğer birimlerle ilşkiyi sağlıyor. Kriz merkezinin başında Vali, Emniyet Müdürü, İl Garnizon Komutanı, Büyükşehir Belediye Başkanı, Vali Yardımcııları ve 33 kuruluştan temsilciler bulunuyor. Bu kurulun altında İcra Kurulu bulunuyor. İcra Kurulu'nda yapılacak faaliyetler planlanıp Valiliğin emriyle hareket ediliyor. Olağnüstü halin planlaması bu kriz merkezine aittir. Sivil Savunma Müdürlüğü olarak biz kriz merkezine personel sağlamansında sorumluyuz" dedi.
Zekeriya FIRAT

GÜNCEL Haberleri