Damar yumağına 'Işın Kılıcı' tedavisi

Beraia, beyninde oluşan damar yumağı nedeniyle şiddetli baş ağrısı çekiyordu. Gürcü kadın, Türkiye'de bıçak altına bile yatmadan bir günde tedavi edildi

Baş ağrıları özellikle kadınlar olmak üzere pek çok kişinin kabusu. Hele de günlerce bitmeyen bir ağrıysa bu kişiye çok büyük bir azap çektirebiliyor. 36 yaşındaki Gürcistanlı iki çocuk annesi Beraia Marine de aynı dertten mustaripti. Marine'nin beyninde ceviz büyüklüğünde 'damar yumağı' (AVM) olduğu tespit edildi. Ani beyin kanamalarına neden olabilen bu hastalık Tiflis'te öğretmenlik yapan Beraia Marine'nin psikolojisini de olumsuz etkiledi. Her gün odasında sessizce ağlayan Marine gün geçtikçe içine kapandı. Tiflis'teki doktorunun, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker'in İstanbul'da uyguladığı 'Gamma Knife' yani ileri radyocerrahi yöntemine yönelik anlattıkları Marine'ye moral verdi. Marine, çocuklarını ülkesinde bırakıp eşiyle birlikte iki günlüğüne Türkiye'ye geldi. Çünkü kendisine uygulanacak yöntem, tedavinin yapıldığı gün hastanın evine dönebilmesini sağlıyordu. Saçlı deri ve kafada yara olmuyor hatta hasta normal yaşamına aynı gün döndüğü gibi kısa sürede de işbaşı yapabiliyordu.

4 SAATTE TEDAVİ EDİLDİ
Prof. Dr. Peker, bıçak kullanılmadan uygulanan 'Gamma Knife' isimli ileri radyocerrahi yöntemi ile hastasını sadece 4 saatte tedavi etti. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Peker; "Damar yumağının bulunduğu yer beynin derinliklerindeydi. Artık yeni bir damar yumağının oluşmayacağı ve kanamalar olmayacağı kesin. Ama sonucu görmek için üç yıl beklemek gerekiyor. Hasta aynı günün akşamı taburcu oldu" dedi.

AÇIK AMELİYAT RİSK TAŞIYOR
Uzmanlar hastalığın açık ameliyatla tedavi edilmesinin oldukça riskli olduğunu belirtiyor. Radyocerrahi yöntem ise hem bu riski ortadan kaldırıyor hem de operasyon sonrası olası uyuşmaları engelliyor.

YOĞUN BAKIMA BİLE GEREK YOK
Gamma Knife yöntemiyle tedavi edilecek tümörün çapının 3.5 cm'den küçük olması gerekiyor. Yöntem AVM (doğuştan beyinde damar yumağı) hastalığının yanısıra, beyin tümörleri ve fonksiyonel bozukluklarda da kullanılıyor. Anestezi ve yoğun bakım gereksinimini ortadan kaldıran ve sadece birkaç saat süren yöntem uzmanlarca 'yumağı kesen bir ışın kılıcı' olarak nitelendiriliyor. SABAH

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri