Oda başkanlarından faiz tepkisi

Oda başkanlarından faiz tepkisi
Çarşamba’da hizmet veren esnaf odası başkanları esnafların kullanmış olduğu kredilerin değişen faiz oranlarının değişmesi ile alakalı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çarşamba Zübeyde Hanım Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını esnaf odası başkanları adına okuyan Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala şu ifadelere yer verdi: “Her zaman katma değer oluşturan, ekonomi çarkında büyük bir görev üstlenen, tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına her an karşılayan, devletimizin omurgası, ekonomimizin direği, olmazsa olmazlarımız, gönlü ve yüreği kadar sözü altın, sofrası bereketli cefakar omzunda dünyaları taşıyan kıymetli esnaf ve zanaatkar kardeşlerimizi yürekten sevgi ve saygılarımızla selamlıyoruz. Değerli Esnaf kardeşlerimiz sizler çok yoruldunuz ve borçlandınız. Özellikle Pandemi döneminde çarklarımız dönmedi, borçlarımız daha arttı, ama pes etmedik devletimize inancımızdan asla vazgeçmedik. Asrın felaketi deprem döneminde, deprem mağduru kardeşlerimize, günlük cironuzu, bazen aldığınız 2 ekmeğin birini elinizdeki kira paranızı gönderdiniz. Elektrik faturasını ödeyeceğiniz para ile ihtiyaç malzemesi alıp gönderdiniz. Deprem bölgesindeki kardeşlerimizin tüm ihtiyaçlarının karşılanmasında ivedi bir şekilde çok önemli işler yaptınız ve önemli rol üstlendiniz. Elinizde avucunuzda olan birikimlerinizden fedakarlık ettiniz, çocuklarınız kumbaralarını açtılar içindeki birikimlerini yolladılar. Türk milletinin kardeşlerine sarılmasını tüm kardeşlerini kucaklamalarını tüm dünya, herkes hayranlıkla izledi. Ülkece çok zor zamanlar dan geçiyoruz, Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de enflasyon ile mücadele ediyoruz. Sizler bunları günlük hayatınızda hissediyor ve yaşıyorsunuz, maliyetlerdeki artışlar, fahiş fiyat farklılıkları yüksek kira artışları, akaryakıttaki durdurulamaz artışlar, tüm giderlerimiz önceki dönemlere göre yüzde 300 üzerinde artmış durumda. Bu vahim tablonun içerisinde siz esnaf kardeşlerimiz artık yarının hesabını yapamıyor günü kurtarmak, evimize o gün ekmek getirmek umuduyla sabah saatlerinde “Bismillah” diyerek dükkanınızı açıyor, bazen siftah yapma dan ama yine de dükkanımızı kapatırken “Şükrolsun” diyerek evimize gidiyoruz. Omuzlarımızdaki yük artık taşınacak durumda değil yükümüz ağır, hepimizin bakmakla yükümlü olduğu sorumlu olduğumuz ailelerimiz var, okutmak, büyütmek ve geleceklerini garantiye almak ile yükümlü olduğumuz çocuklarımız var. Her zaman devletimiz var olsun diyerek devlet ve millet anlayışımızı her daim gösterdik göstermeye de devam ediyoruz.”

oda.jpeg

"BİZLERİ MAĞDUR ETTİ"
Faiz oranlarının artırılması ile alakalı olarak sözlerini sürdüren Bala ise, “Devletimizin ekonomik buhranı atlatma çabası içerisinde top yekûn ülke genelinde almış olduğu tasarruf tedbirleri kapsamında maalesef uzun yıllardır Esnafımızın ihtiyacı olduğunda her zaman kapısını çaldığımız, faizi yarısı hazine destekli esnaf kefalet kredilerimizin ödemeye devam ettiğimiz kredi taksitleri yüzde 100’ün de arttırılmıştır. Zor zahmet çektiğimiz kredilerimizin ödemeye devam ettiğimiz taksitlerine yapılmış bu müdahale ve faiz artırımı bizleri çok üzmüş, çok mağdur etmiştir. Zaten zor zamanlar içerisinde nasıl öderiz taksitimizi diye düşünürken çekilmiş kredilere yansıyan bu faiz artırımı bizleri içinden çıkılmaz bir duruma düşürmüştür. Özellikle pandemi döneminde çekilmiş bu kredilerin o dönemde dükkan açmayan, siftah yapmayan , aracının marşını çevirmeyen esnafımızın borçlarını ödeyebilmek için kullandığı krediler olduğunu unuttuk mu? Ekonominin buhranlı zamanlarında borçları yüzünden kapanan her işletme Kepengine vurulan her kilit, ülke ekonomisine bir yük değil midir. Her geçen gün artan icra dosyaları azalmayacak daha da artacaktır, Anayasamızın 173. Maddesinden yola çıkarak “Devlet Esnaf ve sanatkarımızı koruyucu tedbirler alır“ hükmünde anlatıldığı gibi Esnaf ve sanatkarımızın sorunlarının çözülmesi onları refaha kavuşturmak, önlerindeki tüm engelleri kaldırmak, onları yaşatmak devletimizin koruyucu ve şefkatli yüzünü göstermek boynumuzun borcu değil midir? Ticari hayatta bankaların adeta işyerlerimize ortak olurcasına pos cihazlarına uyguladıkları faiz oranları, esnafımızın umutla beklediği perakende yasası, 7200 bağkur/SSK gün eşitlenmesi ,akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin durdurulması, ÖTV'siz sıfır araç alımı, ÖTV'siz mazot ve 3 harfli marketlerin temel ihtiyaçlar haricindeki satışlarına sınırlama, Bizler tüm bu sorunlarımızın çözülmesini beklerken, bankaların görmezden geldiği nakit ihtiyaçlarımızı umursamadığı yada yüksek faizlerden kredi vermeye çalıştığı esnaf ve sanatkarımızın tek kapısı olan Esnaf kefalet kredilerimizin devam eden taksitlerinde ki faizlerine faiz eklenmesi bizleri uçsuz bucaksız bir uçuruma götürmüştür. Son çıkış olarak gördüğümüz bu yolda esnaf ve sanatkarımızı rahatlatacak ve bizleri memnun edecek kararlar alacak ve içinde bulunduğumuz ivedi sorunları çözeceğine inandığımız, Her fırsatta esnaf ve sanatkarımıza ziyaret yapan, çayını içen hal ve hatırını soran tek çözüm kapımız olduğunu bildiğimiz Sayın Cumhurbaşkanımızdan ödemeye devam etiğimiz kredi faizlerimizden ilave faiz alınmaması ve ayrıca bekleyen diğer sorunlarımızı çözüme kavuşturacağına inancımız tamdır. Çağrımızı ve sesimizi Karadeniz den Karadeniz’in incisi Çarşambadan iletiyoruz. Biz oda başkanları olarak korkusuzca ve çekinmeden dün esnafımızın sesi ve nefesi olduk, bugünde sesi ve nefesi olacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.