Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a "Türkiye'nin bölgesindeki ateşten etkilenmemesi mümkün değil" dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) önceki gün düzenlenen ve 8 Arap ülkesinin dışişleri bakanlarını biraraya getiren bir toplantıda, bölgesel sorunlara Arap olmayan ülkelerinin müdahale etmemeleri çağrısı yapıldı. BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed el Nayahan, "İçinde bulunduğumuz zor aşamadan daha ileri gidebilmek amacıyla içişlerimize Arap olmayan taraflarca yapılan nahoş ve yapıcı olmayan müdahaleleri durdurma yolunda bir Arap mutabakatı yaratmaya çalışıyoruz" dedi. Fransız AFP ajansı, Şeyh Abdullah'ın sözlerinin İran'ı hedef aldığı yorumunda bulundu. Ancak bu açıklamanın, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki çıkışından sonra gelmesi, mesajın Türkiye'yi de kapsadığı yorumlarına neden oldu.
Sünni Arapların çoğunlukta olduğu bölgede, Arap olmayan Şii bir oyuncu olarak tanımlanan İran, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve örgütü El Fetih'e karşı mücadele eden Filistin İslamcı hareketi Hamas'ı destekliyor. Bu da Araplar arasındaki bölünmeyi artırıyor. Suriye ve Katar Hamas yanında saf tutarken Mısır ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği öteki Arap ülkeleri El Fetih'e destek veriyor.
Şeyh Abdullah, İsrail ile barış için bir yol haritası ortaya koyan Arap Birliği'nin teklifine görüş ayrılıklarını yok ederek taraftar toplamayı hedef alan Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının kapalı kapılar ardından yaptığı toplantıdan sonra konuştu.
FKÖ TEK TEMSİLCİ
Katılımcılar, Batı'nın desteklediği Filistin Otoritesi, Başkan Mahmud Abbas ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğunu vurguladı. Tunus Dışişleri Bakanı Abdülvahap Abdullah, toplantının amacını "Filistin'deki taraflar arasında uzlaşma sağlanması yolunda en iyi katkının nasıl yapılacağı konusunda görüş ayrılıklarını gidermek" şeklinde tanımladı. Danışma niteliğindeki toplantıların 3 Mart'ta Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılacak Arap Birliği toplantısında devam edeceği, bunu mart sonunda Doha'da düzenlenecek ve 22 Arap ülkesinin katılacağı yıllık toplantının izleyeceği kaydedildi.
Filistin Dışişleri Bakanı Ryad el Maliki de "Doha zirvesinin başarılı olması için oraya olumlu bir ruh hali içinde gitmek istiyoruz. Bu nedenle ilişkilerimize çeki düzen vermeye çalışıyoruz" diye konuştu. El Maliki, Araplararası yakınlaşmanın Filistinliler arasında uzlaşmayı hedefleyen Mısır'ın çabalarını kolaylaştıracağını vurguladı.
BAE'nin başkenti Abu Dabi'deki Arap ülkeleri dışişleri bakanları toplantısına Bahreyn, Mısır, Ürdün, Fas, Suudi Arabistan ve Yemen bakanları katıldı. Toplantıya katılacaklarını açıklayan Kuveyt ve Iraklı bakanlar gelmedi. Suriye ve Katarlı bakanlar toplantıya çağrılmadı.
"TÜRKİYE'NİN BÖLGESİNDEKİ ATEŞTEN ETKİLENMEMESİ MÜMKÜN DEĞİL"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin başta Filistin-İsrail sorunu olmak üzere bölgesinde giriştiği "arabuluculuk ve etkin rol oynama çabası"ndan Suudi Arabistan'ın rahatsızlık duymadığını söyledi.
Gül, dün sabah Riyad'da yaptığı sohbet toplantısında, "Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Türkiye'nin attığı adımları nasıl karşılıyor?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Sayın Kral'a, Türkiye için bazı bölge ülkelerinin. 'Arap ülkelerinin işine ne karışıyor' şeklinde düşünebileceğini hatırlattım. Sonra da, Türkiye'nin bölgesindeki ateşten etkilenmemesinin mümkün olmadığına dikkatini çektim. Sayın Abdullah, Türkiye'nin bölgede etkin rol oynama çabasını olumlu karşıladıklarını belirtti. Türkiye'nin önemli bir Müslüman ülke olduğuna vurgu yaptı."
İSLAM VE TERÖR
Abdullah Gül, Kral Abdullah'ın İslam dininin ve Müslümanların terör olaylarıyla bütünleştirilmesinden duyduğu rahatsızlığı da dile getirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Terörden bizim çektiğimiz acıların farkındalar. Kral Abdullah, bazı grupların yaptığı eylemlerin İslam dinine zarar verdiğini düşünüyor. Terör acısını çok iyi bildiklerini anlatırken Kral Faysal'ın da teröre kurban gittiğini hatırlattı."Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan Şura Meclisi'nde yaptığı konuşmada da, Filistin'deki kamplaşmayı körüklemenin soruna dinamit koymak anlamına geldiğini belirterek, şunları dile getirdi: "Filistin'deki kamplaşmayı körüklemek, Filistin'e yapılacak en büyük kötülüktür. Türkiye, Hamas'ın da dikkate alınması çağrısı yaparken, Filistin'in bütünlüğünün gözetilmesinden hareket ediyor."
SUUDİ ŞÛRA MECLİSİ'NDE KONUŞAN İLK MÜSLÜMAN CUMHURBAŞKANI OLDU
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Suudi Arabistan Şura Meclisi Başkanı Saleh Bin Abdullah Bin Humaid'in kendisine, "Şura Meclisimizde konuşan ilk Müslüman ülke lideri ve Cumhurbaşkanısınız