Ülkemizde yaşanan ve hafızalarda 17 Ağustos depremi olarak kazınan acı olaydan sonra insanların bir nebze de olsa bilinçlendiğini ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, vatandaşların ev sahibi olurken nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladı.
17 Ocak 2010 tarihinde gerçekleşen Genel Kurul toplantısı ardından şube başkanlığı görevini devralan Yılmaz, insanların ev sahibi olurken aslında dikkat edecekleri şeyleri göz ardı edip, önemsiz detaylara zaman harcadıklarını belirtti. Samsun, Tokat, Amasya ve Sinop olmak üzere 4 ili kapsayan JMO Samsun Şubesi, konumu itibariyle deprem kuşaklarının üçünün de üzerinde bulunduğunu kaydeden Yılmaz, oda olarak sürekli ve geniş kapsamlı çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
Yılmaz, insanların ev sahibi olurken çoğunlukla evin içerisindeki yapılaşmaya dikkat ettiklerini, oysa ki asıl mühim olanın daha başka şeyler olduğunu belirterek, "Halkımız her zaman birer ev bakarken, ya kapısının cilasına dikkat eder, ya da duvarlardaki, güzel görünen alçı motiflerdir. Oysaki asıl mühim olan, evin zemin etüt raporu ve temel tipidir. Tabi bunlar ilgili mühendislerce yapılan etütler ile sürekli kontrol edilmektedir. Fakat insanların çoğu zaten yaşanan acı olayların ardından bilinçlenerek, bu kontrolleri yapmaya başlamışlardır. Zaten bunları yapmak hem çok kolay hem de yasal haktır. Ve ayrıca, sonuçta evde oturacak olan insanın kendisinin konuyu incelemesi en doğrusu olur" şeklinde konuştu.
BELDELERE İYİLEŞTİRME ŞART
Yılmaz ayrıca, gelişen dünya ile beraber ilçe yerel yönetimlerinin de çok yol kat ettiğini dile getirerek, "Artık tüm belediyelerde tam donanımlı mühendisler çalışmaktadır. Bu arkadaşlarımız işlerini gayet titizlikle yapmaktadırlar. Ancak, hala belde ve alt belediyelerimizde bu iyileştirmeler tam anlamayla tamamlanmamıştır. Çünkü ev etüdü yapmak çok bilgi birikimi isteyen bir şeydir" diye sözlerine ekledi.
Ercan ÜSLÜ