Altı sayfa yayımlanan makale, Davutoğlu'nun aktardığı anekdotlardan dış politikanın analizine kadar birbirinden önemli ayrıntılar içeriyor. Derginin editörlerinden James Traub, makalesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun aktardığı bir olayla başladı.
DAVUTOĞLU HAYATININ İSTİSNASINI YAPTI
Makaleye göre, Davutoğlu, Bosna Hersek ile Sırbistan arasında arabuluculuk yürütürken, hayatında da önemli bir istisna yaptı. Traub bu olayı şu şekilde aktardı: 2009 sonbaharında taraflar arasında anlaşma sağlamak için bir gece Saraybosna havaalanında Bosna lideri (Haris Silayciç) ile bir araya gelmişler. Slayciç çok sigara içiyormuş. Dindar bir Müslüman olan Davutoğlu normalde sigara içmiyor ama bu kez bir istisna yapmış ve Silayciç'ten bir sigara isteyip içmeye başlamış. Bu görüşme sırasında Silayciç Sırpların özrünü kabul etmeye karar vermiş. Kriz de böylece aşılmış. Davutoğlu bu diplomasi yaklaşımını, Batı'da çok meşhur olan 'Bir Türk gibi sigara içmek' sözüne göndermeyle 'Bir Bosnalı gibi sigara içmek' olarak tanımlıyor.
DIŞ POLİTİKAYA ÖVGÜLER
Davutoğlu'nun aktardığı bu olayla başlayan makalede, Davutoğlu, Sıra dışı bir figür: Zeki, yorulmaz, kendini övmeyi sever, anlattığı hikayelerin kahramanı her zaman için kendisidir şeklinde tanımlandı. Traub, makaleyi hazırlarken Davutoğlu'yla yaptığı birçok görüşmenin yanı sıra analistlerin görüşlerine yer verdi.
NYT yazdı: Davutoğlu kuralları
New York Times gazetesinin dergisi bu haftaki sayısında Bakan Davutoğlu önderliğinde dış politikayı ele aldı
İlk yorum yazan siz olun