'Enflasyondaki yüksek artışın nedeni...'

Merkez Bankası, Ekim ayında enflasyonun beklentileri de aşarak yüksek çıkmasının "liradaki kayıpların temel mal fiyatlarında belirgin olarak hissedilmesi"nden kaynaklandığını açıkladı.

Merkez Bankası'nın Ekim ayı fiyat gelişmeleri raporunda, tüketici fiyatlarının yüzde 1.55 arttığını, yıllık artışın ise yüzde 7.95'ten yüzde 7.58'e gerilediğini hatırlatarak, yıllık enflasyondaki gerilemede gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama ile enerji fiyatlarındaki baz etkisinin belirleyici olduğu vurgulandı ve şöyle denildi:

"Buna karşılık, Türk lirasındaki birikimli değer kaybına bağlı olarak temel mal grubu enflasyonundaki yükseliş sürdü, hizmet enflasyonu ise yüksek seyrini korudu. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonunda ve ana eğiliminde temel mal grubu kaynaklı olarak artış gözlendi."

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle üç aylık ortalamalara göre incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde Ekim ayında bozulma yaşandığının da altı çizilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli yansımalarının yanı sıra bu dönemde giyim fiyatlarında kaydedilen yüksek artışla birlikte belirgin olarak yükselen temel mal grubu eğilimi bu gelişmede belirleyici oldu. Hizmet grubunun ana eğilimi ise bu dönemde yatay seyrederek yüksek seviyesini korudu. Sonuç olarak Ekim ayı, bir önceki ayda olduğu gibi, Türk lirasındaki değer kayıplarının temel mal fiyatlarında belirgin olarak hissedildiği bir dönem oldu."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri