BİR TOKİ MACERASI

Bayram Ocak

Bir Toki Macerası

Devletin sunduğu'' kira öder gibi ev sahibi olun'' sloganı memurlar için bir umut ışığıdır. Senelerce ucu ucuna  geçinilip, vergisi anında kesilen bu insanların, aldıkları maaş ile ev sahibi olmaları hayalden başka bir şey değildir. Hayal kurulmadan ev sahibi ancak, uzun yıllar bankaya borçlanarak yapılır ki bunun anlamı, borçlandığın yıl sürecinde önemli bir olayın gelişmemesi ve ekstra bir giderin oluşmamasıdır.

Tokinin yaptığı  Canik Kuzey Yıldızı konutlarının  satışa sunulması  üzerine ev sahibi olma hayaliyle örnek daire ziyaretine giden memur ailesi 2+1 bir daireyi beğeniyor. Bankadan çekilen 11.5 bin lira  kredi  ile satış yapılan bankaya gelindiğinde önlerinde çok kısıtlı seçenekler kalmıştı. Üç adet birinci kat ve zemin katlar. G serisinden bir katı beğenip satış işlemlerini tamamlıyorlar. Aile bir ev sahibi olmanın heyecanını yaşarken, diğer bireylerde kendilerine ait olacak olan evi görmek üzere  binaların olduğu bölgeye giderler.Kapıdaki güvenlik personeli aşılamadığı için alınan evin bina dışından  görülmesinin  huzuru ile dönerler.

Satışın üzerinden bir hafta geçtikten sonra hasbel kader  aldıkları daireyi görme şerefine nail olan insanların morali bozulur. Örnek olarak gösterilen daire ile bunun alakası yok, aldıkları ev  üç dairenin bulunduğu bir  yapı iken, gördükleri örnek daire bir katta dört dairenin olduğu bir yapıydı. İnternet üzerinden veya kağıt üzerinden yapılan satış sonucunda uzun yıllar yaşayacakları evin karamsarlığıyla bir çözüm aramanın peşine düşerler.

İlk durak satışın yapıldığı bankadır, durum anlatılır ve evi değiştirmek istediklerini söylerler. Banka kendilerine evin değiştirilebilmesi için yatırılan paradan kesilen 1350 tl' lik verginin bankada kalacağının, yatırdıkları paranın olayın sonuçlanmasından sonra alınacağının bununda yaklaşık olarak üç ayı bulduğunu, yeni dairelerden birine tekrar yazılmak için 11.5 tl'nin bankaya yatırılması gerektiğinin söylenmesi üzerine belediye binasının yolunu tutar aile. Zaten ilk müracaat parası bankadan çekilmişken bir ikincinin çekilmesi imkansızlık anlamına gelmekteydi.

Belediyede Toki ile ilgili bir bölüm bulunmamasına karşın emlak işleri bölümü, gösterilen örnek dairenin hangi malzemeler kullanıldığını göstermek amaçlı olduğunu söylüyor ve  nasıl bir yol takip edilmesi gerektiği hakkında yardımcı olmaya çalışıyor. Toki'nin Ankara merkezi ile konunun görüşülmesi gerektiğini ve buraya ait telefon numarası aileye veriliyor. Ankara ile yapılan telefon görüşmesinde ikinci bağlanan telefon numarasından sonra bağlantının sürekli kopması  üzerine, tekrar emlak işlerine gidilip telefon trafiğinin nasıl sonuçlandığı bildiriliyor, Toki'nin Samsun'da direk bağlantı kurulacak ofisinin olmadığını fakat Valilik içerisinde bir vali yardımcısının bu konuyla görevlendirildiğinin söylenmesi üzerine , aile valilik binasına gider.

Toki ile bağlantılı olduğu söylenen vali yardımcısının sekreterliğinde böyle bir görev tanımlarının olmadığını fakat vatandaşa yardımcı olmak adına Ankara bağlantısı telefon ile yapılıyor, sonuç aynı. Bunun üzerine Bimer'de şikayet dilekçesinin oluşturulması isteniyor. Şikayet dilekçesinin oluşturulması esnasından sekreterlikten Ankara'da direk görüşülecek kişinin  telefonun alındığı bilgisi geliyor.Adı geçen şahısla bağlantı sağlanıp, her birimde anlatılan mağduriyet bu şahsada anlatılıyor. Örnek dairenin gösterilme amacının içerisinde kullanılan malzemenin aynı olduğunu belirtmek amaçlı olduğunu, daire değişiminin bankanın anlattığı gibi tekrar para yatırılarak olacağını, daire alırken projenin gösterildiğini, projede yönlerin gösterildiğini nerelerden güneş alınacağının dahi belli olduğunu söyleyerek tüm kapıları kapatıyor.
                            Vatandaşın  Toki'den daire alırken, inşaat mühendisi bilgisine sahip olması gerekmiyor, fakat bir tekniker kadar projeyi okuyacak bilgiye, yönleri ve güneş alış açılarını hesaplayacak kadar coğrafya bilgisine, çekilen kredinin ve kesilen damga vergisinin hesabını bilecek kadar matematik bilgisine, bir daha böylesi bir hata yapmayacak kadarda hayat tecrübesine sahip olması gerekmektedir.
 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.