Plastik poşet savaşı

Plastik poşet savaşı
Naylon ve plastik poşetlere çevre ve insan sağlığına zararlı oldukları için savaş açan Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi üyesi kadınlar bezden çantalar yapıp halk pazarlarında dağıtacak

Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi plastik ve naylon poşetlerin çevre ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerini topluma anlatmak amacıyla yeni bir çalışma başlattı. Plastik torbalara karşı savaş açan kadınlar yerel yönetimlere baskı yapıp kamuoyunun bilinçlendirilmesini sağlamak için bezden çantalar yapıp halk pazarlarında ev hanımlarına dağıtacak. Çalışmalar kapsamında okullarda da öğrencilere ve öğretmenlere de çeşitli eğitimler verilecek.


ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Naylon ve plastik mamullerinin toplumun geleceğine büyük tehlike olduğunu gören Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi üyeleri birde "Petrol Türevi Polietilen Plastik Torbaların Çevreye Zararları'' konusunda konferans düzenledi fakat katılımın olduça az olduğu konferansa davet edilen market yöneticileri gelmedi. Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliği'nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı ve Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tevfik Sünter, naylonun doğrudan hastalık sebebi olmadığını belirterek “Plastikler, hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştırıcı etkiye sahip. Deri, akciğer, mide ve bağırsak sistemlerini olumsuz etkiliyor. Bunların tabiatta yok olma süresi 10 bin yıla kadar çıkabiliyor. Yakılarak imha edilmek istendiğin de ise havaya kanserojen madde yayılıyor. Bu nedenle vatandaşlarımız naylon poşet kullanımı konusunda mutlaka bilgilendirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.


MUTLAKA GERİ KAZANILMASI GEREKİYOR
Naylon ve plastiklerin mutlaka geri kazanılması gerektiğini dile getiren OMÜ Çevre Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi ve Samsun Çevre Mühendisleri Odası Üyesi Dr. Burcu Güngör, “Plastik ve naylon poşetlerin insan sağlığına olduğu kadar tüm canlılara ve çevreye de olumsuz etkisi var. Atık naylonlar, zehirli birer toksit maddeye dönüşüyor. Doğal hayatı ve insan sağlığını tehlikeye sokuyorlar. Plastikler yüzünden Dünya'da 200'den farklı canlı, hayatını kaybediyor. Çözüm ise naylon ve plastikler yerine bez çantalar veya fileler kullanmak." şeklinde konuştu.

BEZDEN ÇANTA YAPMA YARIŞMASI DÜZENLENECEK
Konferans sonrasında bir değerlendirme konuşması yapan Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi Başkanı Filiz Öztopal, da naylona karşı geniş çaplı bir mücadele başlayacakları belirterek okullarda eğitimler verilip bezden çanta yapma yarışmaları düzenleneceğini, velilere brifingler verileceğini, yerel yönetimlerin baskı altında tutulup kampanyalar yapılmasını sağlayacaklarını söyledi. Yaprak KOÇER