Samsun'da "Şahmeran” operasının dünya prömiyeri gerçekleşti

Samsun'da "Şahmeran” operasının dünya prömiyeri gerçekleşti
Samsun Devlet Opera ve Balesi, besteci Bujor Hoinic'in "Şahmeran" operasının dünya prömiyerini, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Samsun Kültür Yolu Festivali kapsamında 8 Haziran 2024 Cumartesi akşamı gerçekleştirdi.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Erkan Tarhan ve çok sayıda protokol tarafından izlenen “Şahmeran” operasının dünya prömiyeri izleyicilerden büyük övgüler aldı. Anadolu mitolojilerinde farklı versiyonlarıyla binlerce yıldır anlatılagelen; bilgelik, şifa ve iyilik sembolü Şahmeran, bestesi Bujor Hoinic’e, librettosu Şefik Kahramankaptan’a ait olan “Şahmeran” ile ilk kez opera sahnesinde hayat buldu.

img-4024.jpg

Murat Atak'ın yönetmenliğinde perdelerini dünyaya açan "Şahmeran" operası, yılanların şahı Şahmeran'ın Anadolu kültüründe Lokman Hekim olarak bilinen Lokman ile yaşadıklarını anlatıyor.
Samsun Kültür Yolu Festivali’nin açılış gecesinde gerçekleşen “Şahmeran” dünya prömiyerinde orkestrayı eserin bestecisi Bujor Hoinic yönetti. Biletleri günler öncesinden tükenen “Şahmeran” dünya prömiyeri temsilinde Şahmeran rolünde Sezgi Elhüseyni, Lokman rolünde Volkan Binerbay, Vezir-i Yılan rolünde Leyla Ceren Koç, Vezir-i Cabbar rolünde Hasan Çelik, Prenses Azra rolünde Derya Belevi, Tarsus Sultanı rolünde Özgür Aslan, Birinci Hekim rolünde Ulaş Kocatürk, İkinci Hekim rolünde Ali İbrahim Tuluk, Hekim Baba rolünde Umur Sevim, Ana rolünde Ayşe Ceylan, Melek rolünde Erkin İnan seyirci karşısına çıktılar.

img-4326.jpg

2 perde olarak sahnelenen “Şahmeran”ın koreografı İ. Görkem Cengiz. Kıvanç Tepe’nin koro şefi olarak görev aldığı eserin dekor tasarımı Tayfun Çebi’ye, kostüm tasarımı Funda Çebi’ye ait. Eserin ışık tasarımı Oğuz Murat Yılmaz, projeksiyon tasarımı Murat Turgut tarafından gerçekleştirildi.
Ayşe Ceylan, Ufuk G. Küçük ve Duygu Aslan’ın yönetmen yardımcısı olarak görev yaptıkları “Şahmeran” operasının başkemancısı Dilara Tanrıverdi Doğan. "Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin orkestra, koro ve bale sanatçılarının yer aldığı "Şahmeran" operası ile Türk opera ve balesinin zengin mirasına yeni bir eser eklenmiş oldu. Şahmeran'ın mistik hikâyesini ve Anadolu kültürünü ustalıkla aktaran "Şahmeran" operası festival seyircisinden büyük övgü aldı. Eserin bir sonraki temsilleri Ekim 2024’te gerçekleşecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.