Samsun Üniversitesi'nde “Mayıs ’Tasarım Samsun’ 24” coşkusu

Samsun Üniversitesi'nde “Mayıs ’Tasarım Samsun’ 24” coşkusu
Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası Samsun Şubesinin ortak ev sahipliği yaptığı “Mayıs’Tasarım Samsun’24” açılış programı gerçekleştirildi.

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde düzenlenen açılış törenine Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Halit Doğan, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çetin, Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Asım Divleli, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Us, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener, çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katılım gösterdi.

"Bilgilerini çeşitlendiriyorlar"
Açılış töreninde konuşan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın Samsun Üniversitesi “Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Samsun Mimarlar Odası iş birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen “Mayıs’Tasarım Samsun’24” etkinliğimize hoş geldiniz. Bu tasarım haftasının ilkini Mayıs 2022’de düzenlemiştik. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz tasarım haftamızda toplam 28 atölye çalışması yanında şehir dışından aramıza katılan pek çok değerli mimar ve tasarımcıyla da öğrencilerimizi buluşturacağız. Teorik bilgi ile pratik arasındaki makasın iyice açıldığı ve mimarlık fakültesi müfredatlarında malzeme ve madde ile ilişkinin asgari düzeyde olduğu günümüzde öğrencilerimizin uygulama yani bizzat “yapma” fırsatları bulacakları bu etkinliğin oldukça önemli olduğunun altını çizmeliyim. Öğrencilerimiz standart eğitimlerine bir hafta ara veriyorlar ama tatil yapmıyorlar. Bilgilerini çeşitlendiriyorlar. Tasarım meselelerinin vardığı yer çok girift ve karmaşık. Ahşap uygulamadan dijital gelişmelere, zanaatkârlıktan yapay zekâ meselelerine kadar her tür bilgi “uygulama” dediğimiz alanın içerisinde artık. Bunların her biri tasarım haftamızın kapsama alanına giriyor. Diğer taraftan 28 atölye çalışmasının hepsine ciddi ilgi olsa da “Şantiyede Bir Gün” adlı atölyenin diğerlerinden daha fazla talep görmesinin, öğrencilerimizin “inşa etmeye” yönelik ciddi bir açlık içinde olduklarını göstermesi bakımından önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu

"Eski-yeni bina içerisindesiniz"
Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin, tamir ve tadilat süreçlerini bizzat tecrübe etme imkânı bulduklarına dikkat çeken Rektör Aydın, “Fiziki mekân inşasında bizden öncekinin tamirini ve tadilatını yaparak kullanmanın temel politika olduğu üniversitemizde Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerimiz sadece tamir ve tadilattan geçirilen mekânlarda eğitim almamakta aynı zamanda kendileri de bu tamir ve tadilat süreçlerini bizzat tecrübe etme imkânı bulmaktadır. Yani biz eskiye, mekân hafızasına meftunuz. İçinde bulunduğumuz mekân da bu düşüncelerle hayat buldu. Eski tütün depolarında bugün bir tasarım haftası yapılıyor. Bugünleri görmekten dolayı ziyadesiyle mesudum. Ayrıca bu çabamız Necip Fazıl Ödülleri Mimarlık kategorisinde ödüle değer görüldü. Ödüllü bir eski-yeni bina içerisindesiniz. Şehrimizdeki Mimarlık eğitimini ve devamında mesleği domine eden üç önemli kurumun iş birliğiyle yürütülen ve artık bir marka olma yolunda ilerleyen “Mayıs’Tasarım Samsun’24” etkinliğinin şehrimizin çiçeği burnunda yeni Büyükşehir Başkanı değerli kardeşim Halit Doğan’a da ilham vereceğini düşünüyorum. Buradan şehrimize dair nice ortak fikrin ve iş birliklerinin çıkması en büyük arzum. Bu markayı el birliğiyle ve hep birlikte daha da güçlü hale getireceğiz inşallah. Bu vesileyle bu etkinliğin ilk fikir sahibi hocamız Dr. Öğr. Üyesi Evrim Düzenli’ye, öncülük eden Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim elemanlarımıza, bizimle iş birliği yapan ve projeyi sahiplenen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim elemanlarına ve Samsun Mimarlar Odasına en kalbi şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Birlikte yol yürümenin önemi
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Halit Doğan, Mayıs’Tasarım Samsun’24 etkinliğinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, kampüse her gelişinde yeniden hayranlık duyduğunu belirterek, emeği geçen herkesi kutladı. Doğan, ülke olarak kıymetleri daha da kıymetlendirerek kullanmanın öneminin anlaşıldığını belirterek “Mayıs’Tasarım Samsun’24” etkinliğinin düzenlemesinde emeği geçenlere, destek veren herkese teşekkür etti.

Mekânların insanların üretim kapasitelerini ve ufuklarını artırdığına dile getiren Doğan, bu mekânın buradaki öğrencilerin sadece eğitim anlamında değil, fikri ve zihni anlamda dönüşümlerine de katkı sağladığını vurguladı. Başkan Doğan, Büyükşehir Belediyesi olarak etkinliğin tüm alanlarını takip edeceklerini belirtti ve bu önemli birlikteliğin Samsun Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Mimarlar Odası açısından değerli olduğunu ifade etti.

Gelecek etkinliklerde projenin paydaşı olarak yer alma arzusunda olduklarını belirten Doğan, şehrin herkesin olduğunu ve herkesin önemli fikirleri bulunduğunu dile getirdi. Tasarımların daha uzun süre değerlendirilmesinin üretim aşamasını rahatlatacağını ifade eden Doğan, gelecek süreçte bu konulara daha fazla katkı sağlanmasını arzu ederek birlikte yol yürümenin önemini vurguladı.

Samsun için bu etkinliğin çok katkı sağlayıcı olacağına inandığını belirtti. Konuşmasının sonunda gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayan Doğan, ülke olarak üretim yapabilmenin ve bağımsızlığı kuvvetlendirmenin bayramın anlamını daha da yukarıya taşıyacağını belirtti.

"Yaşamımıza ara vermiyoruz"
Açılış töreninde konuşan Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, “Organizasyona emek veren hocalarımız çok mutlu. Karşımızda pırlanta gibi gençler görüyoruz ve onların arzu ve isteklerine samimi bir şekilde karşılık vermek bizi en çok mutlu eden taraf. İki sene önce bu fikri geliştirdik ve bugün ikinci etkinliği düzenliyoruz. Katılım ve içerik katlanarak arttı. Bu durum Samsun ve Türkiye için çok önemli, çünkü böyle bir organizasyonun üniversiteler arasında muadilini görmek az rastlanır bir durum. Bu etkinlik Samsun'un ve Türkiye'nin bir markası olma yolunda hızla ilerliyor. Yaklaşık 100 kişi bu organizasyon için çalıştı. 40 hoca ve öğrenci kulüpleri seferber oldu. Samsun Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Mimarlar Odası Samsun Şubesi ortak bir etkinlik düzenledi. Bu nedenle Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne ve Mimarlar Odası'na teşekkür ediyorum. Toplam 28 atölyemiz var ve bu atölyelerin organizasyonu kolay olmadı. En büyük teşekkürü atölye yürütücülerimize yapmak lazım. Onlar olmasaydı bu birliktelik gerçekleşmezdi. 14 kıymetli mimar ve tasarımcı programa katılacak. Etkinliğin bu yılki koordinatörleri Dr. Öğr. Üyesi Fatma Sema Sekman ve Öğr. Gör. Şahan Iraz Korkmaz'a teşekkür ediyorum. Öğrenci dostlarımız, emek veren bütün koordinatör hocalar, öğrenciler, Mimarlar Odası temsilcileri ve yetkilileri, tüm koordinasyon ekibine teşekkürler. Eğitime ara veriyoruz ama yaşamımıza ara vermiyoruz. Bu bir haftalık süreçte atölye yürütücüleriniz size öğretmeyecek, sizinle birlikte iş yapacak. Rektörümüz Mahmut Aydın Hoca, 2022'den bu yana bu organizasyona sonuna kadar destek oldu ve hiçbir talebimizi geri çevirmedi. Kendisine çok teşekkür ediyorum."

Yaklaşık 100 kişi katkı sağladı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Us, Mayıs’Tasarım Samsun’24 etkinliğinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, etkinliğin iki üniversite ve bir meslek odasının iş birliğiyle düzenlendiğini belirtti. Us, organizasyonda yaklaşık 100 kişinin katkı sağladığını ve etkinlik kapsamında 28 atölye, 3 sergi, 2 gezi ve 7 söyleşinin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Öğrencilerin, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nü ve Samsun Müzesi’ni, mimarları ve tasarımcılarıyla birlikte gezip inceleme fırsatı bulacaklarını kaydeden Doç. Us. etkinliğin sonunda öğrencilerin önemli mesleki deneyimler kazanacaklarını ifade ederek, "Son yıllarda tasarım eğitiminde dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve disiplinler arası etkileşim odak noktası oldu. Bu etkinlikte de mimarlık, tasarım, sanat ve zanaatın iç içe geçtiği çalışmalar yapacağız" dedi.

Konuşmasını, sanatı ve zanaatı tanıtarak, tasarımcıları ve zanaatkârları anlamaya yönelik bir etkinlik düzenlediklerini belirterek tamamlayan Us, herkese keyifli bir tasarım haftası diledi.

Uzmanlar tecrübelerini paylaştı
Mimarlık Odası Samsun Şube Başkanı Burak Şener, Mayıs'Tasarım Samsun’24 Samsun etkinliğinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Samsun Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi hocalarına teşekkür ederek konuşmasına başladı. Şener, bir etkinliği başlatmanın ve devam ettirmenin zorluklarına dikkat çekerek, Samsun Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin bu konuda büyük emek verdiğini belirtti.

Mimarlık Odası olarak bu etkinliğin bir parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Şener, Mimarlık Odası'nın her mimarlık etkinliğinde aktif bir rol oynadığını vurguladı. Etkinliklerin öğrenciler için büyük önem taşıdığını belirten Şener, öğrencilerin atölyelerden aldıkları eğitimi hafızalarında tutarak meslek hayatlarında uygulamalarının önemine dikkat çekti. Şener, kendisinin de mezun olduktan sonra bu tür etkinliklerin mesleki yaşamında faydalı olduğunu dile getirdi. Şener, çarşamba günü Mimarlık Odası'nda düzenlenecek etkinlikte de öğrencileri görmek istediklerini ifade etti.

İkinci defa bu etkinlikte yer almanın mutluluğunu paylaşan Şener, bu önemli etkinlikte katkısı olan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Açılış törenin ardından Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Halit Doğan, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ve beraberindeki heyet gerçekleştirilen atölyelerin yanısıra Samsun Üniversitesi Asmaaltı Öğrenci Merkezi, Araştırma Dekanlığına bağlı Teknoloji Transfer Ofisi ve Proje Ofisi'ni gezerek, yapım sürecindeki Samsun Üniversitesi Fahrettin Ulusoy Camii inşaatını yerinde incelediler.

Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikte, 28 atölyede 56 atölye yürütücüsü bilgi ve tecrübelerini paylaşacak; 14 mimar ve tasarımcıyla buluşulacak, 3 büyük sergi açılacak ve 2 gezi gerçekleştirilecek.

Tasarım Haftası'na yaklaşık 600 mimarlık öğrencisi katılacak. Türkiye’deki en kapsamlı tasarım haftalarından biri olacak etkinlik etkinlikte, Samsun’da yer alan Samsun ve Ondokuz Mayıs Üniversitesinin mimarlık bölümlerinde eğitim gören öğrencilere yönelik olarak, yaratıcı ve yenilikçi tasarımlar geliştirmek, öğrenciler arasında iş birliğini artırmak ve profesyonellerle deneyim paylaşımında bulunulması hedefleniyor.

Etkinlikte ayrıca ülkemizin tasarım alanına özgün katkılar sağlaması ve Samsun'un bir marka değerine dönüşmesi amaçlanıyor. Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü'nde gerçekleşen bu atölyelerde, farklı disiplinlerden uzmanlar bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.