NARSİSİZM

Berra ALKAN

Narsist bireyler popüler hayal gücünde önemli bir yere sahiptir ve "Narsist" etiketi kendileriyle çok dolu görünen insanlara atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca, çoğu psikolojik araştırma bu kavramı desteklemese de, narsisizmin dünya çapında yükselişte olduğu konusunda da artan bir düşünce vardır.
Narsisizm bir spektrumda uygun şekilde görüntülenir. Özellik birçok popülasyonda dağılım gösterebilir. 1979'da Robert Raskin ve Calvin S. Hall tarafından geliştirilen Narsistik Kişilik Envanteri (NPI), özelliğin en yaygın kullanılan ölçüm aracıdır. Skorlar 0 ila 40 arasında değişir ve ortalama düşük yaşların ortalarında düşme eğilimini de beraberinde gösterir. Biraz daha yüksek puan alan sağlıklı bireyler, özellikle ilk karşılaşmada aşırı derecede büyüleyici olarak algılanabilir, ancak bu durum sonunda tam tersi hale gelir. Bu tür bireylerin garip veya stresli kişisel davranışları olabilir fakat yine de temelde sağlıklı bir kişiliğe sahip olabilmektedirler.
Kariyeri hakkında konuşmak için biraz fazla zaman harcayan veya kendinden bir narsist olarak şüphe duymayan birini tanımlamak oldukça kolaydır ancak narsist bireyleri tanımlamak bundan daha karmaşık bir durumdur. Narsisizm bilinenin aksine mutlaka benlik saygısı veya güvensizlik fazlasını temsil etmez; Daha doğru bir şekilde, takdir veya hayranlık için bir açlık, dikkat merkezi olma arzusu ve algılanandan daha yüksek bir durumu yansıtan özel tedavi beklentisini kapsayabilir.
İlginç bir şekilde, araştırmalar, birçok narsist bireyin genellikle daha fazla kendi merkezli oldukları konusunda bir farkındalık sahibi olduklarını bildiriyor. Tabii bununla beraber kişiye eşlik eden yüksek narsistik belirtilerin bir şekilde, romantik, ailesel veya profesyonel ilişkilerde zarar verebileceğini unutmamak gerekir.
Peki bir narsist nasıl tespit edilir?
Narsisizm, görkemli bir öz-önem duygusu, başkaları için empati eksikliği, aşırı hayranlık ihtiyacı ve kişinin benzersiz ve özel muameleyi hak ettiği inancı ile karakterizedir. Bu davranışları sürekli olarak sergileyen biriyle karşılaşırsanız, son derece narsist bir bireyle karşı karşıya olma ihtimaliniz yüksektir.
Narsisizm ve patolojik narsisizm arasındaki fark nedir?
Patolojik narsizm veya narsistik kişilik bozukluğu oldukça nadir gözüken bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel popülasyonun tahmini yüzde 1'ini etkiler, klinisyenler ölçmeye başladığından beri değişmemiş bir yaygınlıktır. Bu durum saf bir ,narsisti tespit edebilmenin mümkün olmadığı düşüncesini de akla getirebilir. Zira narsist bir bireyin kendinde bu özellikleri bir sorun olarak algılama ve tedaviye başvurma süreci oldukça uzun olabilir ya da hiç kendini göstermeyebilir.
Narsisistik özellikler bir kişinin günlük işleyişine paralel sosyal yaşantısını ciddi anlamda bozduğunda bozukluktan şüphelenilir. Bu işlev bozukluğu, patolojik narsistin empati eksikliği nedeniyle tipik olarak ilişkilerde sıkıntılara neden olur. Ayrıca, görkem ve dikkat arayışından kaynaklanan antagonizm olarak da tezahür edebilir. Kendilerini üstün olarak gören patolojik narsist doğal olarak herkesi daha düşük olarak görür ve anlaşmazlık veya sorgulamaya karşı hoşgörüsüz davranışlar sergileyebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.