İsviçre'deki paraları Türkiye'ye getirin

Egemen Bağış İsviçre'deki minare yasağı sonrası Müslüman ve Arap işadamlarına çağrı yaptı.

Bağış da yıllar önce bir başka siyasinin dile getirdiği çağrıyı tekrar etti. Buna ne kadar uyan olur; Türkiye ile İsviçre ilişkilerini ne kadar etkiler bunu kestirmek zor. Zaten Bağış da bu sözlerinin ardından İsviçre hükümetinin uluslararası arenadaki başarılarını sıralayarak durumu bir nebze olsun yumuşattı.

MUHALEFET KATKI YAPSIN

Bağış ile yolboyu AB ile müzakerelerde gelen noktayı da konuştuk. AB zirvesine on gün kala nasıl bir ilerleme raporu bekliyordu; Kıbrıs konusu baş ağrısı olacak mıydı? “18 milyon Doğu Alman bir gecede siyasi konjonktür gereği AB üyesi oldu. Türkiye de siyasi konjonktür gerektirdiğinde olur” de di.
Brüksel' de ki AB binasının tamamlanmamış görüntüsü veren mimarisine gönderme yapıp, “Türkiye bu binanın çatısı olacaktır” öngörüsün e bulundu.
Türkiye'nin de üzerine düşen sorumlulukları olduğunu, 2013'e kadar AB mevzuatını tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, muhalefete “Gelin 2010'u AB yılı ilan edelim ve taahhütleri tamamlayalım” çağrısı yaptı.

KIBRIS'TA NİSANA KADAR

AB zirvesinde Kıbrıs konusundaki beklentisini ise şu cümlelerle dile getirdi:
“AB'yi yönetenler tesadüfen biraraya gelmiş değil. Türkiye çözümü destekledi. Ama Kuzey Kıbrıs' a verilen sözler de tutulmadı. Talat' ın görev süresinin dolmasına yani nisan ayına kadar bir çözüm için fırsat tanınmalı.” Bunlar olmazsa “Türkiye'nin durumunu değerlendireceğini ve AB üyesi olmadan da
yoluna devam edeceğini ” söyledi. Çocuklarının bir kaç kez Koç Mü zesi'ndeki denizaltıyı gezdiğini anımsatıp Kafes operasyonu iddialarının doğru olmadığına inanmak istediğini söyledi.
İzmir' de yaşananlarla ilgili olarak da tüm siyasi liderleri gerginlik ten uzaklaşmak için kafa yormaya davet etti.

AVRUPA'YA YAYILIR

Ermeni kilisesiyle diyalog içinde kalarak Ermeni kökenli bir vatandaşın AB meslek memuru olarak alınmasına söz verdiği iddialarını yalanladı. Ermeni kökenli iki vatandaşın aranan koşulları taşıdığını, birinin hiç sınava girmediğini diğerinin ise ilk aşamayı geçtiğini açıkladı. Bağış ile üç saati aşan yolculuğumuz sonrası geldiğimiz İsveç' in başkenti Stockholm'de de konu İsviçre'de yaşanan minare kriziydi. İsveç'in AB'den sorumlu Bakanı Cecilia Malmström, doğrudan referandum konusuna girdi. İsviçre 'nin AB üyesi ol mamasının bir önemi bulunmadığını belirterek referandum kararının iptalini isteyip ekledi: “Eğer iptal edilmezse bü ün bunların Avrup 'ya yayılmasından kaygı duyarım...” AB zirvesi öncesin de Avrupa'ya hâkim olan hava dün böyleydi...

GÜNCEL Haberleri