ÇGD Samsun İl Temsilciliği basın açıklaması

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Adbnan Bahadır'a 22 Ekim Perşembe günü yapılan saldırı Çağdaş Gazeteciler Derneği Samsun İl Temsilciliği tarafından basına gönderilen yazılı açıklama ile kınandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Samsun İl Temsilciliği'nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Samsun'da yerel yayın yapan Denge Gazetesi'nin İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Adnan Bahadır ve iki gazete çalışanının yaralanması ile sonuçlanan saldırı, Anadolu'da gazetecilik yapmanın güçlüğüne bir kez daha ortaya çıkarmıştır.
Özellikle, yereldeki güç odaklarının önünde engel olmaya başlayan yerel medya ağlarının güçlenmesi, saldırıların da boyutunun değişmesine neden olmaktadır. Son dönemlerde Türkiye'nin bir çok bölgesinde basın mensuplarına yönelik saldırılar yön değiştirerek gazetecileri hedef alır hale gelmektedir. Denge Gazetesi'nde yaşanan olay, yerel yöneticilerin önceki saldırılardan ders almayarak, yaşanan olayları görmezden geldiklerini ve bu görmezliğin yeni olayların doğmasına zemin hazırladığını gözler önüne sermektedir. Samsun'da daha önce de yaşanan benzer saldırıların ardından gerekli tedbirlerin alınmaması, yaşanan olaylar neticesinde görülen zararın da sayısı artmaktadır.
Olay gerçekleştikten sonra gazetenin içinde ve dışında tedbir alan emniyet güçlerinin, daha önce de defalarca saldırıya uğrayan gazete ve gazete çalışanları için geçen zaman içerisinde önleyici bir tedbir almaması düşündürücüdür. Yerel basın çalışanlarının benzer olaylarla karşılaşmaları her zaman an meselesidir. Bundan sonra yaşanacak olan süreçlerde, gazetecilerin can ve mal güvenliğine ilişkin gerekli tedbirler alınmalı ve basın özgürlüğünün önündeki en önemli engeller arasında yer alan "şiddet" ihtimali ortadan kaldırılmalıdır. Bu konuda ise en büyük görev ise yine güvenliği ve iç huzuru sağlamakla yükümlü emniyet güçlerine düşmektedir. Saldırıyı gerçekleştirenler, bu ve benzeri saldırıları kovuşturmayıp zemin hazırlayanlar ise şunu bilmedirler ki, yerel basın emekçileri, gazeteciler ve basın kuruluşları yalnız değildir. Yasaklanmış, susturulmuş, sindirilmiş bir basın ortamının yaşandığı yerde demokrasiden söz edilemez. "Açılımların" sırasıyla yaşandığı Türkiye'de, en büyük açılım olan düşünce, ifade ve kanaat özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bu konuda herhangi bir girişimin olmaması, her alanda yapılacak olan "açılımların" anlamsızlaşmasına neden olacaktır.Eğer ülkede gerçek demokrasi isteniyorsa yeni faili meçhul gazeteci cinayetlerine, basına yönelik saldırılara imkan verilmemelidir. Bu çerçeve de bir çok çalışanı ve yazarı ÇGD üyesi olan Denge Gazetesi'ne yapılan saldırıyı kınıyor ve yapılanların cezasız kalmamasını diliyoruz. Olayı soruşturmak ve kovuşturmakla görevli Samsun savcılığının ve güvenlik görevlilerinin olayın faillerini bir an önce adalet önüne çıkarmasını bekliyoruz. Saldırıda yaralanan Denge Gazetesi İmtiyaz Sahibi Adnan Bahadır"a, gazete çalışanları Bayram Ay, Mustafa Keskin'e ve olay anında oradan geçmekte olan Şenel Uğur Sevinç'e acil şifalar diliyoruz."

GÜNCEL Haberleri