OKUL YERİNE CAMİ YAPILMASINA YARGI DUR DEDİ
Samsun Bölge İdare Mahkemesi, okul alanı kullanımının, cami yapımı için 'dini tesis alanı'na dönüştürülmesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Samsun İl Müftülüğü, Atakum İlçesi'nin sahil kesiminde 30 dönüm üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi'nin bulunduğu yere 10 bin kişilik cami yapılması için geçen yıl çalışma başlattı. Müftülük, Türkiye'de sadece 6 tane olan okulun bulunduğu arsaya cami yapılmasını isteyerek, Valiliğe başvurdu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise, bakanlığa yazı yazarak konuyla ilgili görüş istedi. Bakanlıktan gelen olumlu yanıt üzerine, 12 Temmuz 2013'de Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan nazım imar planı değişikliğiyle okul alanı kullanımı, cami yapımı için 'dini tesis alanı' kullanımına dönüştürüldü. Alan, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne, ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.
OKUL AİLE BİRLİĞİ DAVA AÇTI
Bunun üzerine Okul Aile Birliği, 30 Ağustos 2013 tarihinde imar plan değişikliğinin iptali için Samsun 1'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme geçen 18 Eylül'de yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Bunun üzerine Okul Aile Birliği ret kararının iptali talebiyle Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
DAVA SÜRECİ DEVAM EDERKEN TAŞINDI
Dava süreci devam ederken, okul 2014-2015 eğitim döneminde kullanılmayan Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu binasına taşındı. Adı da 'Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi' olarak değiştirildi.
KAMU YARARI İLKESİNİN GÖZETİLMESİ ZORUNLU
Başlatılan yargı sürecinde Okul Aile Birliği lehine bir karar çıktı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi geçen 21 Ekim'de aldığı kararla Samsun 1'nci İdare Mahkemesi'nin kararını kaldırarak imar planı değişikliği işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme imar planlarının yargısal denetimi sırasında şehircilik ilkeleri, planlama esasları, imar planlarının bütünlüğü, genel yapısı, kapsadığı alanın nitelikleri, bölgenin ihtiyaçları ve çevrenin korunması gibi olguların yanında kamu yararı ilkesinin de gözetilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti.
TELAFİSİ GÜÇ ZARARLARA SEBEBİYET VERİR
Karar metninde, "Bu itibarla bilirkişiler tarafından düzenlenen bilirkişi raporları ve dosyada mevcut bilgi ve belgelerin birlikte incelemesinden, yapılan nazım imar planı değişikliğinin şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olmadığı, bu hususun bilirkişilerce açık, ayrıntılı, somut teknik ve bilimsel olarak ortaya konulduğu sonucuna varılmıştır. Öte yandan, tadilatla yürürlüğe konulan yeni planın yürürlükte kalması ve bu doğrultuda uygulama planının yapılıp cami inşaatının başlama durumunun gerçekleşmesi halinde telafisi güç zararların doğacağı açıktır. Dava konusu plan tadilatının hukuka aykırı olduğu ve uygulanmakla telafisi güç zararlara sebebiyet vereceği kuşku bulunmadığından yürütmenin durdurulması kararı verilmesi gerekmektedir" denildi.
OKUL ESKİ YERİNE TAŞINMALI
Süreci başından beri takip ettiklerini söyleyen Türk Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, "Okulun yerine cami yapılması talebi gündeme gelmesinin ardından kamuoyunda bir tepki oluştu. Biz de bu tepkilere katılmıştık. O dönemde eylemler de yapılmıştı. Fakat Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri bir inat işine girdiler, okulu başka bir yere taşıdılar. Yeni taşınan bina kesinlikle fiziksel olarak yetersiz durumda. Bu durum üzerine Okul Aile Birliği, sendika avukatlarımızla imar planı değişikliğinin yürütmesinin durdurulması için dava açmışlardı. Bölge İdare Mahkemesi yapılan nazım imar planı değişikliğinin hukuka aykırı olduğunu belirterek yürütmeyi durdurdu. Haklı tepkimiz hukuk tarafından da tescillendi. Bu aşamadan sonra kamuoyunun vicdanını yaralayan bu olaydan bir an evvel vazgeçilmesini bekliyoruz. Önümüzde 24 Kasım Öğretmenler Günü var. Bir iyi niyet göstergesi olarak yetkililerin bu okulun tekrar eski yerine taşınacağını açıklamalarını bekliyoruz" dedi. (DHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.