Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, petekli bal, gezginci arıcılık, balın pazarlanması ve balın üretimindeki yapılan yanlış uygulamaların nasıl tehlike oluşturabileceği konularında açıklamalarda bulundu. Genelde balın sahte olmadığını kanıtlamak amacıyla petek şeklinde satılan balların aldatıcı özelliğine dikkat çeken Sıralı,"Tüketicilerimiz 67 derecede eriyebilme özelliğine sahip balmumunun değişime uğramadan bağırsaklar yolu ile vücut dışına atıldığının kesinlikle bilincinde değildirler. Ayrıca satın alınan ahşap çerçeve balmumu ve onların içindeki çok az miktar bala süzme baldan daha fazla para ödenmektedir. Çünkü arıcılık dışında birçok alanda kullanılan değerli bir sanayi ürünü olan balmumunun süzme baldan oldukça pahalı olduğu hiçbir zaman hatırdan çıkarılmamalıdır. Bu tür kayıpların önüne geçilmesi için arıcıların petekli bal satışı ve tüketicilerin petekli bal satın almaları önlenmeli ve balın mutlaka süzme olarak pazarlanması gerekmektedir" dedi.