SOĞAN'IN ÜRETİM DEĞERİ YÜKSELDİ
Millici, yaptığı açıklamada, Amasya'nın Türkiye soğan üretiminde yüzde 15'lik ortalama üretim payı ile önemli oranda ihtiyaca karşılık verdiği kaydetti. Soğan üretiminin Amasya çiftçisinin en öneli ana gelir kaynaklarından birisi olduğu kaydeden Millici, ''Amasya Türkiye'de önemli soğan üretim merkezlerinden biri. Türkiye soğan üretiminin yüzde 15'i Amasya'da yapılıyor''dedi. Amasya'da 2008 yılında kuru soğan üreticilerinin maliyet fiyatlarının altında satış yaparak yılı büyük bir zararla kapattığını, 2009 yılının ise soğan üreticileri için bir umut olduğunu belirten, Millici, şunları kaydetti: ''Zira Eylül ayı başlarında yani ilk hasat döneminde kilogramı 50 kuruş olan kuru soğan, şu günlerde 60-70 kuruşluk üretici satış fiyatına sahiptir. Gerek soğan üreticileri, gerekse soğan ticareti yapan tüccarlar, kaliteli soğanın depolara kaldırıldığını önümüzdeki günlerde özellikle kış aylarında soğan fiyatlarının daha da yükseleceğini beklediklerini ifade etmektedirler. '' 2008 yılında Amasya'da 10 bin 210 hektar alanda 376 bin 300 ton kuru soğan üretimi yapıldığını kaydeden Millici, 2009 yılında 8 bin 229 hektar alandan 309 bin 855 ton ürün elde edildiğini, 2008 yılında kuru soğan üretiminin parasal değerinin 56,5 milyon TL iken 2009 yılında üretimin değerinin 170 Milyon TL'ye yükseldiğini söyledi.