Erdoğan sert konuştu,Kıbrıs titredi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti öncesinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, seçim sonrasında ilk yurt dışı ziyareti için KKTC'ye gitti.

Kıbrıs'ta 3 yıldır devam eden Birleşmiş Milletler müzakere sürcnin nihai aşamasına gelindiği bir dönemde gerçekleşecek olan ziyaret büyük önem taşıyor. Erdoğan, ziyarete ilişkin AK Parti Genel Merkez'inde düzenlediği toplantıda çok sert mesajlar verdi.


BU MİLLET ASİLDİR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'ta artık yeni bir sürecin başladığını belirterek, “Ustalık döneminin Kıbrıs'a da yansıyacağını” söyledi. Başbakan Erdoğan çok konuşulacak sözler sarfetti. Kıbrıs sorunun çözümü konusunda Annan Planı döneminde ortada olan şartların değiştiğine dikkat çeken Erdoğan, “Bu şartları yeniden görüşeceğiz” dedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyaret öncesinde Kıbrıslı gazetecilerle AK Parti Genel Merkezi'nde kahvaltıda bir araya gelen Erdoğan önemli mesajlar verdi. “Bu millet asildir” diye konuşan Erdoğan, “Hiç bir yerde taviz vermemiz söz konusu değildir. Bizden bunu kimse beklemesin” dedi.

Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'ın, “Erdoğan'la Boğaz'da balık yiyelim sorunu çözeriz” yönünde yaptığı açıklamayla ilgili olarak ise, “Yorgo'yu alalım Eroğlu'nu da alalım. Burada benim misafirim olsunlar. Hristofyas da gelsin dörtlü olarak balığı yiyelim” teklifi yaptı. Besleme tartışmalarına da değinen Erdoğan, Kıbrıslı Türklerle tek yürek olduklarına işaret etti ve “Şimdi bizim Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan kardeşlerimizle aramızda bir ayrılık düşünelebilir mi?” sorusunu sordu. İşte Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyareti öncesinde yaptığı açıklamaların ana hatları:

KOVALIYORUZ KAÇIYORLAR

“Cenevre Zirvesi yapıldı, Sayın Eroğlu iyi niyetini ortaya koydu. Dördüncü zirve New York'ta olacak. Orayı da bir görelim. Çıkacak neticeden sonra ortaya çıkacak tablodan sonra tekrar oturacağız değerlendirmeleri yapacağız. Zaten dikkat ederseniz biz kovalıyoruz onlar kaçıyor. Benim Davos'ta söylediğim bir adım önde politikamız devam ediyor. Ben Papandreu'ya da söyledim. Garantör ülke olarak gel oturalım konuşalım. Eroğlu da olsun Hristofyas da. Bunun yanında BM sekreteri de olabilir. Hatta hatta İngilizleri de alalım. Ama cesaret edemiyorlar. Cesaret edemeyişlerinin sebebi yani burada iki devletlilik eşit statü bunların işlerine gelmiyor. Olması gereken bu.”

MARAŞ'IN AÇILMASINI DAHA ÇOK BEKLERLER

“Kapalı Maraş'ın açılmasıyla ilgili soruya, “Kötü niyet karşısında kimse bizden iyi niyet beklemesin. iyi niyete iyi niyet, kötü niyete aynısı. Maraş'ın açılması konusu daha çok beklerler. Bütün olanlar karşısında tıkanma tehdidi altındayız. Ama ümit ederim ki dördüncü buluşma bu işin önünü açsın. Ama bu işinde nedeni Güney'den kaynaklanmaktadır. Kuzey devamlı yapıcı oldu, süreci açmaya destek verdi. Güney her zaman bu işi tıkamanın gayreti içerisindeydi.”

BANA KARŞI KAMPANYA YAPMIŞ OLABİLİRLER

“Şimdi bizim Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan kardeşlerimizle aramızda bir ayrılık düşünelebilir mi? Tek yürek olmanın dışında bir şey olamaz. Ama orada bazı kendini bilmezler bir olumsuz Türkiye'ye karşı kampanya yapmış olabilirler. Benim partime karşı bir kampanya yapmış olabilirler, şahsımza karşı yapmış olabilirler. Biz o kişilerin veya bir kaçtane derneğin bu tür yapmış olduğu şeyleri hiç bir zaman Kuzey Kıbrıs'ın geneline mal edemeyiz. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Orada kalkıp bir tane Türk bayrağı asmayıp veyahut da o toplantıda bulundurmayıp Güney Kıbrıs bayrağı bulunduranlaradır serzenişim. Onlara o fırsatı verenlerde suçludur. Kim olursa olsun. Zaten hükümete de o dönemde gerekenleri söyledim. O çirkin pankartlar yenilir yutulur pankartlar değil. Bunların hepsinin fotoğrafları görüntüleri var. Ve biz ne yapmışız ki bizim günahımız ne, biz ne yanlış yapmışsız da bize bu yapılıyor? Bunlar Kuzey Kıbrıs'ın temsilcileri değildir. Bunlar Güney'in Kuzey'deki temsilcileridir. Çünkü kalkıpta Güney Kıbrıs'ın bayrağını omuzlarına alanın Kuzey'le bir bağlantısı olamaz. Bunlara da en büyük tepkinin Kuzey'deki medyadan olması gerekirdi.

LİMANLARIN AÇILMASI

“Limanlar konusu at başı olacak. Eşit zamanda olacak. Biz açalım onlar beklesin yok. Zamanlamada aynı olacak. Önce Kuzey sonra Güney yok. Eş zamanlı buyursunlar yapalım. Bunun dışında hiç bir çıkışı yok. Finlandiya dönem başkanlığında bunu teklif ettik. Ama AB ülkelerine bunu kabul ettiremedi.”

KIBRIS İÇİN 4 ÇOCUK ÖNERDİ

Erdoğan tek tek gazetecilere çocuk sayılarını sordu. Havadis Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün 2, Kıbrıs Haber Müdürü Ali Baturay 2, Yenidüzen yazarı Aysu Basri “Hiç çocuk yok” dedi. Bunun üzerine Erdoğan, “Kaç yıl evlisin?” diye sordu. Basri de, “7 yıl” cevabı verince, Erdoğan, “Yedi yıl ve çocuk yok. Hem doğurmuyorsunuz, hem de oraya nüfus götürmemize karşı çıkıyorsunuz. Madem nüfus aktarmamızı istemiyorsunuz, siz de doğurun. Burada 3 ama Kıbrıs için 4 çocuk öngörüyorum çünkü nüfusa ihtiyacımız var” dedi. Başbakan Erdoğan kahvaltı sonrasında da, gazetecilerden “4 çocuk yapacakları” sözü aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri