Birgün ambulansın kenidlerine lazım olacağını unutan vatandaşlar 112'yi gereksiz yere arayarak meşgul etmekten çekinmiyorlar. Yapılan ihbarlar ise okuyanı gülme krizine sokacak türden...
Samsun'da 28 noktada yaklaşık 400 personelle hizmet veren 112 Acil Servis'i, gelen ihbarları kısa sürede değerlendirmek amacıyla gece gündüz çalışıyor. 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen ihbarların her birini titizlikle değerlendirme çabası içinde olan ekipler, yapılan bir çok asılsız ihbar karşısında zor anlar yaşıyor.
AMBULANSI DOLMUŞ GİBİ KULLANMAK İSTEYENLER VAR
Samsun 112 Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr. Barış Çankaya, A il genelinde 28 istasyonda yaklaşık 400 kişilik ekiple hizmet verdiklerini söyledi. İnsan yaşamını kurtarma konusunda gelen ihbarların anı anına değerlendirilmesi noktasında canla başla mücadele ettiklerini ifade eden Çankaya, 'İnsanlar gerekli gereksiz her konuda 112 Acil Servisi'ni arıyorlar. Öyle ilginç şeyler soranlar var ki pes artık dedirtiyor. Gelen ihbarların değerlendirmesinde ekiplerimiz en uzak noktaya 6 ile 10 dakika arasında gidiyor. Olay yerine gidildiğinde ise ihbarların çoğu asılsız çıkıyor. Herkesin acili kendine göre acildir. Adamın tırnağı kalksa ambulans istiyor. Gerçek acilin mutlaka tanımlanması lazım. Vatandaş ambulansı taksi, dolmuş niyetine kullanmak istiyor.'' diye konuştu.
BİR GÜN AMBULANS HERKESE LAZIM OLACAK
Samsun'da günlük çağrı sayısının 10 bine yakın olduğunu, bunlardan ancak 300'ünün gerçek acil vaka olarak değerlendirildiğinin altını çizen Çankaya, ''Gelen çağrıların bine yakını personel görüşmeleri oluştururken, yüzde 90'ı da asılsız çağrılardır. Aralarında konumuzla alakalı olmayan bir çok görüşme bulunuyor. Acil servis yaşam için mücadele vermektedir. Her anı bu bakımdan değerlidir. Garip istekleri olan vatandaşların çağrı merkezini gereksiz yere meşgul etmesi personelimizin moral ve motivasyonunu düşürüyor. Acil olmayan vakalar yüzünden gönderdiğimiz ambulansı, bir trafik kazası veya kalp krizi vakasına gönderememe durumumuz oluyor. Bu da bizi zor durumda bırakıyor. Asılsız ihbarlarla uğraşmaktan ilgilenmemiz gereken konulara yoğunlaşamıyoruz. Herkes bir gün ambulansın kendisine de ihtiyaç olabileceğini düşünerek hareket etmeli.''şeklinde konuştu.
''ELİNİN KÖRÜNE AMBULANS GÖNDERİN''
Samsun 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen ihbar adreslerinin de doğru telaffuzunun önemine değinen Çankaya, ''Telefona bakan personelimiz, ''Alo 112'' diyor karşıdaki de ''Elinin Körü'ne acil ambulans gönderin'' ifadelerini kullanıyor ve telefonu kapatıyor. Ekiplerimiz şaşırıyor tabi. Daha sonra adam tekrar arıyor ve ''Elinin Körü Kafe'ye acil ambulans istiyoruz burada fenalaşan bir vatandaş var'' diye ihbarı tekrarlıyor ve ekibimiz o andan itibaren en kısa sürede olay yerine ulaşıyor. Bu bakımdan değerlendirildiğinde ihbara konu adresin telaffuzu önem arz ediyor'' diye konuştu.
Çankaya, 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen ilginç ihbarları şöyle sıraladı:
-Traktör kazası yaptım. Kontörüm yok evime ulaşamıyorum, numarayı versem arar mısınız?
-Gece yarısı oldu cebimde param yok, ne olursunuz beni alın evime götürün.
-14 yaşındaki kızımın ağzı çok kuruyor, çok acil ambulans gönderin.
-Yaşlı teyzenin kocası vefat etti. Biz kendisine söyleyemedik, ekip gönderin beraber söyleyelim. (Köy, yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta)
-Havza'nın uzak bir köyündeyim. Üniversite hastanesinde randevum var acele helikopter ambulans gönderin.
-Eşim ishal ve ateşi var. Hastaneye gitmeye ikna edemiyorum, gelip bir de siz konuşsanız?
-Telefonumun pin kodunu yanlış girdim, acil yardıma ihtiyacım var.
-Yıllarca bu ülkede yöneticilik yaptım, şimdi yalnızım, hattınız ücretsiz biraz dertleşebilir miyiz?
-Emekli maaşına zam gelmiş, doğru mu?
-Cenazeyi yıkarken ölü hareket etmeye başladı, acil ambulans gönderin.
Bu kadarına da pes!
Hayat kurtarmak için gece gündüz demeden çalışarak kısa sürede olaylara müdahale etmenin çabası içinde olan 112 Acil Servis ekipleri, gelen asılsız ihbarlardan yüzünden çileden çıkıyor.
Yorum Yap
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.