Meslek hastalıkları tartışıldı

Meslek hastalıkları tartışıldı
Samsun'da Türk Toraks Derneği ile Samsun Tabip Odası tarafından meslek hastalıkları sempozyumu düzenlendi

Türk Toraks Derneği ile Samsun Tabip Odası (STO) tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyuma hekimler ve sağlık çalışanlarının yoğun ilgisi oldu. Kursun bilimsel danışmanlığını Türk Toraks Derneği, mesleki ve çevresel solunum hastalıkları çalışma grubu başkanı Prof. Dr. Arif Çımrım yaptı.
SOSYAL POLİTİKA OLUŞTURULMALI
Profesör Doktor Arif Çımrım, yaptığı açılış konuşmasında çalışma şartlarının kötüleşmesi ve artan teknoloji ile birlikte mesleki solunum hastalıklarının arttığını, bu konuda sosyal poltika oluşturulması gereğini anlattı. Çımrım konuşmasında, "Mesleki solunum hastalıklarının tanınması konusunda farkındalık yaratılması gereklidir. Bu konuda hekimlere ve sağlık çalışanlarına çok görev düşüyor. Ülkemizde meslek hastalıkları konusunda rakamlar gerçekçi değil. İstatistiklere doğru yansımıyor. Çalışma grubumuz, bu konuda değişik illerde bilgilendirme çalışmaları yapmaktadır" dedi.
ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ
Samsun Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Cem Şahan ise, "İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için yasaya 'önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği' anlayışı yerleştirilmeli, tüm süreçlerde önceliğin işçi sağlığı ve iş güvenliğinde olması sağlanmalıdır. Bu çerçevede ele alınmayan ve piyasa kavramına ülkemizin çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini teslim eden bir yasanın sosyal tarafı olmamız mümkün değildir. Tüm iyimserliğimizi bir kez daha koruyarak Çalışma Bakanlığına çağrıda bulunmak istiyoruz: Bütün tarafların katılacağı, ifade edilen görüşlerin dikkate alınacağı ve ülkemiz çalışma hayatının ihtiyacı olan bir İş Sağlığı İş Güvenliği yasası için iş birliğine hazırız. Her yıl iş kazalarında yaşamını yitiren 1600 çalışanımıza, genç yaşta slikozisten ve meslek hastalıklarından yaşamını yitiren insanlarımıza karşı böyle bir sorumluluğunuz olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Son yılarda kot taşlama işçilerinde bir drama dönüşen Silikozis hastalığı üzerinde acil sosyal poltika oluşturulmalıdır" diye konuştu. Sempozyum sertifika töreni ile son buldu.
Ercan ÜSLÜ