Gıdalarda pestisit kalıntı limitleri güncellendi

Tarım ve Orman Bakanlığınca, gıdalarda pestisit kalıntılarının maksimum limitlerine ilişkin esaslar yeniden belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile tüketicinin yüksek seviyede korunmasını sağlamak amacıyla, bitkisel ve hayvansal orijinli gıdalardaki pestisit kalıntılarının maksimum limitlerine (MRL) ilişkin esaslar yeniden belirlendi. Yeni Yönetmelikle birlikte: Benzer Ürünler Listesine Ekleme: Aynı maksimum kalıntı limitinin (MRL) uygulanacağı benzer ürünler listesine "küçük turp yaprakları" da eklendi. Pestisit Listelerinde Güncelleme: Türkiye'de ruhsatlandırılmış pestisitlerin kabul edilebilir MRL'leri, MRL belirlenmesine ihtiyaç duyulmayan pestisitler ve Türkiye'de kullanımı sonlandırılan yasaklı pestisit listeleri güncellendi. Ayrıca Bakanlık, kamuoyunda zaman zaman oluşan, "ihracattan dönen her tarım ürününün pestisit nedeniyle geri çevrildiği" algısının doğru olmadığını ve bu algının yanlış olduğunu belirtti. Bu düzenleme, gıda güvenliğini artırmayı ve hem iç pazarda hem de uluslararası ticarette Türk tarım ürünlerinin standartlara uygunluğunu güçlendirmeyi hedefliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri