Minyatürleri aslını aratmıyor

Samsun'da yaşayan Hulusi Aslantürk ile Haluk Özdemir adlı iki sanatkar, önceleri hobi olarak başladıkları minyatür gemi yapım işini artık yaşamlarının birer parçası haline getirdi. Yaklaşık 30 yıldır büyük gemileri birebir yeniden yapan iki sanatkar Samsu

Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı binasının alt katındaki atölyede maket gemi yapan Aslantürk ve Özdemir bu sanatı meraklılarına da öğretmek istiyor. İki maket gemi ustası, özellikle Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a geldiği Bandırma Vapuru'nun minyatür maketinin yapımına ağırlık veriyor. Çeşitli ölçeklerde yapılan maketler hem sergileniyor hem de hediye olarak verilebiliyor.

ÇOK SABIR İSTEYEN BİR İŞ
Maket gemi yapımının çok zor, zahmetli ve sabır isteyen bir uğraş olduğunu dile getiren Haluk Özdemir, düzenlenen kurslarla bu sanatı meraklılarına öğretmeye çalıştıklarını söyleyerek "Bu işi bir kişinin tamamiyle öğrenmesi için 3 yıl kurs alması gerekiyor. Ben de ilk önceleri hobi olarak başlamıştım. Fakat şimdi var olan atöldeyede daha profosyonelce bu işi yürütüyorum. Bunun dışında Samsun'u tanıtan özel tasarımlarım da var. Yine ayrıca ud, saz gibi müzik aletlerinin de minyatür örneklerini yapıyorum" şeklinde konuştu.

ASLINA UYGUN YAPILIYOR
Hulusi Aslantürk ise gemi maketleri yapılırken kullanılan malzemenin aslına uygun olduğunu ve sadece boyutların küçültüldüğünün altını çizerek şu bilgileri verdi: "Çok özen gösterilmesi gerekiyor. Yapılan maketler kesinlikle aslına uygun olmalı. Rastgele rakamlar üzerine yapamazsınız. Ekleme çıkarma yapamazsınız. Biz bandırma vapurunun dışında İzmir kayığı, Karadeniz balıkçı gırgırı gibi gemilerin de maketlerini yapıyoruz. Yine tersanelerde yapılan gemilerin maketlerini gemi tamamlanmadan plan doğrultusunda biz yapıyoruz. Biz bu işe yüreğimizi, emeğimizi veriyoruz. En önelisi de yaptığımız çalışmalardan zevk alıyoruz"

Yaprak Koçer



GÜNCEL Haberleri