ENGEL BİZMİYİZ

Sedat Yılmaz

Bu gün ki  konumuz fiz iken veya da beş duyu organımızdan herhangi  birinin işlevini yerine getirememesinden ötürü yaşamın içinde ki  fiziksel veya duyusal  olanaksızlıkların anlaşılamayan  ve hatta kendimize anlatmakta zorluk çektiğimiz ancak yaşamla mücadelenin bir hak olduğunu düşünmeden de yapamıyoruz.

Çünkü toplumun içinde varız  her bireyde de olduğu gibi  yaşam hakkımız olduğu  kadar yaşam kalitemizi yükseltmek içinde eğitimde ,sağlıkta,yönetmekte, yönetilmekte hayatın her alanında bir eksik veya bir fazla dimdik ezilmeden ,acınmadan ancak eksiklerimizden ötürü erişemediğimiz, ulaşamadığımız hakça paylaşamadığımız çevremizde ,ilçemizde, ilimizde,ve hatta başka başka kentlerde ulaşamadığımız yerlerin olmaması gerektiğine inanıyorum .

Erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik.

5378 sayılı kanun  12 temmuz 2006 tarihli resmi gazetede yürürlüğe girmiş BAŞBAKANLIK genelgesiyle de özürlüler idaresi başkanlığınca da kamuoyuna duyurulmuştur .

Genelgenin içeriği kısaca şöyledir BAŞBAKANLIĞIN 12. 08. 2008 tarihli talimat yazıları ile mevzuat hükümlerinin yerine getirilmesi istenmiştir.

İlgili mevzuatın uygulanması ,kamu kurum ve kuruluşlarınca ve özellikle yerel yönetimler tarafından konuyla ilgili sorumlulukların acilen yerine getirilmesi amacıyla 2010 yılı herkes için ulaşılabilirlik eylem yılı ilan edilmişti.

Ulusal eylem planı olarak kabul edilmiş  2006 yılından 2010 yılına kadar süre verilmişti ancak hazırlıkların ve eylem planının tamamlanmadığı kabul gördüğünden üç yıl daha ek süre verilmiştir.

Çevremize şöyle bir bakalım erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik için ne yapılmış nelere öncelik verilmiş kamu daireleri ve meskenlerimizde ne gibi değişiklikler yapılmış yapılan değişiklikler ve uygulamalardan ne kadar faydalanılmış eksiklik bizde mi ? eğitimsizliğimizden mi bilmemekte mi , bilindiği halde istememekte mi  ve yada empati yapamadığımızdan mı ?,

Ancak hep biz sağlıklı kişilerin (yöneticilerin ) bizleri anlayamadıklarından dem vururuz empatiyi karşılıklı yaparsak  bizlerin de sağlıklı bireyleri anlamadığımız  ortaya çıkar ki  kendimizi doğru  anlatamadığımız gerçeğiyle yüzleşmemiz gerektiğine inanmalıyız .

Neydi bu erişilebilir ve ulaşılabilirlik .

Yasa düzenleyici kanun yapmış genelgesini yayınlamış idarecilere ve yerel yönetimlere iletmiş ne isteniyordu her bireyin rahatça seyahat hakkı  meskeninde de olduğu gibi yaşamın ortak alanlarında kamusal ,tüzel ,özel, her alana rahatça ulaşmak peki bu sağlıklı bireylerinde isteği değil mi kaldırımında, yolunda ,çevre düzenlemesinde ,binasında ,otelinde, motelinde ,okulunda dershanesinde ,dersliğinde ,ibadethanesinde, komşu ziyaretinde ,parkında ,caddesinde rahatça yürümek istemez mi? Kim ister kaldırım üzerinde  engeli  elektrik direğini ,esnafın malını sergilemek için işgalini kaldırımın önüne çekilmiş otomobili, tekerlekli sandalyesiyle bir üst kata çıkamayan komşusunu beyaz bastonuyla rahatça yürüyemeyen arkadaşını  sesli uyarı sistemini işitemeyenin ışıklı levhasını, kim istemez? nedenini de düşünmemiz gerekmez mi .?

Bir yerde eksiklik var  ya sağlıklı bireylerde yada biz fiziksel veya herhangi bir organını yitirmiş kişilerde .

Geçenlerde bir toplantıdaydım söz konusu eğitim uzun yıllardır mücadele edilerek kabul edilen  karma eğitimden yana taleplerimiz kabul gördü ancak sorunların bitmediği görüldü .

Aslında sorun dediğimiz sorun olmayacak kadar küçüktü bir tek eksiğimiz vardı beyinlerdeki engeli kaldıramamış olmamız bunun için de empati şart  sağlıklı kişi bilemez senin sıkıntını çözüm engelli sorununu bildirdiği kadar çözümünü de üretmek mecburiyetindeydi .

Engelli çocuğun sınıfı giriş katta ancak her daim ihtiyaç duyacağı lavabo üçüncü katta imiş  lavaboyu giriş kata veya sınıfı üçüncü kata açmak düşünülememiş ,

Engelli çocuğun lavaboya gidip gelene kadar teneffüsü bitiyormuş doğru işte hizmeti ayağına getirmek buna derler ancak düşünemiyoruz şikayet ediyor çözüm üretemiyoruz ,çözüm empati yaparak bir gün kendisinin veya yakınının çok sevdiği birisinin engelli olduğunu ve yada olabileceğini düşünmekti .

Sorun engellilik mi ?değil tabi ki her yaşta her bireye  fiziksel  ve görsel koşullara uygun rahatça bir yaşam hakkı tanımakta .

Biz engelli hakları diyoruz da sadece kendimiz için mi? istiyoruz ulaşılabilir bir çevre erişilebilir bilgi hakkı  düzgün kaliteli bir eğitim toplum kendi içinde bütünleşmiş kaynaşmış , çağdaş görsel bir millet ve bir kenti kim istemez  .

Bireysel olduğumuz kadar çevre bilinci toplu yaşamın da bir bedeli olduğunu düşünüp hayata geçirmemiz gerektiğine inanıyorum.

Saygılar sevgiler benden  engelsiz fiziki koşulları tamamlanmış  ihtiyacının  ve sosyal  aktivitesini tamamlamak ve yerine getirmek için rahatça  yürüyerek veya  tekerlekli sandalyesiyle  görmeden duymadan  her ihtiyacını karşılayabileceği   ilçelerin illerin  ve hatta köylerin  düzenlemesi  yapıldığı kentlilik bilincini oluşturduğu bir millet özlemiyle en güzel yarınların siz değerli okuyucularımızın olmasını temenni ediyorum .

Hayelmi? Olsun be hayali  de güzel her ne kadar eksiklerimiz varsa da bir çok engellerinde aşıldığına aşılacağına inanıyorum..

                                         SEDAT  YILMAZ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.