OMÜ kendi elektiriğini üretecek
Ondokuz Mayıs Üniversitesi projenin ilk ayağı olan ölçüm ve değerlendirme direklerini Üniversite'nin 6000 metre yüksekliğindeki Aksu köyü üzerindeki Dedebuzağı tepesine dikti. Ayda 500 bin TL elektrik faturası bedeli ödeyen Üniversite artık kendi elektriğini üretebilecek. Yaklaşık olarak 115 bin TL bütçe harcanan proje AB destekli olup, ölçümler olumlu çıkar proje tamamlanırsa AB'den 10 milyon dolar hibe alınacağı bildirildi.
10 DÖNÜM ARAZİ AYRILDI
Kurulan direklerin 40, 50 ve 60. metrelerine yerleştirilecek anemometerler ile rüzgar ölçümleri yapılacak. Yaklaşık bir sene sürecek ölçümler sonucunda rüzgarın hızı ve sürekliliği saptanmış olacak. Sonuçların olumlu olacağını belirten yetkililer, yaklaşık 10 dönümlük araziyi bu proje için ayırdıklarını belirttiler. 2 ton ağırlığındaki direklerin dikildiği araziye ölçüm sonrası 60 metre çapında rüzgar üreten pervaneler dikilecek.
ÜNİVERSİTELER ARASI İLK OLACAK
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bu çalışma ile üniversiteler arasında da bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Ayrıca, söz konusu çalışma Orta ve Doğu Karadeniz bölümlerinde de öncü durumunda oldu. Başta OMÜ Rektörü Hüseyin Akan olmak üzere, OMÜRES Proje Yürütücüsü Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Ögretim ÜyesiDoç.Dr. İbrahim Zeybek, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ethem Günören, Genel Sekreter Yardımcı Doç. Dr. Selahattin Özyurt ve OMÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Özgönenel çalışmayı destekledi.
BİR YIL ÖLÇÜM YAPILACAK
Rüzgar hızı ve gücünün ölçümü sonucunda elde edilecek verilerin ve kurulması planlanan santrallerin konu ile ilgili çalışmayı düşünen lisansüstü öğrencilere de önemli katkılar sağlayacağı bildirildi. Öncelikle rüzgar enerjisi potansiyelini uygun bir sahadan belirleneceği projede Üniversitenin yerleşim alanı içerisinde yer alan Dedebuzağı Tepesi (588 metre) üzerinde uluslar arası standartlara uygun olarak en az bir yıl süre ile rüzgar potansiyeli ölçmek için 60 metre yükseltide bir ölçüm direği dikilecek. Direk üzerinde farklı yükseltilerden hız ve yön tespitleri dışında, enerji hesaplamalarında kullanılan bağıl nem, sıcaklık ve basınç değerleri de ölçülecek. Bu ölçümler sonucu sahanın rüzgar atlası hazırlanarak, kurulacak rüzgar santrallerinin konumları belirlenmiş olacak.
Ercan ÜSLÜ