Elektrik Fen Adamları..!

Nihat Kahvecioğlu

            Pazar günü evin balkonunda keyif yaparken, gazeteye köşe yazımı da yazayım dedim. Bu keyif içinde keyifsiz bir yazıda yazmak işime gelmedi. Ama okuduğum gazetelerde ve dinlediğim televizyonlarda keyif verici değil. Yemin krizi, Ergenekon, şike vs. Tabii bu haberler, yetmiş beş milyon insanın ne kadarını etkiliyor ve ne kadarı da bu haberleri dikkate alıyor bilemiyorum.

            Çeşitli gazeteleri karıştırırken, renkli yazılar yazan Şükrü KIZILOT'a da bir göz attım. Ondan bir alıntıyla devam edeyim. “Mali Müşavirin Hayali” başlığı altında devam eden yazıda; Mali müşavire sormuşlar “Bir daha dünyaya gelirsen, hangi işi yapmak istersin?” diye, “İmamlık” demiş. Nedenini sorduklarında “Mevzuat hep aynı, hiç değişmiyor” demiş. Bu yazıyıda SMMM Güneş VURAL adlı şahıs göndermiş.

            Çoğu meslek mensubu imam olmadığına göre mevzuatla ilgili konular, birçok meslek mensubunu da etkiliyor. Hatta değişmeyen mevzuatlarda bir kısım meslek mensubunu zor durumda bırakıyor. Bunların başında da Elektrik Fen Adamları birinci sırada yer alıyor.

            Güncellenemeyen, güne uymayan her şey, uygulamada sorun oluyor ve çözümsüzlük yaratıyor.

            Elektrik Fen Adamları'nın haklarını düzenleyen kanun ve yönetmelikler, yasanın çıktığı tarihten bugüne bir türlü güncellenemedi, günümüze uyarlı hale getirilemedi. Elektrik Fen Adamları, yaklaşık yirmi beş yıl önce çıkarılan kanunla yönetilirken, yirmibeş yılda Elektrik meslek dalı, ne kadar yol katetmiştir, buna da bakmak lazımdır. Yirmi beş yıl öncede kalmış kanunlar, güne nasıl ayak uydurabilir ki..! Üstelik teknik meslek olarak, sürekli gelişen teknoloji karşısında.

    Eğer yasalara saygı gösterilmesini istiyorsak,

   önce saygı duyulacak yasaların yapılması lazımdır. LOUİS D.BRANDEİS

            Bakanlık ve genel müdürlük düzeyinde, komisyon üzerine komisyon, görüşme üzerine görüşme yapılmış, koridorlar aşındırılmış ama ne yazık ki bir sonuç elde edilememiştir. Bu çabalar sonucu birkaç adım ilerleme kaydedilmiş ki tam o sırada da bakan değişmiş. Tekrar sil baştan, yeni gelen bürokrat ve bakana anlatmaya çalışma çabaları.

            İşte tam bu aşamada, yoğun bir çalışma temposuyla ,Fen Adamlarının Yetkilerini belirleyen yönetmeliği değiştirme çalışmalarına başlamamız gerekiyor. Yoksa 01 Ocak 2011 tarihinde devreye giren ve çalışmaya başlayan Denetim Bürolarıyla karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır.

            “Fen adamlarının Yetkileri” yasasıyla, inşaatlarda yetkilendirilen elektrik tesisatçılarının dışında, belgeye dayalı çalışan hiçbir meslek grubu bulunmamaktadır. Kalıpcıdan, duvarcıya, sıvacıdan, boyacıya ve sıhhi tesisatçıya kadar. Tek mağdur edilen meslek grubuda böylece Elektrik Tesisatçısı oluyor. O zaman, yirmi beş yıl önce çıkan ama gelişen teknolojiye rağmen ,değiştirilmeyen yasa ile bu haksız uygulama niye? Niye haksızlık tek Elektrik Tesisatçısınada, herkese değil..!

            Yıllarca esnaf ve sanatkarlar, devletine karşı gelmemiş, hiçbir harekette bulunmamış ve devletine karşı tepkili olmamıştır. Ama gelinen sonuç şu ki; Elektrik Fen Adamı artık boğuluyor ve iş yapamaz durumda. Derdimizi anlatamıyoruz, anlattıklarımızda önemsemiyor.            Her şeyin bir sabrı vardır.Bu sabırda bitmek üzeredir.

            Meslektaşlarıma sesleniyorum var mısınız? Varsanız hazır olun..!

Her şey gönlünüzce olsun..

SEVGİLERİMLE..                                        

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.