‘SAMÜ’ ÇALIŞIYOR
‘SAMÜ’ ÇALIŞIYOR
18 Mayıs 2018 tarihinde şehrin adıyla kurulan Samsun Üniversitesi (SAMÜ)', fakülte ile yüksekokullarıyla çevre dostu bir üniversite olarak hayata geçmektedir. Bu konuda oldukça hassas olan SAMÜ'de akademisyenler ve öğrenciler sadece çevreye duyarlı bir ortamda yaşamıyor aynı zamanda sürdürülebilir uygulamalara da aktif olarak katılma imkanına sahip oluyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesinin bazı fakülte ile yüksekokullarının devri yanında kanunla kurulan Mühendislik, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakülteleri yanında daha sonra ilave edilen Tıp Fakültesi ve İslami İlimler Fakülteleriyle hayat bulan Samsun’un bu yeni devlet üniversitesi, Ballıca sigara fabrikasının özelleşmesinden sonra Milli Emlak’a devir edilen her biri 1000 metrekare olan ve bir endüstriyel miras olan tütün hangarları mekan hafızası korunarak ve çevre dostu olacak şekilde restore edilerek eğitim işleviyle gelecek nesillere aktarmaktadır. Mekan hafızası korunarak oluşturulmaya başlanan Ballıca kampüsünde akademisyenler ve öğrenciler sadece çevreye duyarlı bir ortamda yaşamayacak aynı zamanda sürdürülebilir uygulamalara da aktif olarak katılma imkanına sahip olacaklardır.
KAMPÜSÜN RUHUNA UYGUN ORTAM
Merkez yerleşkesi ve rektörlük binası Canik ilçesinde kampüste olan Samsun Üniversitesi Ballıca kampüsünün hangarlar kısmındaki eski nizamiye girişi bakım onarımdan geçirilerek kampüsün ruhuna uygun bir yapıya büründürüldü. Kampüsün diğer alanında 2014 yılında inşa edilen Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi altı hangardan inşa edilen yeni mekanına ise Eylül ayında taşınacak. Teknofest Karadeniz’in Samsun Merkezli olarak düzenlenmesi kararından sonra Samsun Üniversitesi senatosu aldığı bir kararla Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin adının Türk İHA ve SİHA’sının babası merhum Özdemir Bayraktar’a ithafen Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri olarak değiştirilmesini Yükseköğretim Kuruluna teklif etti. YÖK’ün uygun görmesiyle teklif Cumhurbaşkanı’nın onayına sunuldu ve 02 Şubat 2022 tarih ve 31738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5143 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla da bu değişiklik gerçekleşti.
YENİDEN HAYAT VERDİ
SAMÜ sadece bunlarla sınırlı kalmadı aynı zamanda 15 yıldır kullanılmayan ve hurdalığa terkedilmiş makinelere yeniden hayat verdi. Sıfır maliyeti bir milyon lira civarında olan çeşitli makineler, bakımsızlıktan paslanmış ve kullanılamaz haldeyken tüm bakımlar SAMÜ tarafından yapıldı. Bakımları yapılan makinalar eğitim ve araştırmada kullanılabilecek duruma getirildi. Makine Mühendisliği Bölümü’nde, “Üretim Laboratuvarı” kapsamında ihtiyaç duyulan geleneksel talaşlı imalat makineleri için sıfır makine almak yerine sıfır maliyetinin yaklaşık yedide biri kadar bir masrafla 20’nin üzerinde makine eğitime ve araştırmaya tekrar kazandırıldı.
Samsun’da Bir Marka Değeri Doğuyor!
Üniversitemiz Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi ortaklığıyla 10-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında altı gün süren tasarım günleri düzenlendi. Her yıl Mayıs ayında yapılması planlanan “Mayıs’tasarım Samsun” günlerinin ilki, şehrimiz ve ülkemizde yoğun ilgi gördü. Şehrimizde bulunan iki üniversitenin mimarlık bölümlerinde eğitim gören öğrencilere yönelik hazırlanan programın ülkemizin tasarım alanına özgün katkıları olmasını ve şehrimizin bir marka değerine dönüşmesini arzu ediyoruz. 2022 etkinliği kapsamında altı günde 13 atölye gerçekleşti, 7 mimarın katıldığı 3 söyleşi yapıldı, 3 büyük sergi açıldı, 3 mimari gezi düzenlendi. 180 öğrencinin katıldığı etkinlikte ülkemizin farklı yerlerinden 29 atölye yürütücü ve mimar yer aldı. Etkinlik, 25 düzenleme kurulu üyesinin ve öğrencilerin emeğiyle ortaya çıktı. Etkinliğin açılışı ve ilk iki günü Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsümüzde yapıldı.
KATILIM OLDUKÇA FAZLAYDI
Açılışa Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın, Rektör Yardımcısı ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi dekan vekili Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Salih Kesgin; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Sağlam; TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Burak Şener ve yönetim kurulu üyeleri; 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu; öğrenciler ve konuklar katıldı. Mimarlık ve Tasarım Faültemiz dekan yardımcısı Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Us düzenleme kurulu adına etkinliğe dair bilgilendirmelerde bulunduktan sonra Osman Topaloğlu, Burak Şener, Prof. Dr. Recep Sancak birer konuşma yaptı. Son olarak Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Aydın etkinliğin ev sahibi olarak katılımcıları selamladı ve etkinliğe verdikleri önemi anlattı.
"Kültürel köklerimize bağlılık esasına dayanan bir eğitim anlayışına sahibiz"
Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın konuşmasında “Mayıs’tasarım Samsun’22” etkinliğinin kendisi, üniversitemiz ve Samsun şehri açısından taşıdığı önemi vurguladı. Prof. Dr. Mahmut Aydın şunları söyledi: “Kültürel köklerimize bağlılık ve tarihsel mirasımızın hakkını vererek onu gelecek nesillere aktarma esasına dayanan bir eğitim anlayışına sahibiz. Aynı zamanda, içinde yaşadığımız çağın gerekliliklerinin de hakkını vermenin gayretindeyiz. Bizim için çok değerli bir mekanda, mekan hafızasına sahip bir endüstri mirası alanında, Üniversitemizin Ballıca Kampüsündeyiz. Sizleri burada karşılamaktan, burada işler üretecek olmanızdan dolayı son derece bahtiyarız. Hepiniz hoş geldiniz. Türkiye’de teori ve pratik arasında açılmış olan makası kapama vizyonuna sahip, bu topraklarda vücuda gelmiş mimarlık mirasını önceleyen özgün bir öğretim programı sunan Mimarlık ve Tasarım Fakültemiz öğrencilerinin erken bir aşamada araştırmaya, şehirleşme konusunda kadim değerlere, bizzat pratikteki madde ve malzemeye olan ilgisini uyandırmak için çeşitli etkinlikler yaptı, bu amaca yönelik bir müfredat ile işe başladı. Fakültemiz, aynı zamanda ulusal ve uluslararası akademik, mesleki ve endüstriyel kuruluşlar arasındaki iş birlikleriyle alanın pratik sorunlarını daha yakından ve zamanında fark edebilmek için özen göstermektedir. Bu özene ve gayrete destek vermeyi Üniversite yönetimi olarak boynumuzun borcu biliyoruz. İşte bu özenin bir göstergesi olarak bugün mimarlık alanında iki önemli paydaşımız olan Ondokuz Mayıs Üniversitesinin Mimarlık Fakültesi ile Mimarlar Odası ile birlikte ilk defa düzenlenmesi dolayısıyla “BAŞLANGIÇ” teması ile düzenlenen “Mayıs’tasarım Samsun’22”ye tekrar hepiniz hoş geldiniz, safalar getirdiniz."
"Mayıs'ta, Samsun'da, tasarıma dair bir başlangıç yapıyoruz!”
“Mayıs’tasarım Samsun’22” programı ilk iki günü Ballıca kampüsümüzde olmak üzere 6 gün sürdü. Ballıca Kampüsümüzde ilk gün 6 atölye vardı. Bu atölyelerin isimleri, kampüsümüzdeki mekanları ve atölye yürütücüleri şöyleydi: Ahşap Bina Maket Atölyesi (Marangozhane; Enes Aluç, Mehmet Sefa Akbaba, Mahmud Esat Karaaslan, İbrahim Ethem Karaköse); Bir Geometrik Strüktürün Söyledikleri (Mimarlık Atölyesi; Serap Ekizler Sönmez); Doğal Taş ile Tasarım: Mozaik Deneyimi (Mimarlık Atölyesi; Nimet Öztank); Seramik Sanatında Sgraffito Denemeler (Mimarlık Atölyesi; Şule Karacalar); Mimari Origami Atölyesi (Makine Mühendisliği Hangarı Derslik 2; Hale Nur Çakar); Başlangıç-Mekan Belgesel Atölyesi (Makine Mühendisliği Laboratuvarı; Haydar Demirtaş).
Dikkate değer organizasyonlardan biri
İkinci gün, MSMB Mimarhane’nin Üniversitemize getirdiği, Türkiye genelinde düzenlenmiş olan 2020 ve 2021 Ödüllü Öğrenci Projeleri Seçkileri Sergisinin açılışı ile başladı. Konuk mimarların öğrencilerle buluşması ve söyleşisi ile devam etti. MSMB Mimarhane Seçkisi Türkiye’deki dikkate değer organizasyonlardan biri. Açılışa Mimarhane Başkanı Mustafa Tutar ile Mustafa Kılınç ve Saime Beyza Esen katıldı. Tutar konuşmasında sergiyi Samsun Üniversitesi’nde açmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Rektörümüz Mahmut Aydın sergi açılışında da bulundu ve öğrencilerle sohbet etti. Daha sonra Türkiye’nin önemli genç nesil mimarlarından Ömer Selçık Baz, Celâleddin Çelik ve Ali Derya Dostoğlu öğrencilerle buluştu. Son derece samimi bir ortamda geçen söyleşinin moderatörlüğünü hocamız Halil İbrahim Düzenli yaptı. İkinci günün son etkinliği “Bir Endüstri Mirası Olarak Ballıca Kampüsü Gezisi” idi... 180 öğrenci ve 30’a yakın dinleyiciden oluşan katılımcılar; mimarlar Ömer Selçuk Baz, Celâleddin Çelik, Ali Derya Dostoğlu, hocalarımız Halil İbrahim Düzenli, Abdullah Asım Divleli ve Emin Selçuk Taşar mihmandarlığında altı grup halinde, belli bir rota dahilinde Kampüsümüzü gezdi. Bu geziden amaçlanan şey, öğrencilerimizin mimarlık alanında yetkin kişilerin katkısıyla kampüse yeni bakışlar geliştirtirmelerini ve endüstri mirası hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktı. İlk iki günden sonra “Mayıs’tasarım Samsun’22” Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Kampüsü ve TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi’ndeki etkinliklerle devam ettti.
Nermin BAHADIR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.