Yakakent ilçesi Çam gölü mevkiinde yaşanan toplu balık ölümleri ile ilgili Samsun Tarım İl Müdürü Kadir İspirli'den açıklama geldi.
10-15 BALIK ÖLÜ BULUNDU
Yaşanan olayı incelemek için bir komisyon kurduklarını, bu bölgeden su ve balık numuneleri alınarak balık sağlığı ve çevre sağlığı dolayısı ile halk sağlığını korumaya yönelik laboratuar incelemesi yapıldığını belirten İspirli, "Konuyu incelemek üzere uzmanlardan oluşturulan bir komisyonun kurduk. Çalışma sonucunda bahsedildiği gibi toplu balık ölümlerinin olmadığında karar kıldık. 10-15 adet sahilde görülen ölü balıkların ise, suyun ısınması, yetersiz yemleme veya oksijene bağlı olabileceği gibi çeşitli nedenlerle ölüp kafes diplerindeki ölü balık toplama torbalarında toplanan ve deniz suyu hareketlerine bağlı olarak açılması ya da yırtılması sonucu birkaç tane ölü balığın deniz suyuna karışıp sahile vurmuş olabileceği değerlendirilmiştir. Bu tip ve az sayıdaki ölümler münferit ve teknik olarak kabul edilebilir oran dâhilinde ki ölümlerdir" açıklamasında bulundu.
KÜLTÜR BALIKÇILIĞI YAKAKENT İÇİN TEHLİKELİ
Yakakent ilçesinde son zamanlarda sayıları giderek artan balık çiftliklerinden oldukça rahatsız olduklarını dile getiren Yakakent Belediye Başkanı Burhan Bayraktar ise bunun nedenini olarakta İl Tarım Müdürlüğü ve ilgili Bakanlık yetkililerini gösterdi. Balık çiftliklerine verilen izinlerde Belediye'nin adeta baypas edildiğini belirten Bayraktar Biz ilçede 14 km'lik sahil şeridinde sahil düzenlemesine başladık. Yakakent'i Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunan tatil kasabasından hiçbir farkı kalmayan bir turizm köyü haline getirmek istiyoruz. Fakat ilçe de balık çiftliklerinin sayısı giderek artıyor ve bu da beraberinde kültür balıkçılığının yaygınlaşmasına olanak sağlıyor. Kültür balıkçılığı konusunda ciddi şikâyetlerimiz var. Biz ilçede kültür balıkçılığının olmasını istemiyor değiliz. Kültür Balıkçılığı'nın zarar verici tedbirlerini de almak zorundayız. Biz bu konu ile ilgili Belediye Meclisimizden karar çıkarttık. İlçe halkı bu konuda çok duyarlı ve titiz davranmaktadırlar diye konuştu.
Zekeriya FIRAT