Günde 110 bin 447 ekmek israf ediyoruz

Samsun'da günde 110 bin 447 ekmek israf edildiği ve Samsun'un ekmek israfının diğer illere oranla 2 misli olduğu açıklandı.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında tüm Samsun Halkının kampanyaya destek vermesini istedi. basın toplantısında 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' ile ilgili kısa bir film gösterisinden sonra açıklama yapan Vali Aksoy, " Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımız 2013 yılında Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' başlatmıştır. Bizler de Samsun'da bunu, konunun taraflarıyla birlikte Samsun kamuoyuyla paylaşmak üzere huzurunuzdayız. Ekmek üretimi ve tüketimi ile ilgili dünyada, Türkiye'de ve Samsun'da ne tür rakamlar var onları sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünya İstatistiklerine göre, yılda yaklaşık 870 milyon insan yetersiz besleniyor. Yaklaşık 10 milyon insan açlık ve yetersiz beslenmeden ölmektedir. Dünya Gıda Örgütü'nün verilerine göre yıllık 1.3 milyar ton gıda israf edilmektedir ve bunun da parasal değeri itibariyle baktığımızda 1 trilyon ABD dolarına eş değer ve Dünya Gıda Üretiminin yaklaşık üçte biri olduğu ifade edilmektedir. Dünyadaki gıda kaybı ve israfın dörtte birinin önlenmiş olması durumunda yetersiz beslenen 870 milyon insanın gıda ihtiyacı da karşılanabilecektir." dedi.

YILLIK 10 MİLYAR LİRALIK KAYIP
Türkiye'de ekmek israfı nedeniyle yıllık ekonomik kaybımızın 1 milyar 546 milyon TL. olduğunu ifade eden Vali Aksoy, "Türkiye'de günde 25 bin 295 ton, yılda 9.2 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 101 milyon, yılda da 37 milyar adet ekmek üretilmekte, günde 23 bin 809 ton, yılda 8.7 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 95 milyon, yılda 35 milyar ekmek tüketilmektedir. Üretim ve tüketime baktığımızda aradaki farkı da israf olarak değerlendiriyoruz ve israf edilen miktarda, günde 1.486 ton, yılda 542 bin ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesapladığımızda da günde 6 milyon, yılda 2.1 milyar adet olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişi başı ekmek tüketimi günlük olarak Türkiye'de 319 gr, kişi başı ekmek israfı da yaklaşık olarak günlük 20 gr. olarak hesaplanmıştır. Türkiye'de yapılan araştırmada en çok ekmek israfı yapılan yerler olarak, Fırınlarda israf oranı %3.1, Hanelerde, evlerde israf oranı %2.9, Lokanta, otel ve benzeri yerlerde toplam israf oranı %3.1, Kurum yemekhanelerinde toplam israf miktarı %2.7, en yüksek israf miktarı da öğrenci yemekhanelerinde o da yaklaşık %7.1'dir. Ülke geneline baktığımızda ortalama olarak üretimin %5.9'u israf edilebilmektedir. Bunun ekonomik yüküne baktığımızda yıllık olarak 10 milyar 546 milyon TL.- Türkiye'de bir ekonomik kayıp vardır. Bir yılda eğer biz ekmek israf etmez isek ve bunu kurtardığımızı varsaydığımızda bir yıl boyunca 5 kişilik bir ailenin 104.006 aileye yoksulluk sınırını geçilebilecek kaynağı sağlamış olacağız. 161.708 kişiye asgari ücret ödeme imkanına sahip olacağız. Bunu eğer israf etmemiş olsaydık ayrı ayrı farklı alanlarda kullanıldığı takdirde 100 yataklı 80 hastane, 16 derslikli 500 okul veya 500 kilometrelik de bölünmüş yol yapabilecektik." şeklinde konuştu.

SAMSUN GÜNDE 110 BİN EKMEK İSRAF EDİYOR
Vali Aksoy açıklamasını şöyle tamamladı : "Samsun İstatistiklerine baktığımızda ekmek üretimimiz, tüketimimiz ve israfımız nedir; Samsun il ve ilçelerinde üretilen günlük ekmek miktarı 875 bin 995 adettir. Tüketilen günlük ekmek miktarı da 765.547 adettir. Samsun il ve ilçelerinde israf edilen günlük ekmek miktarı da yaklaşık olarak 110.447 adet olarak öngörülmektedir. Bunu üretim ve tüketim ile karşılaştırdığımızda günlük israf edilen miktarın % 14.5 olduğu görülmektedir. Bu da Türkiye ortalamasının hemen hemen iki katının üstünde bir israfın Samsun'da olabileceği öngörülmüştür. Bu bakımdan ekmek israfını önlemek anlamında herkese önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor. Bu bir milli kayıptır. Eğer biz bu kaybı herkese, belirli ölçüde önleme noktasında gayret gösterirsek, bunun ekonomi içerisinde dönüşümünü sağlayarak çok daha farklı bir noktaya bölgemizi, aile ekonomimizi ve ülkemizi taşıyabiliriz. Bu kapsamda Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımızın bağlı kuruluşu olan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü bu işin koordinatörlüğünü Türkiye genelinde yürütüyor. Bu kampanyayı biz de Samsun'da ilgili kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde sürdüreceğiz. Ekmek israfını önlemek için bu bilinci onlarda yaratmak ve ekmek israfını en aza indirmek için hepimize önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor. Hedefimiz bu kampanyayı ilimizde başarıyla sonuçlandırmaktır."

Düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Dr.Hakan Kubalı, İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Mustafa Cora, İl Müftüsü Yrd.Doç.Dr. Hayrettin Öztürk, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Fahri Kesepara, Kredi Yurtlar Bölge Müdürü İsmail Kasapoğlu, Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ve Lokantacılar Odası Başkanı İsmail Balcı katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri