Muhtarlık tarihe karışıyor

Bürokrasinin azaltılması kapsamında muhtarlıklardan alınan belgelerin kaldırılmasıyla, hem muhtarların hem de muhtarevlerinin işlevi ortadan kalkmış oldu

Hükümet tarafından faaliyete geçirilen yeni sistem ile pek çok kurum ve kuruluşun elindeki bürokratik işlemlerin tek elde toplandığını hatırlatan Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Tütüncü, başlatılan yeni uygulamaya tepki gösterdi. Muhtarlıklardan alınan belgelerin azaltılmasıyla birlikte muhtarlıklara uğrayan kişi sayısında önemli derecede azalma meydana geldiğini kaydeden Tütüncü, muhtarların gelir elde edemedikleri için muhtarevilerinin masraflarını karşılamakta güçlük çektiğini belirtti. Tütüncü, "Muhtarlar devlettin 300 lira ödenek almaktadır. Muhtarevlerinin telefon, elektrik, internet gibi masraflarını karşılamakta bu ödenek yetersiz kalmaktadır. Demokrasinin en temel taşı muhtarlar sorunlarıyla baş başa kalmıştır. Belediyemizin vatandaşımıza daha iyi hizmet vermek amacıyla yaptırdığı bu muhtarevleri masraflarını karşılayamaz duruma geldiğinden kapanmaya doğru gitmektedir. Devlet ile vatandaş arasında köprü vazifesi gören muhtarlık müessesesi yok oluşa doğru gitmektedir" dedi.
MUHTARLIK SİSTEMİ KALDIRILMAYA ÇALIŞIYOR
Başlatılan yeni uygulama ile Türkiye'deki muhtarlık sisteminin kaldırılmaya çalışıldığını belirten Tütüncü,"Muhtarlık sistemi vatandaşın hizmet görmesini sağlayan ve vatandaşın hizmet görmek adına ulaşabildiği ilk ve en yakın kurumdur. Başlatılan bu uygulama ile maalesef vatandaşın direk ve doğrudan hizmet almasının sağlanmasının yanı sıra, muhtarlık sistemi de ortadan kaldırılmaya çalışıyor. Bugün muhtarlar, vatandaşın sorunlarını ilk ve direk olarak dinleyen, halk ve devlet ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlayan ve bu ilişkilerin güçlendirilmesine önemli oranda katkı sağlayan kurumlardır. Muhtarlık Sisteminin kaldırılması sonucunda vatandaşın derdini ve sıkıntısını anlatabileceği en yakın nokta kaldırılmış oluyor" dedi.
MUHTAR EVLERİNİN GELECEĞİ BELİRSİZ
Muhtarların ellerindeki pek çok yetkilerin alınmasının ardından muhtar evlerinin de geleceğinin belirsiz olduğunu kaydeden Tütüncü, "Tüm illerde olduğu gibi Samsun'un da tüm mahallelerinde bulunan muhtar evlerinin de, muhtarlık sisteminin ortadan kaldırılması ile çok kısa bir zamanda atıl hale geleceğini düşünüyorum. Muhtarların elinden yetkilerinin alınmasının ardın biz muhtarlar derneği olarak muhtarlığında çok kısa bir süre sonra kaldırılacağını düşünüyorum. Ancak unutulmasın ki, muhtarlık sisteminin kaldırılmasının ardından bekli Samsun'un merkez ilçelerinde yaşayan vatandaşlar bu durumdan başta belediyeler olmak üzere, pek çok kurum yanı başlarında olduğu için zarar görmeyebilirler. Peki Samsun'un çevre ilçelerinde uzak bir köyde oturan bir vatandaş derdini kime anlatacak.Bence önce bunun düşünülmesi gerekiyor.Muhtarlar Derneği olarak biz Muhtarlığın ve Muhtarlık Sisteminin geleceğini belirsiz görüyoruz" diye konuştu.
TÜTÜNCÜ; "BİR ÇOK YETKİ ELİMİZDEN ALINDI"
Muhtarların yeni başlatılan uygulama ile artık ikametgah veremediklerini, köy muhtarlarının da ellerinden Nüfus Müdürlükleri'ne evlenme büroları açılması suretiyle, nikah kıyma yetkilerinin de alındığını dile getiren Tütüncü, "Elimizden bir çok yetkinin alınması sonucu artık vatandaşa sadece danışmanlık hizmeti verebiliyoruz" şeklinde konuştu.
Özlem ÇUHACI

GÜNCEL Haberleri