“GİRİŞİMCİ ÜNİVERSİTE ZORUNLU HALE GELDİ”

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Üniversiteler ilk devresinde saf bilimle uğraştı...

19. yüzyıl ve sonrasında aynı zamanda meslek sahibi yapma görevini de yüklendi. Bu yüzyılda ise liderlik konumunu sürdürebilmek, önem kaybetmemek için girişimcilikle ilgili vasıflara zorunlu hâle gelmiştir.” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) düzenlediği uluslararası panelde “Girişimci Liderlik” konuşuldu.

Üniversitenin Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panelde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Malezya MARA Teknoloji Üniversitesi Rektörü Dato’ Prof. Sahol Hamid Abu Bakar, Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Mandal, Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi Direktörü Doç. Dr. Mustafa Ergen, Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Üniversite-Sanayi-İş Dünyası İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜSİGEM) Müdürü Doç. Dr. Talip Kahyaoğlu konuştu. Toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Hüsrev Mennan ve Prof. Dr. Süleyman Kaplan yaptı.

 

Akademisyen ve üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panelin  dinleyicileri arasında Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunus Bekdemir, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Şahin, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Alkan, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı  Prof.Dr. Temel Bayrak, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Celil Yavuz, Canik Başarı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reşit Özkanca vardı.   Ayrıca OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Prof. Dr. Bünyamin Şahin de toplantıda hazır bulundu.

 

Program Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünden Armağan Erman’ın piyano ve İlayda Dubaz’ın keman dinletisi ile başladı.

 

Girişimcilik Zorunlu Hale geldi

Açılış konuşmasını yapan rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, önemli mesajlar verdi. Panelin amacını, girişimci liderliğin önemini açıklayan Prof. Dr. Akan, “Üniversiteler ilk devresinde saf bilimle uğraştı, 19. yüzyıl ve sonrasında aynı zamanda meslek sahibi yapma görevini de yüklendi. Bu yüzyılda ise liderlik konumunu sürdürebilmek, önem kaybetmemek için girişimcilikle ilgili vasıflara zorunlu hâle gelmiştir. Bu vasıfları fırsatları tanıma, hatta fırsat oluşturma, kaynakların sınıflandırılması, insanları motive etmede yaratıcı olma ve rekabetçi, hızla gelişen, bilgiye dayalı bir ekonomik çevrenin ihtiyaçlarını karşılamak olarak özetleyebiliriz.” dedi.

 

Kurumlar yenilikçi ve hızlı olmak zorunda

Günümüzde Rekabetin zorunlu olduğundan bahseden Akan, “Küreselleşmeyle bilgi, para ve insan kaynağı önündeki sınırlar kalkmış; yenilik geliştirme ve piyasadaki değişimin son derece hızlanmış olması rekabeti çok zorlu hale getirmiştir.  Bu şartlarda kurumlar, fırsatları yaratmak ve gerçekleştirmek ve de çeşitli zorluklara karşı çözümler üretebilme kapasitelerini geliştirmek amacıyla çok daha fazla yenilikçi ve daha hızlı olmak zorundadırlar.” Diyerek üniversitelerin yol gösterici olması gerektiğini vurguladı.

 

Uluslararası OMÜ

Sayılarla OMÜ’yü anlatan Akan, “Gelişmek ve de uluslar arası platformlarda daha fazla tanınmak amacıyla uluslararasılaşmak üniversitemizin başlıca hedeflerinden birisi” olduğunu ve bu bağlamda Uluslararası İlişkiler Ofisinin faaliyetlerini, anlaşmalarını anlattı.

 

Üniversitenin bazı atılımları girişimci liderliğe örnektir

Üniversitemiz yeniliklerinden bahseden Akan, Girişimcilik neredeyse her zaman yenilikçilikle birliktedir. Ürün, usul, yöntem, uygulama, sunum, alan gibi sürecin bir veya birkaç noktasında yenilik yapmış olmalısınız. Üniversitemiz için, havacılık, uluslararasılaşma, bu bağlamda ortak programlar ve uluslararası öğrenci sınavı, lisansüstü eğitimde getirilen kriterler, uzaktan eğitim alanında yapılanlar bu panelin konusu içinde değerlendirilebilir.” dedi.

 

5 Doktora mezununa müjde!

Uluslararası İlişkiler Birimini tanıtan panelin ilk oturumunun koordinatörü Prof. Dr. Hüsrev Mennan, Malezya Mara Teknik Üniversitesi OMÜ’de doktora derecesini tamamlamış 5 kişiye  hocalık imkânı tanıyacağının müjdesini verdi.

 

MARA Teknoloji Üniversitesinin Girişimcilik Örneği

Malezya MARA Teknoloji Üniversitesi Rektörü Dato’ Prof. Sahol Hamid Abu Bakar, “Oxford Liderlik Konuşması” konulu panel konuşmasında Üniversitesi hakkında geniş bilgiler verdi, girişimci faaliyetlerinden örnekler sundu. Kendisini bir girişimci olarak niteledi, girişimci olarak 200 bin öğrenci ve 10 bin personelli bulunan bir üniversiteyi yönetmenin kolay olmadığını ama bunu yenilikçi girişimleri, programlı çalışmaları ve yüksek düzeyde teknolojiyi kullanarak rahatlıkla yapabildiğini anlattı.

 

Prof. Dr. Sahol Abu Bakar, üniversitelerinde doktora öğrencisinin mezun olabilmesi için bir patentli çalışmasının olmasının şart olduğunu vurguladı. Bunun, devletin desteği ile üniversitenin en önemli politikalarından biri olduğunu dile getirdi

 

Fikri Mülkiyet Tabanlı Girişimcilik

Konuk panalistlerden Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Sabancı Üniversitesi'nde IP Tabanlı Girişimcilik Ekosistemi” başlıklı sunum yaptı. Fikri mülkiyet tabanlı girişimciliğin ne olduğunu ve üniversitesinin bu alanda girişimcilik politikası izlediğini söyleyen Prof.Dr. Hasan Mandal, Türkiye’nin girişimciliğini sayısal verilerle anlattı. Patent sayısı, bilimsel yayın, ARGE çalışmaları ve dünya ile rekabet alanlarında 2023 hedeflerine ulaşabimek için devlet, üniversiteler ve bilim çevrelerinin yapması gerekenler üzerinde durdu.

 

Türkiye Bilgi Çağını Atlamamalı

Prof.Dr. Süleyman Kaplan’ın koordinatörlüğünde başlayan panelin ikinci oturumunda ilk panelist Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ergen, “Koç Üniversitesinde Girişimcilik ve İnovasyon Uygulamaları” konulu bir konuşma yaptı.  Silikon Vadisi deneyimlerini anlatan Mustafa Ergen, Silikon Vadisi’nin kurul öyküsü ve tarihçesini, burada hangi şirketlerin yer aldığını, teknolojik cihazların nasıl dönüşüm geçirdiğini ve teknolojik devrimleri sıralı alarak anlattı. Doç. Dr. Ergen, Türkiye’nin 100 yıllık global bir marka çıkaramamasının nedenlerinden birinin sanayii devrimini yapmamasından kaynaklandığını, ama hala bilgi çağını yakalamak için fırsatın kaçmadığını ve bunu başarabileceğine inandığını söyledi.

 

Samsun ivme kazanan bir şehir

Prof.Dr. Fehmi Yazıcı, Samsun son yıllarda tıbbi cihazlar pazarı, mobilya sanayinde geleceği olabilecek bir şehir olduğunu, Samsun’nun medikal cihazlar endüstrisi, sağlık sektöründeki gelişmeleri, lojistik köy projesinin olması şehre bir ivme kazandırdığını belirti. Ayrıca Doğalgaz hattının geçmesi, OMV’nin burada bir santral çalıştırması, Sinop Nükleer Enerji Santrali’nin olması da bölgeye ivme kazandırdığını belirtti.

 

Samsun sanayisi hak ettiği yerde değil

Samsun sanayisinin hak ettiği yerde olmadığını belirten Yazıcı, ilk 500’de sadece 3 firmanın olması, 2. 500’de 10 firmanın olması ve bu firmaların yarıdan fazlasının mikro ölçekte olduğunu, büyük ölçekte olmadığını, bu konuda çok çalışılması gerektiğini belirtti.

 

İkinci Teknopark Müjdesi

Samsun Teknopark’ın nasıl kurulduğunu, amacının ne olduğunu anlatan Yazıcı, Ballıca Kampüsü’ne ikinci Teknopark’ın başvurusunu yaptıklarını söyledi.

 

Açık İnovasyon

Panelin son konuşmacısı OMÜSİGEM Müdürü Doç. Dr. Talip Kahyaoğlu, 'Açık İnovasyon ve Üniversite-Sanayi İşbirliği' başlıklı sunumunu yaptı. Açık inovasyonun nerden kaynaklandığını, ne olduğunu anlatan Doç.Dr. Talip Kahyaoğlu, Açık İnovasyon türlerini örnekledi.

 

Akademinin açık inovasyonda rolüne değinen Kahyaoğlu, akademinin inovasyona katkı sağlayabilmesi için endüstri ile ortak hedeflerinin olması gerektiğini söyledi.

Endüstrinin kaynak sağladığı projeler daha başarılı ve inovasyonu hızlandıran bir yararı var.

 

KOBİ’lere Yönelik Eğitim Verilmeli

Önemli değişiklikler yapabilmek için inovasyon eko sisteminde Üniversitenin merkezde yer alması gerektiğini belirten Kahyaoğlu, KOBİ’lerin az kaynak vererek çok kazanmak istediğini, hızlı sonuç almak istediğini belirten Kobi’lere yönelik çözüm üretmenin gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

DENGE EĞİTİM Haberleri