Ramazan öncesi tüketicilere kritik uyarı

Ramazan öncesi tüketicilere kritik uyarı
Ramazan ayı yaklaşırken, tüketici örgütleri vatandaşları alışveriş yaparken ürün fiyatlarını ve son kullanma tarihlerini kontrol etmeleri konusunda uyarıyor.

Yaklaşan Ramazan ayıyla birlikte vatandaşlar, iftar ve sahur alışverişlerine başladı. Bu dönemde mutfak alışverişlerinin yanı sıra, çeşitli gıda ürünlerinin bulunduğu ramazan kolileri de talep görüyor. Birçok market ve e-ticaret platformu, çeşitli kampanyalarla ramazan paketlerini satışa sunarken, ürün fiyatları paket içeriğine göre değişiklik gösteriyor. Paketlerde genellikle meşrubat, makarna, bakliyat ürünleri, salça, sıvı yağ, çay ve şeker gibi temel gıda maddeleri bulunuyor. Bazı paketlerde ise iftariyelikler arasında sucuk, kaşar, kavurma, hurma, zeytin, helva ve reçel gibi ürünler yer alabiliyor. Şirketler, çalışanlarına ve hayır kurumları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere bu kolileri tercih ediyorlar.

thumbs-b-c-3a05987a36e314f7ece2bd43b1021659.jpg

Fiyat araştırması yapılmalı
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, yaptığı değerlendirmede, ramazan alışverişi yapan vatandaşların, ürünün farklı satış noktalarındaki fiyatı hakkında önceden araştırma yapmasını önerdi. Fiyat mukayesesinin önemine işaret eden Küçük, "Yaklaşan ramazan nedeniyle bazı işletmeler ürün fiyatlarını yükseltebiliyor. Böyle dönemlerde bazı satıcılar artan talebi fırsata çevirmek istiyor. Bu nedenler özellikle ihtiyacımız kadar alışveriş yapmamız önemli. İhtiyacımızdan fazla alışveriş yaparak yoğun talep oluşturmak işletmeler tarafından suistimal edilebiliyor." ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-7f4909f3e80c3a1bd672b5e2f710a572.jpg

Ramazan kolilerinde SKT uyanıklığı
Vatandaşların aldıkları ramazan kolilerinde mutlaka ürünlerin son kullanma tarihinin geçip geçmediğini kontrol etmeleri gerektiğine dikkati çeken Küçük, şöyle devam etti: "Son kullanma tarihine az bir süre kalmış ürünleri ramazan kolilerine koyabiliyorlar. Ramazan kolisini aldığınızda son kullanma tarihi geçmiş ürünleri fark etmeyebiliyorsunuz. Bu durum ayıplı mal kapsamına giriyor. Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihine çok az bir süre kalan ürünler koliye koyulmuşsa yine işletmeye maddi zararımızın giderilmesi için başvurabiliriz. Satın aldığımız tarihi elimizdeki fişle ispatlayabiliriz. Eğer işletmeler bunu kabul etmezlerse yine tüketici hakem heyetlerine başvurabiliriz."

thumbs-b-c-41237fc9d9ea58750d3b3ecbdd89a411.jpg

Restoran tarifelerine dikkat
Küçük, yerel yönetimlerin, Ticaret ile Tarım ve Orman bakanlıklarının bu konudaki denetimleri sıklaştırması gerektiğini belirterek, denetimlerin caydırıcı yönü bulunduğunu aktardı. Restoran ve lokantaların kapı girişlerinde ve masa üzerlerinde fiyat tarifelerini bulundurma zorunluluğunun bulunduğunu anımsatan Küçük, iftar için gidilen yerlerde söz konusu düzenlemenin uygulanıp uygulanmadığına da dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Küçük, aykırı bir durum varsa gerekli mercilere şikayette bulunulmasının önem taşıdığını ifade etti.

Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.