Tarihsel yaşamı boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetlerin kültürlerinin yanı sıra eserlerini de barındıran Amasya, zengin mutfak kültürüyle damak zevkine hitap ediyor. Bazı yemekleri değir yörelerde de bilinen Amasya'da bu yemekler değişik sunum şekilleri ve farklı lezzetlerde sunulurken, yöresel yemeklerin en başında toyga çorbası, bakla dolması, vişneli ekmek ve Amasya çöreği geliyor.
Kente gelen yerli ve yabancı turistler tarihi konaklarda kent lezzetlerini sunan restoranlarda en çok çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbasını tercih ederken, etli yemeklerden bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köftenin tadını beğeniyorlar.