AGNOSTİSİZM

Mustafa Cemal Tomar

Bu kelimeyi doğrusu duymuştum, lâkin muhtevası hakkında bir bilgiye sahip değildim. Hep beraber konuyu irdelemeye çalışalım. Kelime darağacımıza bir kelime daha katalım. Çok değer verdiğim İmam-Hatip Lisesindeki hocalarımdan Ahmet Tokdemir, bize Tefsir dersine geliyordu. "Her gün yeni bir kelime öğrenirseniz, senede şu kadar kelime yapar" derdi. Biz o tavsiyesine pek uymadık.. Eğer uysaydık farklı yerlerde olurduk sanırım.Akrostisizm İlâhî veya tabiat üstü varlıkların mahiyetinin bilinemeyeceğini, bilimsel kurallarla ispatlanamayacağını ve gözlemlenemeyeceğini savunan tanrı tasavvurudur. Agnostisizm, tanrının varlığına inanmak ya da inanmamak konusunda insan aklının yetersiz kaldığını savunan felsefî anlayıştır.

Tanrı'nın Varlığının da Yokluğunun da Bilinmez Olduğunu Söyleyen Agnostisizm Tam Olarak Nedir, Neyi Savunur?
Bir din ya da bir inanç sistemi olarak görülse bile aslında bir felsefi görüş olan agnostisizm, tanrının var ya da yok olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunamayacağını ve bu nedenle de bilinmez olduğunu savunur. Gelin agnostisizm nedir, alt düşünceleri nelerdir ve neyi savunur tüm detaylarıyla görelim. Her şeyin bir yaratıcısı vardır ya da; tanrı var mı gibi temel bir soru insanlığın var olduğu günden beri soruluyor. Pek çok kişinin böyle bir soruya cevabı kısaca "evet ya da hayır olur" ama bir de bu soruya 'bilemeyiz" yanıtı verenler de vardır. Agnostisizm felsefi görüşüne göre; "insanlar olarak biz ne bir tanrının varlığını ne de bir tanrının yokluğunu bilimsel olarak kanıtlayamayız, bu nedenle tanrı kavramı bilinmezliktir." tezini savunurlar.

Bu arada pek çok kişi agnostisizmi bir din ya da bir inanç sistemi olarak düşünüyor, ancak agnostisizm aslında yalnızca felsefi bir görüştür. Milattan önce 'kuşkucu filozoflar" diye tabir edilen bir zamana dayansa da temel tanımı ancak 19. yüzyılda yapılmıştır. Elbette yıllar içerisinde pek çok farklı düşünce ile zenginleşmiş ve alt düşünceleri oluşmuştur.

Aslında agnostisizmi farklı şekilde tanımlayan üç temel cümle vardır: Agnostisizm; tanrının ya da doğaüstü varlıkların bilimsel olarak kanıtlanamayacağını ve gözlemlenebilen bir yapı olmadıkları için asla bilinemeyeceğini savunan felsefi görüştür. Agnostisizm; İnsan aklının tanrının varlığı ya da yokluğu hakkında yeterince akılcı gerekçeler bulamayacağını savunan felsefi görüştür. Agnostisizm; maddenin ötesinin ve ilk varoluşsal nedenin asla bilinemeyeceğini ve bu nedenle de üzerine düşünmenin gereksiz olduğunu savunan felsefi görüştür.

Burada bu felsefi görüşün temelinde " bilinmezlik" ilkesi yattığı aşikardır. Agnostisizm ile ateizm aynı şey değildir: Agnostisizm felsefi görüşü ile ateizm felsefi görüşü sık sık birbirine karıştırılır ancak aralarında çok temel bir fark vardır. Ateizm kesin bir şekilde tanrının var olmadığını ve hatta var olamayacağını savunur. Yani ateizm kesin bir şekilde tanrıyı reddeder. Agnostisizm ise tanrı yoktur demez ama var da demez. Tabii inançlı bir insanın gözünden baktığımız zaman tanrı vardır diyemiyorsanız siz inançsızsınızdır ve bu nedenle de teoride bir ateistsinizdir. Zaten bazı araştırmalar agnostisizmi de ateizm ile birlikte dinsiz felsefeler olarak değerlendirir. Bazı araştırmalarda ise agnostisizm tarafsız olarak kabul edilir.

Agnostisizm din mi diye sorarsanız o da değil: Dini inançların temelinde bir tanrıya, tanrılara ya da tanrısal varlıklara inanmak vardır. Ancak agnostisizm tanrı vardır demez ve bu nedenle de bir din değildir. Agnostisizm ne bir din ne de bir inanç sistemidir, yalnızca bir düşüncedir. Agnostisizmi ismiyle tam bir kavram olarak tanımlayan kişi ise İngiliz doğa bilimci Thomas Henry Huxley olmuştur. Huxley, 1869 yılında katıldığı Metafizik Cemiyeti toplantısında bir konuşma yapmış ve tüm mistik bilgileri reddetmiştir. Aynı konuşmada düşüncesini agnostisizm, kendisini ise agnostik olarak tanımlamıştır. Kendisi aynı zamanda evrim kuramının en sıkı savunucularından bir tanesidir.

Diğer bir konu: Diamond Tema Kimdir? Sosyal medyada gündem olan Diamond Tema merak konusu oldu. Katıldığı bir youtube kanalında yapılan tartışmalar neticesinde hakında yakalama kararı çıkartılmıştı. Türkiye’de geçtiğimiz aylarda katıldığı Yer6 youtube kanalında dini tartışmalar sonrasında ülke gündeminde yer aldı bu zat. Ardından dine hakaret nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkartılması tartışmaları beraberinde getirdi. Youtube kanalında yayıncılık yapan Diamond Tema merak konusu oldu. İstanbul cumhuriyet başsavcılığı sosyal medya üzerinden paylaşılan, Hz. Muhammed’e yönelik hakaret içerikli paylaşılmaları nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile duyuruldu. Tunç, olayın "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçunu kapsadığını belirtmişti.

Bu zat, 1994 yılında Arnavutluk’ta dünya geldi. İlerleyen süreçte ailesiyle birlikte Türkiye’ye taşınarak eğitimine burada başladı. Eğitimini tamamladıktan sonra ise askerliğini Türkiye’de yapan Tema, Yunanistan ve İtalya’da iki yıl kadar yaşadı. Ardından Türkiye’ye geri dönme kararı aldıktan sonra yerel televizyonlarda yayıncılık yapmaya başladı. Burada Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili belgeseller hazırladı. Yaklaşık beş yıldır YouTube kanalı aracılığıyla tarih, felsefe, din ve bilim konularında videolar yayımlayan Tema, "Agnostisizm ve İlahi Tragedya" isimli kitabıyla da tanınıyor.

Bu çocuğun saplantılarına en iyi cevap verenlerden biri Ahme Kavlak Hocadır. Kim bu hoca? Doç. Dr. Ahmet Kavlak, Türkiye'de felsefe ve din felsefesi alanlarında önemli çalışmalara imza atan bir akademisyendir. Son zamanlarda, Agnostisizm savunucusu Diamond Tema'ya verdiği cevaplarla dikkatleri üzerine çeken Kavlak, sosyal medyada ve akademik çevrelerde geniş bir yankı uyandırmıştır. Doç. Dr. Ahmet Kavlak’ın Akademik çalışmaları öncelikli dil felsefesi olmak üzere, bilgi felsefesi, bilim felsefesi, din felsefesi ve mantık alanlarındadır. Bu alanlarda yayınlanmış makaleleri ve sunumları mevcuttur. YouTubede Ahmet Hoca'nın felsefi akımlara karşı faydalı ve takdire şayan sunumları vardır. Dinleyenlere fayda sağlayacaktır. Yeni bakış açısı sunacaktır.

Dinimizin düsmanları asırlardır çalışıyor, dini yorumlama ve felsefesini yapma noktasında yüzlerce akımlar mevcuttur. Bunlardan bir çoğumuz bihaberiz. Dünyada özellikle meşhur olmuş, taraftar toplamış İslâm dışı akımları ve amaçlarını iyi bilmemiz lâzım. Başka türlü bunlarla mücadele edemeyiz. Müsteşrik diye bir tanımlama var bilirsiniz. Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Bunlar bizi ve dinimizi tanıyor, ondan sonra ifsat çalışmalarına başlıyorlar. Biz de en azından düsmanın silahıyla silahlanmıyız. Müslümana dünyada rahatlık yoktur. Rahatlık inşallah cennette olacaktır. Vesselâm!!!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.