Amasya Tarım İl Müdürü Ahmet Millici, Amasya'da yaklaşık 9 yıldır ihracata yönelik üreticiye kiraz fidanı dağıtımı yapılarak ihracatın desteklendiğini kaydetti. Amasya'da çeşitli kiraz türlerinin yetişebildiğini belirten Millici, çok erkenci çeşitlerden dalbastı ve İzmir karası, ortanca çeşitlerden karga yüreği, napolyon, türko, geç çeşitlerden ise Isparta, Van, bing, lambert ve dünya pazarlarında ''Türk kirazı'' olarak satışa sunulan 0900 ziraat kirazının bilinen çeşitlerin başında geldiğini söyledi.
YILDA 21 TON KİRAZ ÜRETİLİYOR
Amasya'da bin 403 hektar alanda yaklaşık 550 bin ürün veren kiraz ağacı olduğunu belirten Millici, kentte ağaç başına düşen kirazın 41 kilo olduğunu toplamda ise yıllık 21 bin ton dolayında kiraz üretildiğini belirtti. Geçen yıl kiraz üretiminden 31 milyon lira kazanç sağlandığını belirten Millici, ihracata yönelik yeni çeşitlerle kurulacak kiraz bahçeleri neticesinde orta vadede yüzde 15 olan ihracat potansiyelini yüzde 35'lere çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Millici, İl Stratejik Planı çerçevesinde belirlenen bu hedefe ulaşılmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. ''Dünyadaki 100 kilo kirazın bir kilosu Amasya'da üretiliyor'' diyen Millici, kentte üretilen kirazların başta Karadeniz sahil kentleri ve İç Anadolu olmak üzere sofralık olarak iç pazarda tüketildiğini ve gıda sanayinde kullanıldığını hatırlattı.
DÜNYADA KİRAZ ÜRETİMİ
2 MİLYON TON
Dünya kiraz üretiminin ortalama 2 milyon ton olduğunu kaydeden Tarım İl Müdürü, Türkiye'deki üretim miktarının ise 300 bin ton civarında gerçekleştiğini, dünya kiraz üretiminde Türkiye'nin yüzde 15'lik pay ile ilk sırada yer aldığını bildirdi. Millici, Amasya'nın kiraz üretimi bakımından ülke bazında yüzde 7'lik dünya bazında ise yüzde 1'lik bir paya sahip olduğunu söyledi. Millici, 2006-2008 yıllarında, ürünleri tamamen ihracata yönelik türden olmak üzere 94 bin 700 adedi kiraz fidanı dağıtıldığını, 2009 yılında da ise hedefin 160 bin olduğunu da bildirdi.