Ovalar mercek altında

Ovalar mercek altında
TEMA Samsun İl Temsilciliği tarafından Bafra ve Çarşamba Ovaları'nın 'Büyük Ova' statüsüne alınması için girişimlerde bulunuldu.

Samsun Valiliği TEMA İl Temsilciliği tarafından Valiliğe yazılan resmi yazı olumlu karşılandı

Türkiye'nin en önemli ovalarından ikisi Bafra ve Çarşamba Ovaları'yla ilgili yeni bir yasal koruma sistemi gündeme geldi. Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Samsun il Temsilciliği tarafından ovaların, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 14. maddesi gereğince 'Büyük Ova' statüsüne alınması için Valiliğe girişimlerde bulunuldu.

TARIMSAL SİT ALANI OLACAK
Büyük ova ilanı ile tarımsal sit alanı gibi kabul edileceğinden ovaların zararlı faaliyetlerden arınmasının yanında, verimliliği de artırarak korunmasının sağlanacağını belirten TEMA İl Temsilciliği Ömer Faruk Sönmez, "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 14. maddesinde 'Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı, ve arazi bozulumunun hızla geliştiği ovalar, kurul veya kurulun görüşü alınarak Bakanlığın Teklifi ve Bakanlar kurulunun kararı ile Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlenir” hükmü var. Samsun'daki iki önemli ovamızın Büyük Ova statüsüne alınması ovalardaki her türlü tarımsal faaliyeti yapılaşmayı ve diğer yatırımları belli kurallara bağlayacağı gibi ova sınırlarının da belirlenmesi birçok tartışmayı sonlandıracaktır" dedi.

VALİLİK OLUMLU BAKTI
Bu amaçla Samsun Valiliği'ne Toprak Kurulu'nda görüşülmek üzere başvuruda bulunduklarını ifade eden Sönmez, "Başvurumuz olumlu karşılandı ve Bakanlığın ilgili yönetmeliklerinin yayınlanmasından sonra ilimizde çalışmaların başlanacağı cevabı geldi. Bu konunun Bafra ve Çarşamba ovaları için çok önemli olduğunu ve önümüzdeki süreçte tüm tarafların desteği ile bu çalışmaların gerçekleşeceğini bekliyoruz" diye konuştu.

'OVALAR GÖZBEBEĞİMİZ'
AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Zeki Acar'da TEMA İl Temsilciliği'nin bu girişimine olumlu baktı. Bafra ve Çarşamba Ovaları'nın Türkiye için çok önemli olduğuna dikkat çeken Öztürk: "Bu iki ovamızın alüvyon özelliği bizim için çok önemli. Bu özellik sayesinde ovalarımızda yetiştirilen ürünlerde büyük verim elde ediliyor. Her iki ovanın sulama projelerini hızla gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu noktada eğer böyle bir girişim varsa bu iki ovamız için yararlı bir çalışma olacaksa biz her zaman destekçi oluruz. Gereken bütün çalışmaları yaparız. İki ovamız da bizim gözbebeğimizdir. Gözbebeğimiz bu ovalarımız için gereken bütün desteği veririz."

YAPILAŞMA KONTROL ALTINA ALINMALI
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Zeki Acar da, Bafra ve Çarşamba Ovaları'nın 'Büyük Ova' statüsüne alınmasının çok güzel ve yerinde bir çalışma olacağını dile getirerek, "Özellikle bu çalışmanın ovalardaki yapılaşmanın kontrol altına alınması açısından çok yerinde olacaktır. Çünkü ovalara baktığımızda verimli tarım arazilerinde de çeşitli binaların yapıldığını görüyoruz. Bu iki ovamız içinde bir sorun aslında. Yapılaşmanın kontrol altına alınması çok yerinde bir çalışma olacaktır" ifadelerini kullandı. Yaprak KOÇER