DAM ÜSTÜNDE SAKSAĞAN....

Adnan Bahadır

               DAM  ÜSTÜNDE  SAKSAĞAN  VUR  BELİNE  KAZMAYI

 Geçtiğimiz  hafta İl Özel  İdaresine  yazdığım dilekçelere  dün  cevap  geldi. Gelen cevapları da  yazdığım dilekçeleri de siz değerli okurlarımın dikkatine sunacağım, hatta bu haftaki  webtv.  de yayınlanacak olan programımda bu konuya çok geniş yer vermek istiyorum. Ancak  daha önce yazdığım köşe yazısında beyan ettiğim hususların aynısı yazılarak kaçamak cevaplar verildiği açıkça ortada. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum.  4982 sayılı kanunun 21. Maddesinde belirtilen “mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi ve belgeler kapsam haricidir” konusunu biraz irdelemekte yarar var.

                Ticari müesseselerin mesleki ve ekonomik değerlerine nasıl haksız müdahale olur? Bir ihale olur, o ihaleye verilen teklifleri açıklarsınız veya 4982 sayılı yasa  gereği bilgi isteyen herkese verirsiniz.  İşte o zaman o ticari müessesenin hem ekonomik değerlerine haksız yere müdahale edersiniz, hem de ticari sırlarını ifşa etmiş olursunuz böylece sizlerden bilgi alan art  niyetli kişiler tarafından öğrenilip zarar verilebilir ama kamu adına yapılan harcamaların kimlere ne kadar yapıldığını açıklamak kadar doğal bir şey olamaz.

                4982 sayılı bilgi edinme kanunun  1. Maddesi der ki bu kanunun çıkarılma amacı demokratif ve şeffaf olan yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine  uygun olarak kişilerin  bilgi edinme hakkını kullanmalarına  ilişkindir. Yani  kanunun ilk maddesinde  Devletin vatandaşına karşı eşitlik ilkesi gereği  her  istediği bilgiyi sunma gereği olduğu açıkça ifade edilmektedir. Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere  kamu yönetiminde bulunan herkes sadece TC vatandaşlarına değil, Türkiye Cumhuriyeti  hudutlarında ikamet eden yabancı uyruklu kişilere dahil olmak üzere istedikleri bilgileri vermek zorundadır.

                Kanunun 10. Maddesi  istenilen bilgilerin fotokopisinin tasdikli  sureti  Vatandaşa  verilir  hükmünü  getiriyor, biz 30.05.2012 tarihli dilekçemizde ne demişiz.  2009-2012 yılları arsasında İl  Genel Sekreterliği ve Valilik bütçesinden Basın yayın organlarının tamamına (Biz dahil)   yaptırılan  dergi, ek, ilan, haber  ilan bedeli ve diğer tüm ödemelerin yer aldığı  belgelerin tarafımıza verilmesini istemişiz.  Bu durumda biz dahil bu şehirde kim ne kadar para almış açıkça ortaya çıkacak. Peki verilen cevap ne? 4982 sayılı yasanın 21. Maddesinde belirtilen “mesleki  ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi ve belgeler  kapsam dışıdır” maddesinin altına sığınarak kanunu kafanıza göre yorumlayıp, istenilen bilgileri vermiyorsunuz.

                Bir başka cevap ise çok daha komik  yine aynı tarihte sorduğumuz başka bir soruda  Samsun  Şehrinin Marka yolculuğu  projesi ile ilgili; İçeriği, Koordinatörünün kim olduğu, alınan hibe miktarı, alınan hibenin kimlere ödendiği ve proje hazırlanırken kimlerin davet edildiğini sormuşuz.  Verdikleri cevap ise, projeye hangi kuruluşların destek verdiği, bana ne kardeşim kimin destek verdiğinden ta 2005 yılında  Büyükşehir Belediyesinde Başkan Vekili  iken   “konusu Samsun olan her türlü projeye destek veririz şeklinde yazı yazmışım”  tutmuşlar  bana onu  göndermişler, ne alakası var sa onbeş kurumun kurum görüşünü bana  gönderiyorlar.  İyi güzel de kardeşim benim sorduğum sorulara cevap verseniz ya, gereksiz yazılara değil net bilgilere ihtiyaç var iken 'Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı 'demenin ne anlamı var anlamış değilim.

                Olay sadece bununla da sınırlı kalmıyor, işlerine gelen bazı ödemelerin sadece 2012  yılındaki tutarlarının bir kısmı yazılmak sureti ile yuvarlak bir cevap veriliyor. Devlet yönetmek çocuk oyuncağı değildir, Devletin  parası onu yönetenlerin değil, tüm halkındır, kimse kafasına göre onu çarçur edemez, eder ise bedelini öder. Ben iktidarım veya ben koltuktayım imza yetkisi bende istediğim gibi harcarım diyemez.  Dün bir köşe yazarı arkadaşın dediği gibi İl Özel idaresi tarafından  kime hangi tarihte, ne kadar ödeme yapıldıysa belgeleri ile açıklanmalıdır, aksi takdirde kimse zan altından kalkamaz. Sadece zan altında kalmaz biz bu işin asla ve kata yakasını bırakmayız. Bu milletin parası nereye gitmiş ise  herkes bilecek onu, öyle çizdim ama oynamıyorum deme hakkı kimsede yok. Devlet  hepimizin ise ki öyledir harcanan tek kuruşunun dahi hesabı  verilmek zorundadır, bu paraları kimler almış ise toplum bilecek.   Asıl  mesleki ve ekonomik değerlere haksız müdahale bu paraların belli kişiler tarafından iç edilmesidir. Bu şehirde tam 9 tane gazete resmi ilan alıyor, dört gazetenin web  ofset kuruluşu var, beheri en az 12 kişi çalıştırmak zorunda bizim gibi büyükleri  25-30 kişi çalıştırıyor, bu insanlar bedel öderken  ayakta durma mücadelesi verirken hiç ilgisi olmayan, gideri olmayan bazı uyanıkların malı götürmesine asla razı olmayacağım. Kalın sağlıcakla 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.