Krizin çözümü özelleştirme

Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prf. Dr. Aziz Konukman, sermayenin krizden çıkış yolunu "özelleştirmede" bulduğunu söyledi

KESK tarafından "Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" üzerine bir panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Aziz Konukman katıldı. 19 Mayıs Lisesi Konferans Salonu'ndaki panele KESK'e bağlı sendikaların üyeleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

KAR ORANLARI DÜŞTÜ
KRİZ BAŞLADI
"Neden kriz oluyor?" sorusuna cevap aranması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aziz Konukman, dünyada sermayenin hiç durmadan büyüdüğünü ve bu büyümenin de krizlere zemin hazırladığını söyledi. Konukman, "Sermaye hiç durmuyor. Sürekli büyüyor. Sürekli büyüme de bolluğu, bolluk değersizliği, değersizlik de, kar oranlarının düşmesini beraberinde getiriyor. Bu gidişat zaman zaman değişikliğe uğrasa da, sonucunda savaşları, kanı ve gözyaşını getiriyor. Kısacası kapitalizm sürekli krizlere gebedir. Bunlar ufak çaplı ya da günümüzde yaşadığımız gibi büyük çaplı krizler olabilir" dedi.

KAMUNUN TASFİYESİ
GÜNDEMDE
Önümüzdeki dönemlerde kamunun tamamen tasfiyesinin gündeme gelebileceğini ve krizin geçici olarak bu şekilde durdurulabileceğini kaydeden Konukman, şöyle konuştu: "1930'da yaşanan ekonomik kriz, devletlerin kamulaştırma hamleleriyle çözüldü. Bugün ise çözüm özelleştirmede aranıyor. İleride kamuyu tehlikeye sokacak uygulamalar hız kazanacaktır. KİT'ler tamamen özelleştirilerek sermayeye yeni alanlar açılacak ve sisteme de geçici anlamda pay çıkartılacaktır. Kapitalizmde kurallar tümüyle ortadan kaldırılıyor, minimize ediliyor. Bugün yaşadığımız krizin asıl nedeni de bu kuralsız kapitalizm"

Konukman, sunumunu yaptıktan sonra, katılımcıların ekonomik kriz ve önlemler konusundaki sorularını yanıtladı.

Miraç ÖZTÜRK

GÜNCEL Haberleri