İstanbul Milletvekili Tüzel ise, 'Kararın Meclis Genel Kuruluna getirilmemesini' istiyor.
BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın cezasının kesinleşmesinin ardından milletvekilliği durumunun netleşmesi için Meclise karar bildirimi içeren bir yazının gelmesi bekleniyor.Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bir süre önce TBMM Başkanlığına, örgüt propagandası yapmaktan, 2 yıl 1 ay hapis cezasının Yargıtay'da kesinleştiğinden bahisle, Aktaş'ın halen milletvekili olup olmadığı, dokunulmazlığının bulunup bulunmadığını sordu. Meclis, Anayasanın ilgili maddesi uyarınca Aktaş'ın halen milletvekili olduğunu ve dokunulmazlığının bulunduğunu mahkemeye bildirdi. Adalet Bakanlığı ile yapılan istişareyle, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinden gelen yazı, karar bildirimi şeklinde olmaması nedeniyle TBMM Genel Kurulunda okutulmadı. Meclis, Aktaş'ın durumuyla ilgili yeni bir yazı gelmesini bekliyor. Aktaş'ın cezasının kesinleştiğini içerecek bu yazıyla, Anayasanın milletvekilliğin düşmesini düzenleyen 84. maddesinin 2. fıkrası olan Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur hükmü uyarınca bildirimde bulunması gerekiyor. Bu yazı, Genel Kurulun bilgisine sunulacak ve Aktaş'ın milletvekilliği o tarih itibarıyla düşmüş olacak.
TÜZEL: MECLİS GENEL KURULUNA GETİRMEYİN
İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise, BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın cezasının Yargıtayca onanmasıyla ilgili kararın TBMM Genel Kuruluna getirilmemesini ve yasama döneminin sonuna kadar askıda kalmasını istedi. Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Tüzel, işten atılan ve üç aylık ücretlerini alamayan 420 Hey Tekstil işçisi için düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın cezasının onanmasına ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu: ''Bu yargılama kararı demokrasi ile bağdaşmaz. Öncelikle seçilmiş milletvekili hakkında bu kararın yasama döneminin sonuna kadar askıda kalmasını, Meclis Genel Kuruluna getirilmemesini ve bu süreç içinde düşüncenin ifadesini önündeki suç tanımlamalarının ortadan kaldırmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
KONUŞMASI NEDENİYLE 2 YIL 1 AY HAPİS ALDI
2006 yılında katıldığı Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve 2 yıl 1 ay hapis cezası verilen BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın cezası Yargıtay tarafından onanmıştı.
BDP'li vekil için askı formülü
Cezaevinden milletvekili seçilen BDP'li Kemal Aktaş'ın 2 yıl 1 aylık cezası Yargıtay'da onandı. Aktaş'ın vekilliğinin düşmesi bekleniyor.
İlk yorum yazan siz olun