70.YIL ADINA ÇELENK

Köy Enstitüleri'nin kuruluşu'nun 70.Yıl dönümünü adına, dün Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı

Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 70.Yıl dönümünü kutlama amaçlı, Samsun Ticaret Lisesi Ticaretçiler Derneği, Samsun Ladik Akpınar Mezunları Derneği, Samsun Eğitim Derneği (SED), Samsun Köy Enstitüsü Mezunları, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim İş Samsun Şubesi Anıt'a çelenk bıraktı. Çelenk takdimine ise Eğitim İş Samsun Şube Başkanı İsmail Tutoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Yılmaz Türkoğlu, Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Murat Akar, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Birol Yelekin, siyasi parti mensupları, kurum ve kuruluş üyeleri katıldı. Yoğun katılım ile gerçekleştirilen kutlama, derneklerin Atatürk Anıt'ına çelenk takdimi ile başlayarak, bir dakikalık saygı duruşu ile devam etti. Saygı duruşu sonrasında ise Köy Enstitüleri Kuruluşu adına basın açıklaması yapan Cemil Baskın şöyle konuştu.

BAĞNAZLIK İÇERİSİNDE, AYDINLANMA ATEŞİ YAKMAK ZORDUR

“Mustafa Kemal'in aydınlık yolunda yürüyen bizler, köy enstitüleri kuruluşundaki gibi rahatsızlıklar hala devam etmektedir. Bu yıl Köy Enstitüleri kuruluşunun 70.Yılının mezunları ile enstitülerin aydınlanması bilincinde olan gençler ile birlikte bu bayrağı taşıyoruz. Onun için, yaşlısı genci kadını erkeği 70.yıl dönümünü kutluyoruz. Akılcı eğitimin yerini alan, Eğitim Birliği Yasası'na aykırı inanç eğitimi; insan haklarına saygılı, sömürüyü ve dışa bağımlılığa karşı çağdaş değerleri özümsenmiş insanlar yetiştiremez. Çünkü ezberci ve yabancı dille eğitim sistemiyle ulusal değerlerinden uzaklaştırılan çocuklarımız geri kalmışlık çemberini kırıp, çağdaş dünyada yerini asla alamazlar. Çağdaşlığı, değişmeyen bir anlayışla yorumlamakta ısrar eden devlet yapısından, yüzyıllarca dinsel ve geleneksel bağlardan kurtarılarak modern bir ulus, haklarının bilincinde bireyler yaratmak çok zor bir iştir. Buy bağnazlık içerisinde, aydınlanma ateşi yakmak ise bir o kadar daha zordur.
İşte Köy Enstitüleri bu zoru başaran önemli devrim kuruluşlarından biriydi. 70 yıl önce kurulup geliştirilen bu demokratik eğitim kurumları Köy Enstitüleri, bahsettiğim olumsuzlukları olumluya çevirecek, gerçek demokrasiyi tabandan fışkırtacak güçtedir. 17 Nisan tüm ulusumuza kutlu olsun”

Tolga BİRGÜCÜ

GÜNCEL Haberleri