İPİN UCU KAÇINCA

Dursen Özalemdar

Dağcılıkta, balıkçılıkta kullanılan bu tabir, ipin ucu kaçtı mı nerde duracağı belli olmaz denir, uzun zamandır devam eden batılı olma hayalleri, bazı aydınlarımızda, siyasetçilerimizde ve idarecilerimizde, Amazon culuk, Amisos culuk, Pontos culuk ve Kilise cilik olarak sekilendigidir.Bunlardan biri de İYİ Parti Büyük şehir belediye Başkan adayı HAYATİ TEKİN dir. Samsun Tekkeköy Belediye Başkanı iken, Rum hurdası yıkıntı kiliselerini imar ve ihya etme gayretleri, Mağara adamları düzenlemesi ile Tekkeköy’ ü tarihi gerçeği olmayan Mağara devri görüntülerine çevirmesi, Türklük ve Müslümanlık adına kabul edilemez işlerden olduklarıdır.

Bunlar bir tesadüf mü ? Biraz bilgi tazeleyelim, yoksa sinsi bir planın görüntüleri mi ? Karar sizin.

M.Ö.281 yılından M.S.63 yılına kadar ayakta kalabilmiş İŞGALCİ, Rum Pontus devleti, bölgedeki yerleşik halkı katlederek bölgeyi istila etmiş, her istilacı güç gibi kısa bir dönem içinde yok olup gitmiştir.

Tarih boyu, Devlet olamamış Yunan milleti, ham hayallerinde geliştirdikleri, Mitolojik hikâyelerin yanı sıra, PONTOS hayalini devamlı canlı tutmaya çalışmıştır.

10.Ağustos.1920 Sevr anlaşması ile hareketlenen Osmanlı topraklarındaki Rum ve Ermenilerin tavırları değişmiş, Türklere karşı içlerinde gizledikleri kin ve nefretlerini, Samsun’lu Türklerin l.ve 2. Gavur azması olarak adlandırdığı olaylarla, olabildiği kadar dışa vurmuşlardır.

Samsun’daki Rumlar, İngiliz ve Ruslar tarafından kasalar dolusu altınlarla takviye edilen ve ve kaçak yollarla silah temin edilen, zengin Rum Tüccarlarından, Andavallı oğlunun başını çektiği Çeteler oluşmuştu. Saat hane meydanının dan, Hükümet binasına kadar at yarışı düzenleyerek havaya silah atan Rum’ların taşkınlığı had safhayı bulmuştu.

Samsun, Bafra yolu’da Engiz mevkiinde Rum çeteler,Yol kesiyor. Çevre Türk köylerine baskınlar düzenliyor, Katliam, Soygün ve talan yapıyor, evleri ateşe veriyorlardı. Müslümanları esir aldıklarında, 15 santim boyundaki el yapması çivilerde alınlarına, dizlerine çakarak cinayet işliyorlar, yapılan kazılardaki toplu mezarlar bu fecaati açıkça gösteriyordu.

1920 yılı sonuna kadar, 2 yılda 699 Türk öldürülmüş, 59 yaralama, 15 dağa kaldırma, 13 kadına tecavüz, 40 köy ile 27 çiftliğin yakılması ve 111 köy yağma ediliyordu *

Samsun’da, Hiristo, Hasri, İstasyos, Yakuf,Yago, Lefter, Fidal , Arigo, Anastas, Makaryos, Nikola, Çullu Lefter, İstil, Bıra, Andon Paşa isimli yüzlerce efradı olan çeteler kan döküyordu. (**)

Samsun Karlık dağı, Tekkeköy çevresi, Koca dağ ve daha birçok yer bunların konaklama yerleri idi.

İstanbul’daki Rum Patrik hanesi, Yunan milleti, arkalarındaydı. Avrupa ve Amerika’da geniş destek leri vardı.

Trabzon Rum Metropoliti Hirisantos ve Pontos cemiyeti Başkanı Kostantin,” dönüşü olmayan bir yolda olduklarını ve istediklerini elde edinceye kadar dövüşeceklerini “ ilan ediyorlardı.

Merzifon’ da bir merkez olan. Amerikan Kolejinin Müdürü, Amerikalı White’in , o günlerde Amerika’daki bir yetkiliye gönderdiği, Türk İstihbaratının eline geçen mektuptaki şu satırlar dikkat çekiyordu.

“Hıristiyanlık için, Ermeni ve Rum dostlarımız tarafından o kadar kan feda edildi’ki, bunlardan birçoğu İslamlarla mücadelede şehit oldular. Unutmayalım’ki, Kutsal hizmetimizin sonuna kadar pek çok böyle şehit kanı akıtılacaktır. Şimdiye kadar görmüş oldukları zulümlere karşı, Hıristiyanlara onların zekâtını ödeyecek bir ruh aşılamalıyız. Biz bunu şimdiye kadar yaptık ve başarılı olduk **Samsun, kazalarındaki Rum ve Ermeni çetelerinin 80 yıl evvelki katliamları unutulmamalı, Okul tarih kitaplarında görülmeyen bu gerçekler, okul kitabı dışında pek kitap okumayan ve bugünkü bazı yetkililerin, Amazon- Amisos- Pontos ve dağ başlarında cemaati olmayan, olamayacak olan kilise yıkıntılarını imar etme çabaları, Türk ‘e yakışan bir davranış olamayacağıdır. Bu işleri yapanların KIRIPTO olma ihtimali ortadadır. Lafa değil hale bakınca bunu manalandırmanın mümkün olacağıdır.

Denenmişleri denemek akıl karı değildir. Bütün ŞER cereyanları karşısına alarak mücadele veren ADALET ve KALKINMA PARTİSİ Türkiyenin tek çıkış yolu durumundadır. Diğer karşı adayların MEVKİ ve MAKAM ugruna Milli bir sorun haline gelmiş bulunan bu mücadelede İHANET CETELERİ ile bir ve beraber olmaları İHANET ifadesi ile şekillenmektedir.

(*) ( ** *) Genel Kurmay Harp Tarihi Başkanlığı. Türk İstiklal harbi 6. Cilt.

(**) Pontosçu faaliyetler 1918-1922-Nuri Yazıcı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.