KORKULU RÜYA "KORONAVİRÜS"

Sami Kesmen

Dünyayı kasıp-kavuran mikrop. İlk defa Çin'de görüldü ve duyuldu, oradan da dünyaya yayıldı.

Görsel basında konu hakkında bilgi veren uzman akademisyenlerin belirttiklerine göre, yayılma hızı yüksek ama etki gücü düşük bir virüs.

Korkulan bu virüs nedeniyle ölenlerin neredeyse tamamının vücut direnci düşük olanlar arasından gerçekleştiği söyleniyor.

Virüs hızla yayılıyor, gücü yettiğini deviriyor anlaşılan. Hızla yayıldığı için de alanını genişletiyor. Böylece etki gücü, etki alanı nedeniyle yüksek zannediliyor.

Tıpçı değiliz. Ancak; okuyan, dinleyen  ve konuşan biri olarak bu virüsün o kadar da korkulacak bir gücü olmadığını düşünüyoruz.

Söz konusu virüse karşı her devletin kendi tespitlerine göre tedbirler aldığını görüyoruz.

Biz de KESMEN TURİZM olarak virüs nedeniyle yurtdışı turlarımızı geçici bir süreliğine iptal ettik.

Arabistan Umre girişlerini iptal etti, bu nedenle umre programlarımızı da ikinci bir değerlendirmeye kadar zorunlu durdurmuş olduk.

Yaklaşık bir haftadır umre programı nedeniyle arabistandayız. Virüsün basından topluma sunulduğu kadar panik oluşturulmadığını da görüyoruz.

Umricilerimizin rutin ziyaret ve ibadet programlarını devam ediyoruz. Umricilerimizin de virüs korkusuyla ziyâret ve ibadetlere karşı bir tavrına şahit olmuyoruz.

Tedbirlerin takdirleri bozamayacağı ilahi bir kuraldır. Tedbirsizliğin takdir kabul edilemeyeceği de ilahi bir kuraldır. Bu nedenle bizler virüse karşı tedbirlerimizi almak zorundayız.

Her ne tedbir alınmış olursa olsun takdirlerin gerçekleşeceğine de Mü'min olarak inanıyoruz. O nedenle de panik içinde değil, rahatız.

Virüs konusuna bir başka bakış açısı da sunmak istiyorum. İnsanların karşılaştığı her şey Allahın bilgisi, izni ve onayı dahilindedir. Allah insanların düşmanı değildir ki insanlara gereksiz zulmetmiş olsun.

Virüs nedeniyle ortaya çıkan durum belki de lütuftur. Bizler olayların arka planını bilemeyiz. Ancak hikmetlerini düşünür, ibret almaya çalışırız.

Virüsün ortaya çıkma nedeni ve oluşturduğu olumsuzluk el,yüz, beden temizliğine dikkat edilmemesi nedeniyle işe, sorun virüste değil temizliği ihlal eden insandadır.

Bir başka açıdan virüs hakkında değerlendirme yapılacak olursa, çok ibretlik bir mesaj olduğunu söylemeliyiz. "Ben sizin Rabbınızım" diyen Nemrut'u, halkın gözü önünde burnundan beynine giren kanadı kırık bir sivri sinek devirmiştir.

Koronavirüs; mikroskopla zor görülen bir mikrop olmasına rağmen, "Ben dünyanın akışını değiştirme gücüne sahibim" diyen, dünyanın kudretli devletlerini dize getirmiştir.

Bugün dünyanın mazlumları, zalimlerin zulmü altındadır. Güçlü devletler, kendi halkının refahı için insanları kıyma makinalarında doğramaktadır.

Zulümler karşılıksız kalmaz. Mutlaka Yaratan zalimlere zulümlerinin cevabını verir. Mazlum insanların sahibi Yüce Allah'tır. Yardımcısı Allah olana zulmedenler cevabını her zaman almıştır

Allah c.c. mühlet verir ama ihmal etmez. Bu da ilahi bir kuraldır. İnsanlık tarihi bu kuralın şahitleriyle doludur.  Bu gün de koronavirüs'ten böyle bir mesaj almak gerekmektedir.

Çin'de müslümanlara yapılan zulmü sosyal medyadan takip ediyoruz. Ortadoğuda insanlara yapılan zulüm her gün artmaktadır. Suriye, Irak, Filistin, Yemen, Libya vb ülkelerde müslümanlar, günahsız insanlar göz yaşı dönmektedir.

Her duanın Yaratan katında bir karşılığa vardır. Ama, mazlumun duası direk Rabbe ulaşır. Bu kadar mazlumun göz yaşı mutlaka bir ilahi yaptırıma dönüşecektir. Dünyanın her tarafına etki eden Koronavirüs bir de böyle bakmak gerekir.

Kimin kudretli olduğunu anlamak, düyanın kudretlilerine cevap bulmak için; Koronavirüs'ün küçüklüğüne rağmen ortaya çıkardığı etki gücüne bakmak lazımdır. Dünyayı kasıp-kavuran bu mikrop önemli ve çok yönlü mesajlar vermektedir

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.