'Karakolluk ederler'

Sakarya Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Lütfi Şen, belediyelerde başarının anahtarının karşılıklı güven olduğunu söylerken, kamudaki Halkla İlişkiler birimlerinin insanı çileden çıkardığına işaret etti

Samsun'da, AK Parti Siyaset Akademisi'nin "Yerel Yönetimlerde İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler" konulu seminerinde konuşan Yard. Doç. Dr. Mustafa Lütfi Şen, insan kaynakları yönetiminin amacının eşit istihdam, nitelikli personel seçimi ve insana yatırım olduğunu vurguladı. İnsan kaynakları yönetiminde tarafsızlığın, kayırmacılıktan uzak kalmanın, din, dil, ırk, cinsiyet ve siyaset ayrımı gözetmemenin önemine dikkat çeken Şen, tersini yapanların muvaffak olmasının mümkün olmadığını ifade etti.

VESAYET BASKISI VAR
Çağdaş kamu personel yönetimi egemen ilkelerinin liyakat, kariyer, sınıflandırma, eşitlik, tarafsızlık, güvence, adaletli ve yeterli bir ücret olduğuna işaret ederken, "Belediyelerin özerkliği merkezi yönetimler yüzünden istenen noktaya gelemiyor" diyen Şen, belediyeler üzerinde korkunç bir vesayet baskısı bulunduğunu ve merkezin herşeyi kontrol altında tuttuğunu yani yerel yönetime güvenmediğini dile getirdi.

KADRO SIKINTISI
Belediyelerin nüfuslarına göre kategorilere ayrıldığını, norm kadroların nüfusa göre düzenlendiğini hatırlatan Şen, "Norm kadro uygulamaları da merkezi idarelerin tutumları nedeniyle yereldeki problemleri çözemiyor. Çünkü her bir belediyenin merkez tarafından belirlenemeyecek kadroya ihtiyacı olabilir. Belediye kadroları yerinde tespit edilmelidir. Kısıtlamalar, belediyeleri verimli hale gelmekten alıkoyuyor" dedi.

GÖSTERMELİK BİRİM
Belediyelerin başarılı personeli seçmekte zorlandığına değinirken, "Belediyeler biran evvel bireysel performans kriterlerini benimsemelidir" tavsiyesinde bulunan Şen, şöyle devam etti: "Halkla ilişkiler konusu ise asla ihmal edilmemelidir. Oysa, bu birim kamuda göstermelik olarak kuruluyor. O konunun uzmanları olan, halkı bilen, halkın içinden gelen, gönül almasını bilen ve yol gösterebilecek kaliteli insanlar istihdam edilmezken, liyakatsiz kişilere, kamuyu, hizmeti bilmeyen insanlara 'Siz Halkla İlişkiler Müdürümüzsünüz' deniyor. Bunlara da soru sormak bile imkansız. Sorulsa dahi birşey bilmediklerinden net cevap almak mümkün değil. Bir defasında ben bile kamu yönetimi hocası olmama rağmen karakolluk oldum. Karakolda da, 'Koskoca hocasın, neden bunlarla yüz-göz oluyorsun' diye fırça yedim."

KAMU EMANETTİR
Kamu hizmetinin emanet olduğunun asla unutulmaması gerektiğini vurgulayan Şen, şöyle dedi: "Belediyeler vatandaşına, vatandaş da belediyelere güvenmeli. Hesap sorma ve verme alışkanlığımız olmalı. Karşılıklı güven müessesesi geliştirilmeli. Önce vatandaşı tanıyacağız. Kararlarımızı anlatacağız. Halkımızı küçümsemeyeceğiz. Kamu yönetiminin bize halk tarafından verilen bir emanet olduğunu unutmayacağız. Bu bilinçle hizmet üreteceğiz."

Berat Gonca
----------------

GÜNCEL Haberleri