Hobi olarak başladığı bıldırcın yetiştiriciliğini evine aldığı kuluçka makinesiyle geliştiren belediye işçisi Yaşar Özbilen, ikinci makineyi de kendi imal ederek gerçekleştirdiği deneme üretiminde, 18 gün içerisinde 200 adet bıldırcın elde etmeyi başardı.
Özbilen, bundan sonra üreteceği bıldırcınları et olarak kasap ve şarküterilere pazarlayacak. Özbilen ayrıca, çok faydalı olduğu bilinen bıldırcın yumurtalarını da market ve bakkallara satacak. Karadeniz'de bıldırcını yeni bir sektör haline getirmeyi hedefleyen Yaşar Özbilen, üreteceği 750 dişi bıldırcından günlük 750 yumurta almayı planlıyor. Avrupa ülkelerinde bıldırcının yemekleri ve yumurtasının oldukça revaçta olduğunu belirten Yaşar Özbilen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ında katıldığı ABD'deki G-20 zirvesinde Beyaz Saray'da devlet liderlerine bıldırcın eti ikram edildiğini hatırlattı. Bıldırcın yumurtasının ve etinin oldukça faydalı ve vitamin deposu olduğunu kaydeden Özbilen, "5 bıldırcın yumurtası, eşittir bir tavuk yumurtası olarak hesaplandığında bıldırcın yumurtası; 5 kat fazla fosfor, 8 kat fazla demir, 6 kat fazla B1, 15 kat fazla B2 vitamini, 9 kat fazla protein içermektedir. Bıldırcın yumurtası, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olan bir protein deposudur. Avrupa'daki doktorlar, yıllardır solunum yolu ve astım gibi sorunların yol açtığı rahatsızlıkların tedavisini hep bıldırcın yumurtası yardımı ile yapmaktadırlar. Şu anda biz Sinop'ta bıldırcın yumurtasından turşu elde etmeye başladık. Bu da çok tercih ediliyor ve çok yararlı" dedi.
Yaşar Özbilen ayrıca, kurduğu www.sinop-bildircin.com adlı internet sitesinden de bıldırcın üretimi hakkında bilgiler veriyor.