Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Star Gazetesi tarafından "Doğdu Batmayan Güneş" temasıyla düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri 2023 kapsamında Necip Fazıl Mimarlık Ödülü'ne layık görülen Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi düzenlenen törenle ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.
Türkiye'nin dört bir yanından kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin ağırlandığı törende Samsun Üniversitesini temsilen Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın, Tasarım, Mimarlık ve Şehir Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi hocaları Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Asım Divleli, Dr. Öğr. Üyesi Emin Selçuk Taşar ve Mi'mar Mimarlık’tan Yüksek Mimar Ahmet Yılmaz, Yüksek Mimar İbrahim Hakkı Yiğit, Mimar Bekir Sami Ateşçi, yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Şehrin ve Mekânın Hafızasına Sahip Çıkarak Samsun Üniversitemize
"Yepyeni bir eser kazandıran herkese teşekkürlerimi sunuyorum"
Düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hakka yürüyüşünün 40. yılında, Necip Fazıl Kısakürek'i saygı ve rahmetle anıyoruz. O, zor zamanlarda verdiği mücadele, dik duruşu ve edebiyata katkılarıyla öne çıkan mümtaz bir şahsiyetti. Necip Fazıl ödülleriyle, hem şaire olan borcumuzu ödüyor hem de Türkiye'nin değerlerini taçlandırıyoruz. Bu ödüller, ilim, kültür ve sanat alanlarında kıymetli çalışmaları teşvik ediyor ve bu yıl 10 farklı kategoride verilecek. Bu yıl ilk kez tevcih edeceğimiz Necip Fazıl Mimarlık Ödülü’nü ise 6 isme birden veriyoruz. Şehrin ve mekânın hafızasına sahip çıkarak Samsun Üniversitemize yepyeni bir eser kazandıran herkese teşekkürlerimi sunuyorum." ifadelerini kulandı.
"Sürdürülebilir bir kampüs oluşturmayı hedef edindik"
Dönüşüm projesi ve ödül hakkında açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Özgün bir Mimarlık Fakültesi oluşturma amacıyla yola çıktık. Kapalı bir alana değil, hangarların bulunduğu açık bir alana sahip olmasının daha uygun olacağına karar verdik. Türkiye’de yatay mimari konusunda önemli bir isim olan merhum Turgut Cansever’in mirasını sürdüren Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Asım Divleli, Dr. Öğretim Üyesi Emin Selçuk Taşar gibi değerli isimler ekibimize katıldı. Hangarların mimari özelliklerini koruyarak bir dönüşüm yapmayı hedefledik. Hocalarımızın hazırladığı projeyle, otantik ve özgün bir Mimarlık Fakültesi ortaya çıktı. Burası endüstriyel bir miras, eski bir fabrika alanı. Bir üniversitenin bir hikâyesinin olması gerektiğine inanıyoruz. Yeni bir bina ile üniversite kurabiliriz, ama onun bir hikâyesi olmadığında yavan kalıyor. Teorik ve pratik bilgiler arasındaki uçurumu kapatmak istedik. Öğrencilerimiz teorik bilgi aldıktan sonra oluşturduğumuz uygulama atölyelerinde ve laboratuvar alanlarında bu bilgiyi pratiğe dökerek maddeyi tanımalarını ve bu maddenin ardındaki anlamı kavramalarını hedefledik ve sürdürülebilir bir kampüs oluşturmayı hedef edindik. Kampüs alanımızda “Mutlak Sıfır Atık” anlayışıyla endüstriyel miras olan hangar alanlarının restorasyonuyla oluşturduğumuz tamamen çevre dostu ve sürdürülebilir Mimarlık ve Tasarım Fakültemizin ilk iki hangarının Necip Fazıl Mimarlık Ödülü’ne layık görülmesi hedeflediğimiz kampüs alanımızın hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi konusunda şahsım ve ekibim için yüksek bir motivasyon kaynağı olmuş ve restore edilmek üzere bekleyen 32 hangar alanının kamu-sivil toplum ve hayırsever iş insanlarımızın iş birliği ile en kısa sürede hayata geçeceğine yönelik inancımızı pekiştirmiştir. Bu ödülün alınması sürecinde projeye desteklerini esirgemeyen Samsun Valimize, Şehrimizin kıymetli Milletvekillerine, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Yükseköğretim Kurulu Başkanımıza, Ak Parti İl Başkanına, iş insanlarımıza teşekkür ediyor, büyük emek ve özveriyle çalışmalarını yürüten Tasarım, Mimarlık ve Şehir Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi hocalarımızı ve Mi’mar Mimarlık ekibini en kalbi duygularımla kutluyorum” diye konuştu.