KIYMETİ BİLİNSİN!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından kenevir ilk olarak Türkiye gündemine girdi ve Samsun kenevir üretim merkezi olarak kabul edildi. Tek sıkıntı üretilen kenevirin değerlendirilmesi iken yabancı firmalarla bu konuda görüşmeler yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından kenevir ilk olarak Türkiye gündemine girdi ve Samsun kenevir üretim merkezi olarak kabul edildi. Tek sıkıntı üretilen kenevirin değerlendirilmesi iken yabancı firmalarla bu konuda görüşmeler yapılıyor. En önemli üretici il olan Samsun Vezirköprü ilçesinde üreticiler, 460 dekar alanda ektikleri kenevirin tohum hasadına başladı.

BÜYÜK GELİR ELDE EDİLEBİLİR
Samsun Valisi Osman Kaymak, kenevir tohumunda hasadın başlaması dolayısıyla düzenlenen törende, geçen yıl 4 çiftçinin kenevir üretimi yaptığını, bu sene ise 20 çiftinin 460 dekar alanda üretim gerçekleştirdiğini söyledi. Samsun'da kenevir üretiminin gittikçe arttığına işaret eden Kaymak, "Bu bir milattır. Tek sıkıntımız, ürettiğimiz keneviri nasıl değerlendireceğimizdi. O konuda da hükümetimiz çok ciddi çalışmalar yapıyor." diye konuştu. Kenevirin dünyada ilk kez keşfedilen bir ürün olmadığına dikkati çeken Kaymak, pek çok devletin yıllardır bundan büyük gelir elde ettiğini anlattı.

ESRAR BAHANESİYLE UZAK KALINDI
Türkiye'nin yıllardır esrar bahanesiyle kenevirden uzak kaldığını dile getiren Kaymak, şöyle devam etti: "Bu çok kıymetli bitkiden yeterli anlamda yararlanamamışız. Türkiye artık bunları aşacak. Bütün tedbirleriyle, mevzuata, kurallara uyarak kenevirden en yüksek şekilde nasıl yararlanacağımızın arayışı içerisindeyiz. Samsun toprakları bu iş için en uygun yer. İstenildiği kadar üretebiliriz. Bunu üretmek kolay, işleme konusunda sıkıntı var.  Ürünün işlenmesinin de burada yapılmasını istiyoruz. Hassasiyetimiz budur. Buradan tırlara yüklenip de başka şehirlerde işlenmesin.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri