Samsun'un 2 büyük belde belediyesi olan Gazi ve İlkadım birleştirildi. Bunlara bir de Yeşilkent beldesi eklendi, oldu sana İlkadım. İlkadım ilçesinde ilk belediye başkanlığı seçimi 2009'un Mart ayında yapıldı. Yani 3 yıl önce. Kıyasıya bir mücadele içinde geçen seçimlerden galip çıkan MHP'nin adayı Necattin Demirtaş oldu. Necattin Demirtaş'ın kim olduğu bir süre tartışıldı. Kimsenin tanımadığı söylendi. O tüm bu olumsuzluklara karşın ülkemizdeki çok sayıda ilden büyük ilçemizin belediye başkanı oldu. Belki de de bu seçim çok sosyolojik bir araştırmayı gerektiriyordu. etraflıca çalış, doğru bir şekilde araştır, dikkatlice düşün, düşündüklerini gözden geçir, ciddi ve samimi bir şekilde uygula parolasıyla yola çıktıktıklarını söyleyen Necattin Demirtaş ile köşe yazarımız Şevki Yıldırım konuştu.
Ş. Yıldırım: Sayın Başkan öncelikle bize Necattin Demirtaş kimdir sorusunu kendi ifadelerinizle anlatır mısınız?
NECATTİN DEMİRTAŞ: 1955 Samsun Kavak doğumlu.İlkokulu Emrullah Efendi, Orta okulu Mithat Paşa, Lise tahsilini Ondokuzmayıs lisesinde tamamladı. 1979 yılında Ege Üniversitesi İşletme fakültesini bitirdim. Askerliğimi 1982 yılında 4 aylık kısa dönem olarak Isparta'da yaptım. Uzun yıllar kamunun çeşitli kademelerinde yöneticiliklerde bulundum. 2001 yılında 46 yaşında emeklki oldum ama emeklilik için genç bir yaştı onun için bir süre daha çalıştım. Bildiğiniz gibi 2009 tarihinde Allah kısmet etti İlkadım ilçemizin Belediye Başkanlığı'nı halkımızın teveccühleri ile kazandım. İlkadımdaki vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmeyi sürdürüyorum.
Ş. Yıldırım: 2009'da seçimleri kazandınız. Belediye'yi devraldınız. O günkü tablo nasıldı?
NECATTİN DEMİRTAŞ: 40 trilyon bütçesi olan bir belediyeyi 80 trilyon borcu ile devraldık. Negatif durumdaki belediyeyi pozitif yaptık. Belediyenin itibarını geri getirdik. Belediyeyi devraldığımızda uçan kuşa borç vardı. Üç yıllık süreçte negatif durumda aldığımız belediyeyi pozitife çıkardık. Belediyenin itibarını geri kazandırdık. Yeşilkent, Gazi ve İlkadım Belediyeleri'nin birleşiminin ardından emlak vergilerindeki tutarsızlığı değiştirerek tek bir oranda eşitledik. Bu bize büyük fayda sağladı. Belediyemiz yüzde 300'lük bir gelire sahip oldu. Belediyeler, halkın ödediği vergilerle ayakta durUYOR, halkın parasını iyi hizmetlerde kullanmak gerekir. Özellikle seçim yaklaşırken belediyeler oy toplamak için vatandaşın parası ile vatandaşa yardım dağıtıyor. Yani halkın parasını halka silah olarak kullanıyor. Halk bu davranışı anlamalı ve sorgulamalı. Bu davranış bizlere yakışmaz. Bir bakıma halkın vebali altına giriyorsunuz.
Ş. Yıldırım: Belediye Başkanlığı'nda hedefiniz neydi?
NECATTİN DEMİRTAŞ: İlkadım Belediyesi olarak; etraflıca çalış, doğru bir şekilde araştır, dikkatlice düşün, düşündüklerini gözden geçir, ciddi ve samimi bir şekilde uygula parolasıyla yola çıktık. Belediyemiz, İlkadım'a yapılan hizmetleri, çağdaş belediyecilik anlayışının gereklerine uygun bir biçimde gerçekleştirme çabasındadır. Günümüz Belediyeleri artık yalnızca su, kanalizasyon, yol, temizlik işleri, ruhsat düzenlemek v.b. hizmetlerle sınırlı, klasik belediyeciliği sürdüremez. Gelinen nokta; Belediyelere, yörelerimizin sosyal ve ekonomik açıdan kalkınabilmesi, halkın refah düzeyinin artırılması, istihdam alanları sunulması gibi en temel sorunlara da çözümler arama ve bulma görevini vermektedir. Halkımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi ile doğrudan ilişkili olan bu yeni görevler, yeni bir hizmet anlayışını da zorunlu kılmaktadır. Kendimiz için tanımını yaptığımız bu yeni yükümlülükler çerçevesinde, yıllardır ihmal edilmiş temel Belediye hizmetlerini de hızlı bir şekilde gerçekleştirmenin yanı sıra, ilçemize yeni ve gülümseyen bir çehre kazandırmaya çalışmaktayız. Gerek çalışma prensibimiz, gerekse şehrimize yaptıklarımız bunun en güzel göstergesi olduğunu düşünmekteyiz. Vatandaşlarımız, Belediye'nin kapısının, gerçek sahiplerine açıldığını görüp, mutlu olmaktadırlar. Halkımızı modern, çağdaş ve standartları yüksek bir ilde yaşatmak için çalışmalarımız devam edecektir. Hemşerilerimizin, bizlere desteği devam ettikçe, güzel İlkadım'mımızı hep birlikte, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişmiş bir ilçe haline getireceğiz. Kendimize görev saydığımız ilkelerimizden bir tanesi de; ilçemizin geçmişi ile geleceği arasındaki kopukluğu gidermek, vatandaşlarımıza yaşadıkları çevreyi daha iyi tanımalarını, bilinçli kullanmalarını sağlamaktır. Çünkü geçmişi iyi bilmeden, geleceğe yönelik doğru adımlar atılmayacağının bilincindeyiz. Bir toplum kendi benliğinin değerleri önünde eğildiği, kendi kültürüne sahip çıktığı ölçüde geleceğini sağlam temellere oturtabilir. İlkadım'ı layık olduğu güzellik ve refah düzeyine yükseltme çabamızda bizleri yalnız bırakmayan, katkı ve desteğini esirgemeyen tüm İlkadım halkını bütün çalışmalarımızda yanımızda göreceğimizi biliyoruz.
Ş. Yıldırım: İlkadım ilçesini çağdaş ve modern görünüme kavuşması için ne düşünüyorsunuz?
NECATTİN DEMİRTAŞ: İlçemizin çağdaş modern görünüme kavuşması için kaçak yapıyı önlemek adına Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde halkımızı mağdur etmeyeceğiz. Gerekirse tek tek pazarlık yaparak, ister para karşılığı isterse kat sayısı olarak gecekondu sahiplerinin inşaat değerlerini vereceğiz. Yapılan harcamaların bugünkü şartlara taşıyarak yapacak olacağımız konutlarda metrekarelerini eşleştirerek sistem dahilinde yararlandıracağız. Bu projenin hayata geçmesi için yüz kişiden en az 51 kişinin kabul görmesi gerekiyor. Eğer biz bu projeyi belediye olarak yapmazsak buralar terk edilmiş harabe yerleşim yerine dönüşecek. Durumu iyi olan site tarzında binaları tercih ediyor. Hastanebaşı, Kökçüoğlu, Anadolu, Kadıköy, Reşadiye ve Fatih Mahalleri şehrin çanağı durumunda. İlkadım ilçesinde şehrin en güzel yerlerine belediye olarak halkımıza site tarzında güvenlikli, havuzlu, albenisi yüksek binalar yapmak istiyoruz.
Ş.Yıldırım: Son günlerde en çok sözü edilen konu sizin yaptığınız ekmek fabrikası. Ekmek fabrikası fikri nereden çıktı öncelikle?
NECATTİN DEMİRTAŞ: Hizmetimiz halkın çıkarları için yapılmaktadır. Bizim halkımızın en temel gıdası ekmektir. Hiç unutmuyorum bizim seçim sürecinde Samsun'da ekmek 40 kuruşa satılıyordu. Seçim bitti ertesi gün ekmek birden 75 kuruşa çıktı. Sordum Fırıncılar Odası'na Allah'tan korkun 1 günde ne değişti de ekmek fişyatları arttı diye. Amacımız halka temiz, sağlıklı ve güvenilir ekmek yedirmektir. Bizim belediye olarak halk ekmeğe bakış açımız şöyle: Kar etmekten ziyade insanlara temiz ortamlarda üretilmiş sağlıklı ekmek yedirmektir. Belediye bir ticarethane değil, para kazanma gibi bir derdimiz yok. Halka sağlıklı ekmek yedirmek için bazı fiziki şartların oluşması lazımdı. Bu kapsamda bu projeyi yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkarak bir firmaya verdik. İhaleyi alan sıradan bir firma değil çok güçlü, Türkiye'de ses getirecek önemli bir şirket. Biz bu ihaleyi vermeden, Türkiye'deki diğer modellerin hepsini inceledik. Halk ekmek İstanbul'dan Van'a kadar yaklaşık 15 ilde yapılan ve kabul görmüş bir uygulama. Biz bu işe başlamadan önce ilk olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi'yle görüşmeler yaptık. Onlara 'eğer sizin bu işle ilgili bir projeniz varsa biz yapmayalım' dedik. Onlar da bu işle ilgili bir düşünceleri olmadığını söyleyince biz bu konuda çalışmalara başladık. İstanbul, Ankara ve Van gibi illerdeki fırıncılar aç kalmadığına göre burada da böyle bir şey söz konusu olmaz. Öte yandan ben işletme fakültesi mezunuyum, almadan vermenin sadece Allah'a ait olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple her şeyin kar ve zararı hesap edilir. Ben milletin parasını alıp sonuçlarını bilmeden piyangoya yatırır gibi oraya yatırmam. Kesinlikle zararına olacak bir işe girmem ve taraf da olmam. Bununla birlikte biz burada çok kazanma peşinde değiliz, bir ekmeğin maliyeti hesaplanacak, cüz-i bir kar oranıyla halkın satışına sunduk. İlçemizdeki muhtaçlara fabrikamız günde 5 bin ekmeği ücretsiz dağıtıyoruz. Biz aslında tam anlamıyla bu işin içinde değiliz. Biz kira gelirimizi alacağız, ekmeğin hijyenikliğini, fiyatlarını kontrol edeceğiz. Ortak karar olmadan kafasına göre fiyat belirleyemeyecek, zararı da, karı da o firma edecek.Büfelerle ilgili şikayetler var. Belediye halk ekmek büfelerini, 'bakkalın, marketin, fırının diğer işletmelerin yanına koydu' diyorlar. Kimse kendi yanına bu büfelerin konulmasını istemiyor, sebep olarak da kendine rakip olacağını düşünüyor. Buralar kamuya ait yerler, biz de 60 büfe koyma sözü verdik bunlar bir yerlere konuldu. Ama büfeleri fırınların yakınına koymamaya büyük önem gösteriyoruz. Biz burada esnafımızı tabii ki düşüneceğiz, ama halkımızı da göz ardı edemeyiz. Herkes rızkını yer. Şimdi iki bakkalın yanına bir üçüncüsünün açılmaması gibi bir kaide var mı, yok. Herkes, ben belediyeye oy veriyorum, baskı yaparım, büfeyi kaldırtırım gibi düşünüyor ama biz burada halkımızı düşünüyoruz, o yüzden9 o taleplere sıcak bakmıyoruz.
Ş. Yıldırım: Sizin ilginç projeleriniz oldu. Bazı belediyelerin de örnek alabileceği. Yaygın medyanın da gündemine taşıdığı çöpünüz altın olsun mesela bunlardan biri.
NECATTİN DEMİRTAŞ: Türkiye'de ilk defa uygulamaya konulan 'Çöpünüz Altın Olacak' projesini İlkadım Belediyesi olarak biz başlattık. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde çöplerin geri dönüşümü sağlanırken maalesef ülkemizde çöplerin hemen hemen tamamı çöp depo sahalarına götürülerek imha ediliyor. Bunlar daha sonra yeraltı sularına karışarak insan sağlığını tehdit ediyordu. Biz de hem insan sağlığını korumak hem de milli servet kayıplarının önlenmesi adına çöp depo sahasına giden çöplerin yok olmaması için 'Çöpünüz Altın Olacak' projesini başlattık. Bu proje ile insanlara kağıt, lastik, cam gibi malzemeleri ayrı ayrı poşetlerde toplamayı öğretmeye çalıştık. Bu şekilde vatandaşlardan toplanan çöpleri evlerden alıp karşılığında bilet veriyoruz. Yapılan çekiliş sonrasında da bilet sahiplerine altın dağıtıyoruz. Burada amacımız insanlarımızı geri dönüşüme teşvik etmek. Aslında Çevre ve Orman Bakanlığımızın üzerinde durması ve desteklemesi gereken bir projedir. Çevre ve Orman Bakanlığımızdan destek istedik ama maalesef bürokratik bakış açısı ile olaya çok yüzeysel bakıldı ve bize destek sağlanmadı. Biz de bunu kendi imkanlarımız ile yapmaya devam ettiriyoruz. Çöpünüz Altın Olacak porjesini TRT'de yayınlanan 13 Dakika adlı programda yayımlandı son olarak. Orada da anlattığım gibi bu proje iki aşamalı bir proje. Birinci aşaması çöpünüz altın olacak ile geri dönüşüm atıklarının cam, metal, kağıt, plastik gibi geri dönüşümü mümkün olan malzemelerin ayrıştırılmasında halkı bilinçlendirerek her ay düzenlediğimiz tören ile 30 şanslı vatandaşımıza çeyrek altın veriyoruz. Ayrıca çevresini temiz tutan vatandaşımıza ve çevreci kurumlara ise belediye çevre zabıta ekiplerinin yapmış oldukları tespit sonucu altınlarını teslim ediyoruz. Bizde bu alışkanlığı Geri Dönüşümünü Sağlama Projesi" kapsamında okullarda öğrencilere yönelik eğitici ve öğretici seminerler düzenleyerek gencinde yaşlısına kadar tüm halkımıza bu alışkanlığı kazandıracağız. Yer altı konteynerlerinin çöp alma kapasitesi yer üstü konteynerlerine oranla 10 kat daha fazla. Bu sayede yakıttan tasarruf sağlayarak ilçedeki yoğun trafiği rahatlatmış olacağız. Halkımızı yazın rahatsız eden kötü kokulara son vereceğiz. Eski yapıların tarihi güzelliğini koruyarak bu sistemi hayata geçireceğiz. Yeni yapılarda ise kat sayısına göre yer altı konteynır sistemini zorlu hale getireceğiz. Bu sistem sayesinde cam, metal, plastik, kağıt gibi geri dönüşebilen maddeler kaynağında toplanarak para kazanımı sağlayacağız.
Ş. Yıldırım: Sizin bir de Hilal Kart uygulaması var..
NECATTİN DEMİRTAŞ: Hilal Kart ile ihtiyaç sahibi halka banka kartı yoluyla gizlilik esasına dayalı yardımda bulunuyoruz. Hilal Kart ile ihtiyaç sahiplerini dört kategoride belirleyerek ihtiyacı en fazla olan vatandaşlara 200 TL'den başlayarak en az 50 TL olmak kaydı ile kredi kartı sistemiyle yardım yapıyoruz. Göstere göstere yardım yapmayarak vatandaşların onurunu kırmıyoruz. Yardım alan vatandaşlar, anlaşmalı bankamızın kartı ile anlaşmalı yerlerden rahatça alışveriş yapabiliyorlar. Hilal Kart sisteminin yanı sıra çeşitli yollarla da ihtiyaç sahiplerine yardım etmek istiyoruz. Bir zamanlar Osmanlı Devleti'nin de uyguladığı askıda ekmek sistemini yürürlüğe koyduk. Askıda ekmek projesi ile öncelikli hedefimiz ilçemizdeki gerçek ihtiyaç sahiplerinin bu uygulamadan faydalanması. Halk ekmek büfelerinin yanına yapacağımız askı veya dolapta ihtiyaç sahiplerinin alması için ekmek bulunduracağız. Belediyemizin başlatacağı bu uygulamaya yardımsever halkımızda katkıda bulunabilecek. Yardımseverler dilediği kadar ekmek alarak kutuya bırakabilecek. Gerçek ihtiyaç sahipleri de para vermeden istediği zaman ekmek ihtiyacını buradan karşılayabilecek.
Ş. Yıldırım: İlkadım oturanı olarak şunu rahatlıkla söylemek istiyorum. Bu aynı zamanda insanların büyük bölümünün de kanaati. Siz son zamanlarda doğru ve güzel işlere imza atıyorsunuz. Renkli asfalt konusunu anlatır mısınız biraz da..
NECATTİN DEMİRTAŞ: Renkli asfalt uygulamasını Türkiye'de ilk defa İlkadım ilçesi olarak biz başlattık. Bunu halkın çok kullandığı sokak ve caddelerde yapıyoruz. Burada farkındalık oluşturmak istiyoruz. İlkadım ilçesi ticaret merkezlerine aday olmuş bir ilçedir. Diğer ilçelerde bu durum yok ama bizde ise olduğu gibi ticaret var. Bütün ilçelerin hatta çevre illerden gelen ilçelerin ticaret merkezi Samsun olduğu için biz buraya yakışır ve ticaret merkezine uygun asfaltlar yapmaya çalışıyoruz. Renkli asfalt çalışmalarının yanı sıra cephe giydirme çalışmalarımız da olacak. Hatta bunları ara sokaklarda da yapmayı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra bu yılda devreye girecek olan Sağlıklı Yaşam İçin Bisiklet (SAMBİS) projemiz var. SAMBİS projemiz Karadeniz'de ilk Türkiye'de de üçüncü sırada olan bir projedir. Buradaki projemizde Atatürk Kültür Merkezi ile Bandırma Vapuru arasında ilk etapta 4 istasyon merkezi ve 25 bisiklet ile gençler, çocuklar ve büyükler bisiklet kiralama yöntemiyle bu alanda bisiklet sürecekler. Kiralamanın çok küçükte olsa bir bedeli olacak. Fakat burada amacımız kendine bisiklet alamayan ama bu sporu yapmak isteyen 7 den 70'e herkesin bunu yapmalarını sağlamak. Bu proje dünyanın çeşitli ülkelerinde var. Ama Türkiye'mizde sadece Antalya ve Kayseri bu tarz proje yaptı. Hatta bizdeki proje diğer illerden daha güzel olacak. Çünkü bizde engellilerin kullanabileceği bisikletler de olacak. Büyükşehir Belediyesi bu projemizi gördüğünde bisiklet sürme alanını uzatmak istedi. Bizde kabul edip alanı Batıpark'a kadar uzattık. Çocukların trafik eğitimlerini daha sağlıklı ve küçük yaşlarda öğrenmeleri için Mini Araç Pisti Projesi geliştirdik. Burada da özellikle çocuklarımızın trafik eğitimini daha küçük yaşlarda almalarını istiyoruz. Trafik eğitimini Derebahçe semtimizde akülü arabalarla vereceğiz. Burada amacımız çocukların arabalarla kırmızı ışıkta durulmasını, yaya geçişlerinde araçlarını yavaş ve dikkatli kullanmaları gibi trafik eğitimlerini küçük yaşlarda öğrenmelerini amaçlıyoruz. Bu proje 2 defa ihaleye çıktı ama bir sonuç alınamadı. Bu seferde sonuç alınmazsa kendimiz yapacağız. Ayrıca 2011 yılında sözleşmesini yaptığımız 2012 ya da daha da ileri bir tarihe sarkabilecek Bin 250 araçlık Otopark ve AVM Projemiz var. Bunun anlaşmaları yapıldı. İhalesi devam ediyor. Burada bizden kaynaklanmayan bir sorun oluştu. Bu sorun çözüldüğü zaman da o semtin otopark sorunu çözülmüş olacak.
Ş. Yıldırım: Uydukent projeniz de var sizin. Bu konuyu da açar mısınız?
NECATTİN DEMİRTAŞ: Ahullu köyü ve Toybelen mevkiinde Uydukent Konut projesi yapmayı hedefliyoruz. Bu projeyi çok önemsiyorum. Buradaki amacımız İlkadım ilçesini iç kısımlara taşımaktır. İçeriye taşımak içinde cazibeli bir merkez oluşturmamız lazım. Bizde bunu yapmaya çalışıyoruz. Uydukent Konut projesinde inşallah bunu yapacağız. Ahulu köyü ve Toybelen mevkiinde Uydukent Konut projesini yapıp, insanlarımızın oralardan ev almalarını ve ilgilenmesini sağlayacağız. Bu anlamda da şehrimizi geri taşıyacağız. Ayrıca önümüzdeki dönem kentsel dönüşümü hayata geçirmeyi de amaçlıyoruz. Hastanebaşı, Kökçüoğlu, Zeytinlik, Anadolu, Kadıköy, Reşadiye, Fatih Mahallerini içine alan kentsel dönüşüm projesi çabası içerisindeyiz. Buradaki amacımız insanlarımıza kendi gecekondularına karşı gelecek düzeyde konut sahibi yapmak. Müteahhitlere de bunlardan İlkadım Belediyesi'ne yük getirmeden karşılıklı iş yapabilecek bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Burada tamamını bir anda yapamayacağız ama ada ada gitmeyi hedefliyoruz
Ş.Yıldırım: Sayın başkan 2014'te yeniden aday olmayı düşünüyor musunuz?
NECATTİN DEMİRTAŞ: Evet 2014 yılında 59 yaşında olacağım ve kısmet olursa aday olmayı düşünüyorum. O dönem de halkımızın teveccühü bize olursa. Bir daha aday olmak gibi bir düşünceye sahip değilim. Siyasi bir hırsım yok. Türkiye'de insan ömrü ortalama 70 yıl. Bizim de daha sonra kendimizi yaşamamız gerekir diye düşünüyorum. Samsun'da bir, Ankara'da bir evim bir de arabam var. Allah'tan başka da kimseye borcum yok. Hiçbir şey nasipten öteye gidemez. Ben Samsun'a, İlkadım'a hizmet etmekten başka bir düşünce içinde değilim. Olmadım, olmam da mümkün değil.
Ş. Yıldırım: Son olarak sormak istiyorum Çin'den bir kardeşimiz olmuş. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
NECATTİN DEMİRTAŞ: Biz, İlkadım Belediyesi olarak mesafe olarak ülkeler arası uzaklıklar olmakla birlikte İlkadım Belediyesi ile Çin'in Ningxia Huizu Özerk Bölgesi'nin Başkenti Yınchuan Belediyesi ile kardeş şehir olduk. Bu çerçevede kültürel, ticari ve sosyal ilişkilerimizi sürdürmeye gayret ediyoruz. Yınchuan Belediye Başkanı'nın daveti üzerine 15 Nisan'da tekrar Çin'e gideceğiz. Böylece kültürel alışverişte birbirimize yakınlaşarak tarihi derinlikleri uzun zaman alan ve uzun yıllar birlikte yaşamış Çin ve Türk topluluklarının birbirlerine daha yakınlaşmasını sağlamayı hedefliyoruz
Ş. Yıldırım: Sayın başkan hafta sonu da olsa yoğun temponuzda bana zaman ayırdınız. Çok teşekkür ederim. Kolaylıklar ve başarılar dilerim. Allah yardımcınız olsun.
NECATTİN DEMİRTAŞ: Ben de size teşekkür ederim. Başarılar dilerim size ve gazetenize..