850 dekar alan suya kavuşacak

Amasya'nın Gümüşhacıköy İlçesi'nde, 2006 yılında yapımına başlanan ve bu yıl uygulamaya geçecek olan 'Doluca Köyü Yağmurlama Sulama Projesi'yle 850 dekar alan suya kavuşacak

Amasya'nın Gümüşhacıköy İlçesi'nde Doluca Köyü Sulama Birliği tarafından 2006 yılında yapımına başlanan 'Doluca Köyü Yağmurlama Sulama Projesi' bu yıl hayata geçecek. Projenin tamamlanmasının ardından 850 dekarlık kurak alan, suya kavuşturulmuş olacak. Projenin 3 yıl önce yapımına başlanıldığını hatırlatan Doluca Köyü Sulama Birliği Başkanı Ali Atal, “Böylece sulu alanlarda yapılacak tarımda daha fazla ürün alınacak. Yüzyıllardan bu yana kuru alanlarda sadece buğday, arpa, şeker pancarı ve soğan yetiştiren çiftçilerin sulu tarıma geçmeleriyle ürün çeşidi de artacak” dedi.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK
Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte köyde susuz ekim yapılan alan miktarının azalacağını vurgulayan Atal, çiftçiye verilen tarımsal destekle çiftçilerin yüzünün güleceğini dile getirdi. Projenin bölge ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağının altını çizen Atal, “Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık göz önüne alındığında, böyle bir projenin uygulamaya geçiriliyor olması, bölge çiftçisi için büyük bir şanstır” diye konuştu.

İLLER BANKASI YARDIMDA BULUNDU
Projenin İller Bankası tarafından desteklendiğini belirten Atal, İl Özel İdaresi tarafından 53 Bin TL. yardım yapıldığının altını çizdi. 3 sondaj kuyusunun çiftçinin imkanlarıyla açıldığını ifade eden Atal, “Sondaj kuyularından bir tanesini faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bu kuyumuzdan saniyede 63 litre su elde ediliyor. Motopomp ve vana sistemleri faal duruma getirilen sondaj kuyumuzla arazimiz arasına 4 bin 200 metre boru döşeyerek kurak arazilerimizi suyla buluşturacağız'' şeklinde konuştu.

67 ÇİFTÇİ FAYDALANACAK
Projeden ilk etapta 67 çiftçinin faydalanacağını kaydeden Atal, şunları söyledi; ''Çiftçilerimiz yıllardır sulu tarım yapamadıkları toprakların suya kavuşacak olmasından oldukça memnun. Yeni yapılacak boru hattından faydalanıp, yağmurlama sistemi ile ürünlerini sulayacaklar. Projenin tamamlanıp bu bölgede tamamen sulu tarıma geçilmesi ile birlikte çiftçiler ekonomik yönden refaha kavuşacak.”

BÖLGE ve İLÇELER Haberleri