MESLEĞİNİN ZORLUKLARINI SEVENLERDEN: ÜLFET USTA

Trabzon'da fırıncılık yapan Rıfat Kandemir muhabirlerimize, fırıncılık mesleği hakkında bilgi verdi. Kandemir "Bu mesleğin zorlukları çok fazla ama sevince de bırakmak mümkün değil" dedi.

Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde bulunan Saray Ekmek Fırının'da ekmek ustası olarak çalışan Rıfat Kandemir Denge  muhabirlerinin sorularını yanıtladı. 15 yıldan fazla bu mesleğin içinde olan Kandemir'in sektördeki lakabı "Ülfet Usta" olarak biliniyor. Aslında serbest meslek yapan Kandemir yakın çevresinden tanıdığı sayesinde fırıncılık eğitimi alarak bu mesleğe adımını attı. Mesleğinin çok fazla zorlukları olduğunu vurgulayan Ülfet Usta. bu sebepten dolayı fırıncılık mesleğinin gençler tarafından pek tercih edilmediğini söyledi. Ülfet Usta, gençlerin de bu konuda eğitim alarak ustalaşması için yanına elemanlar alarak çırak olarak çalıştırdığını belirtti.

"Yine Dünyaya gelecek olsam yine fırıncılık yapmak isterdim"
Fırıncılık mesleğini severek yaptığını söyleyen Ülfet Usta "Ben bu mesleğe başladığım günden beri hiç pişmanlık duymadım. İnsanlar daha uykusundan uyanmadan biz iş yerlerimiz de yerimizi alarak sofralara sıcacık ekmekler konulabilmesi için çalışmalara başlıyoruz. Özellikle Ramazan ayında daha fazla emek sarf ediyoruz, ekmek yaparken aynı zamanda iftara taze ve sıcak pideler de yetiştirmeye çalışıyoruz. Bizim yaptığımız ekmekler çok titiz aşamalrdan geçiyor çünkü biz bu ekmekleri evlerimize de götürüyoruz. Bu konularda herkes çok dikkat etmeli" ifadelerini kullandı.

"Bu meslek bizi gündelik hayattan koparabiliyor"
Çalışma saatlerinin diğer mesleklerden farklı olduğunu aktaran Ülfet Usta bu durumun kendisini gündelik hayattan kopardığını söyledi. Ülfet Usta, ailesi ile vakit geçirmeyi özlediğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Fırıncıların çalışma ssatleri iş yerine göre değişebiliyor fakat ben geceleri çalıştığım için gündüzleri uyuyorum. Bu durum beni ve ailemi çok fazla etkiliyor. Sürekli izin kullanamadığım için de ailemden kopuk bir yaşam sürdürüyorum. Bu durum benı olumsuz etkileyebiliyor çünkü onlarla vakit geçirmeyi çok seviyorum bu yüzdende bu beni derin bir hüzüne ve özleme sokuyor. Herhalde bu mesleği zorlayıcı tek tarafı bu. Ama maalesef kendimi başka mesleği yaparken de düşünemiyorum. Bu meslek benim bir parçam olmuş. Yaptığım ekmekler müşteriler tarafından çok fazla beğenildiği için pek izin alma ve tatil yapma imkanım olmuyor. Tabi ben fırsat buldukça ailemle vakit geçiriyorum. Ne olursa olsun ben her zaman iyi ki bu mesleğin içerisinde yer aldım diyeceğim."

"Eleman yetiştirme konusunda zorluklar yaşıyoruz"
Mesleğin zorlukları yüzünden yeni nesil tarafından pek tercih edilmediğini ifade eden Ülfet Usta " Mesleği zorlukları daha önce anlattığım gibi çok fazla. Bu mesleği yapmak için önce sevmek lazım. Maalesef gençlerimiz konfor istediği için bu meslek çok geride kalıyor. Ben yanıma elemanlar alarak çırak olarak yetiştiriyorum fakat bu pek kalıcı olmuyor. Çünkü gelen zorluk yaşadığını ve bu şartlarda çalışmak istemediğini söyleyerek ayrılıyor. Fakat biz olabildiğince pozitif davranarak elemanları elimizde ve bu meslekte tutmaya çalışıyoruz umarım bu durum bir çözüme ulaşır. Bu meslek yok olmayı haketmiyor" diyerek sözlerini noktaladı. Diğer yandan ise yapılan araştırmalar fırınların yavaş yavaş kepenk kapatmaya başladığını gösteriyor. Halk ekmek projeleri halk tarafından daha çok tercih edilmekte. Aynı zamanda belediye ait Halk Eğitim Kurslarında fırıncılık ve pastanecilik dersleri de verilmeye başlandı. 

Dilek KANDEMİR


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri